Virtualiseren op OS X, Windows en NAS

Door: Edmond Varwijk | 27 april 2016 07:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Verschillende mogelijkheden

Als je graag het gratis programma VirtualBox wilt draaien, dan moet je een paar nadelen op de koop toe nemen. Allereerst kunnen Fusion en Parallels Windows helemaal automatisch installeren: je moet even de juiste versie selecteren, het bootmedium aanwijzen, de productcode invoeren, en alle verdere handelingen gaan vanzelf. Dit bespaart veel tijd in vergelijking tot VirtualBox, zelfs nu een Windows-installatie steeds minder klikken vergt.

Een tweede functie die Fusion en Parallels wel hebben maar die ontbreekt in VirtualBox, is een multiboot-Windows-installatie als virtuele machine gebruiken. Wanneer je Windows als multiboot naast OS X hebt draaien, kunnen Fusion en Parallels deze dus draaien alsof het een virtuele machine is. Dit kan door de Windows zoals die dan is te importeren, maar ook door de Boot Camp-partitie van Windows gewoon als virtuele harde schijf te benutten. Wijzigingen in de virtuele machine en ingelogd via Boot Camp zijn dan dezelfde.

Het derde voordeel van Fusion en Parallels boven VirtualBox, zijn de mogelijkheden om een programma dat eigenlijk in een virtuele machine draait, direct op OS X te presenteren. Waar zo'n programma normaal de hele virtuele machine zichtbaar maakt, is nu alleen het programma zelf te zien, de rest blijft onzichtbaar. Weliswaar heeft ook VirtualBox een dergelijke 'naadloze modus' maar deze werkt vaker niet dan wel en laat hooguit de titelbalk van de virtuele machine verdwijnen. Het is kortom onvergelijkbaar met de zogeheten Coherence- en Unity-mode bij Parallels en Fusion. Deze tonen beide bovendien het startmenu van de virtuele machine rechtstreeks op het dock (de taakbalk van OS X), waardoor je eenvoudig ook andere programma's op deze manier zichtbaar maakt.

Parallels en Fusion kunnen een multiboot-Windows-installatie gebruiken als virtuele machine.

Keuze maken

Parallels en Fusion ontlopen elkaar weinig. Welke de beste is, hangt af van de keuze tussen functionaliteit en prestaties. Parallels Dekstop is vaak net even uitgebreider dan Fusion en sluit ook meer aan bij typische Mac-opties en mogelijkheden zoals de betere ondersteuning van FireWire- en Thunderbolt-schijven. Ook het opstarten en afsluiten van een virtuele machine gaat bij Parallels net even sneller. En waar Fusion heel het systeem blokkeert wanneer je wilt afsluiten maar nog een Boot Camp-vm hebt openstaan, sluit Parallels die netjes af en daarna de Mac.

Er is echter één punt waar Fusion echt Parallels voorbijstreeft en dat is bij de grafische kwaliteit. Beide ondersteunen Retina, beide doen DirectX 10, maar bij OpenGL scoort Fusion echt beter dan Parallels. Dit is vooral belangrijk wanneer je onder OS X ook Windows-games wilt spelen.

VirtualBox tot slot is alleen interessant wanneer je gewoon Windows en Windows-programma's wilt gebruiken vanaf OS X, en je het niet vervelend vindt daarvoor je OS X-omgeving achter je te laten en volop in Windows terecht te komen.

Parallels haalt bij films betere prestaties dan Fusion, Fusion wint het van Parallels bij games.

Parallels Desktop 11 *****

Pluspunten

Prestaties

Naadloze modus

Net even meer OS X-ondersteuning dan concurrenten

Snapshots

Minpunten

Maar één installatie

Minder gebruiksvriendelijk dan Fusion

Pro-versie alleen via abonnement

Specificaties

Prijs

€ 79,99 voor één Mac (Pro € 99,99 per jaar voor één Mac)

Taal

Engels

OS

OS X 10.9.5 en hoger

Website

www.parallels.com

VMware Fusion 8 ****

Pluspunten

Grafische prestaties

Naadloze modus

Gebruiksvriendelijker dan concurrenten

Snapshots

Minpunten

Mindere prestaties dan Parallels

Mindere ondersteuning FireWire en Thunderbolt

Specificaties

Prijs

€ 81,95 voor drie Macs (Pro € 200,94 voor drie Macs)

Taal

Engels

OS

OS X 10.9.0 en hoger

Website

www.vmware.com

VirtualBox (OS X) ***

Pluspunten

Gratis

Prima voor een gewone virtuele machine

Nederlandstalig

Minpunten

Prestaties

Gebruiksvriendelijkheid

Geen Boot Camp-vm

Geen goede naadloze modus

Specificaties

Prijs

Gratis

Taal

Nederlands

OS

OS X 10.8 en hoger

Website

www.virtualbox.org

0 Reactie(s) op: Virtualiseren op OS X, Windows en NAS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.