Virtual CloneDrive - Een virtueel cd/dvd station

Door: Dirk Schoofs | 21 juli 2014 13:07

Apps & Software

Bij netbooks of ultrabooks ontbreekt vaak een optisch station waar je normaal cd's en dvd's in stopt. Wil je bijvoorbeeld software installeren die op zo'n cd staat, dan moet je ergens een externe cd/dvd-lezer halen. Of je kunt gebruikmaken van een virtueel station zoals Virtual CloneDrive.

Score
80
 • Pluspunten
 • Duidelijke herkenning
 • Integratie Verkenner
 • Eenvoudig
 • Minpunten
 • Geen koppeling tussen stationsletter en schijf

None

Virtual CloneDrive 5.4.7.0

Taal:

Nederlands

OS:

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8

Website:

http://ct.link.idg.nl/vcl

Werk je geregeld met schijfimages zoals iso of img, dan hoef je die niet telkens eerst naar een fysiek cd- of dvd-schijfje te branden. Windows 8 kan standaard met iso-bestanden overweg, maar met Virtual CloneDrive creëer je tot vijftien imagebestanden als virtuele schijven. Lees ook: Herstel bestanden en partities met Parted Magic.

Het programma kan deze simultaan aanspreken en automatisch onder Mijn computer laten verschijnen. Om dit mogelijk te maken, installeert Virtual CloneDrive een virtuele opslagcontroller en laat het Windows geloven dat het om een fysiek schijfstation gaat.

Geef in de instellingen aan hoeveel virtuele schijven het programma moet aanmaken op de computer.

Schapen

Na de installatie kun je het programma laden vanuit het systeemvak. Bij het opstarten beslis je met hoeveel virtuele schijven je wilt werken. Je bepaalt ook welke bestandsextensie automatisch aan de virtuele schijf wordt gekoppeld zoals: ccd, dvd, img, iso, bin en udf. Elke virtuele schijf kun je in de Windows Verkenner van een speciaal pictogram voorzien. Standaard is dat een schaap, opdat je niet uit het oog zal verliezen dat het om een virtueel station gaat.

De instelling die je kiest, zal Virtual CloneDrive bij een volgende sessie opnieuw gebruiken, zodat de schijf steeds verschijnt als het laatste gekozen icoon. Bovendien onthoudt deze tool de lijst met gemounte images, waardoor je snel kunt wisselen tussen diverse images. Om een schijf te ontkoppelen klik je er met de rechtermuisknop op en kies je de optie Unmount.

Met de rechtermuisknop kun je vanuit Windows Verkenner image-bestanden mounten.

Conclusie

Dit schaapje gaat al enkele jaren mee, waarbij de ontwikkelaar het programma alsmaar gebruiksvriendelijker heeft weten te maken. Het aantal opties is beperkt, maar dat maakt het werken alleen maar eenvoudiger.

Dit is een prima oplossing voor wie de images van software vanaf een server wil aanspreken. Bovendien integreert Virtual CloneDrive zich in Windows Verkenner waardoor je images kunt mounten door er simpelweg met de rechtermuisknop op te klikken zodat Virtual CloneDrive als een uitbreiding van het besturingssysteem aanvoelt.

1 Reactie(s) op: Virtual CloneDrive - Een virtueel cd/dvd station

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 juli 2014 10:25 Error404html
  Ik gebruik het al jaren.. vooral virtuele cd. Erg handig en werkt goed
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.