Virtualiseren op OS X, Windows en NAS

Door: Edmond Varwijk | 27 april 2016 07:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Virtualisatie op Windows

Vier programma's

Op Windows heeft VMware geen concurrentie van Parallels Desktop, maar vindt het wel ineens drie gratis oplossingen tegenover zich. Een daarvan komt nota bene van VMware zelf, dat is VMware Workstation Player. Deze is gratis voor niet-commercieel gebruik, bij gebruik in een organisatie of bedrijf moet wel betaald worden. Het is dan alsnog ongeveer de helft goedkoper dan VMware Workstation Pro, dat de bekendste virtualisatiesoftware voor Windows is. Verder kun je nog kiezen voor de Windows-versie van VirtualBox, die gratis en open source is. Tot slot biedt Microsoft de gebruikers van de Pro-versie van Windows 10 de mogelijkheid Hyper-V te installeren. Hyper-V op Windows 10 Home is niet mogelijk, en daarmee zullen verreweg de meeste gebruikers voor één van de andere producten moeten kiezen.

Hyper-V lastig te doorgronden

Microsoft richt zich met Hyper-V duidelijk op de gevorderde gebruiker die tijd en liefhebberij heeft om het gebruik ervan zelf uit te pluizen. Komen nieuwe Windows-programma's standaard in het startmenu terecht, Hyper-V is er niet in te vinden. En ook nergens in hint hoe je het wel moet gebruiken. En heb je dan Hyper-V-beheer zelf ontdekt, dan kom je in het gebruik alsnog regelmatig voor een verrassing te staan. Gebruik je bijvoorbeeld de wizard om een virtuele machine te maken, dan loopt deze halverwege vast omdat je niet eerst een virtuele switch hebt aangemaakt. En maak je dan die virtuele switch, dan toont Windows gerust een enorme waarschuwing dat dit de netwerkverbinding kan verstoren. En zo zijn er legio situaties die op zich allemaal kloppen, maar waar Hyper-V de gebruiker wel telkens flink aan het twijfelen brengt.

Met Hyper-V-beheer maak en gebruik je de virtuele machines.

Gebruik van Hyper-V

Het aantal besturingssystemen dat Hyper-V ondersteunt in een virtuele machine, is beperkt tot Windows, Windows Server en een bescheiden aantal Linux- en BSD-versies. Oudere versies van Windows en Windows Server worden bovendien alleen ondersteund zolang Microsoft ze support geeft. Alle virtuele machines krijgen dezelfde instellingen mee, specifieke instellingen op basis van het te installeren besturingssysteem ontbreken.

Eenmaal doorgrond is Hyper-V goed genoeg om een virtuele machine te maken en te gebruiken. Zodra je echter meer wilt dan alleen even een functie proberen, zullen beperkingen vaak tot een teleurstelling leiden. Zo ontbreekt ondersteuning voor usb en meervoudige snapshots, en missen we de mogelijkheid een applicatie uit een virtuele machine direct onder het gast-besturingssysteem te gebruiken zoals VMware dat kan.

Hyper-V ondersteunt van alle geteste programma's de minste besturingssystemen in een virtuele machine.

Gratis VMware Workstation Player

De komst van Hyper-V was in 2008 voor VMware aanleiding om ook met een gratis product te komen. Dat werd VMware Workstation Player, waarmee je aanvankelijk ook alleen virtuele machines kon gebruiken en niet aanmaken. Inmiddels is dat wel mogelijk, waardoor VMware Workstation Player meer dan ooit een uitgeklede versie van VMware Workstation Pro is.

In niet-commerciële omgevingen mag het bovendien gratis gebruikt worden, alleen bij zakelijk gebruik is een licentie nodig. Beide producten delen een aantal belangrijke kwaliteiten die de VMware-producten op Windows doen uitstijgen boven de concurrentie. Beide pakketten bieden bijvoorbeeld een enorme selectie aan ondersteunde besturingssystemen voor gebruik binnen een virtuele machine. Ook krijg je op zowel de gratis als de betaalde variant dezelfde VMware Tools die je in een virtuele machine installeert om de prestaties en de hardwarecompatibiliteit van de virtuele machines te verbeteren. Zelfs de geavanceerde Unity-functie om een programma uit de virtuele machine in een eigen los venster te gebruiken alsof het een programma is dat op de computer zelf draait, is ook in de gratis Player te gebruiken.

VMware Workstation Player is met elke versie meer op de grote broer VMware Workstation gaan lijken. Het mist alleen nog de heel geavanceerde functies.

Functies VMware Workstation Pro

De belangrijkste functies voor het maken en gebruiken van een virtuele machine uit Workstation Pro zitten dus ook in Workstation Player. Of een upgrade naar de Pro-versie loont, is dan ook helemaal afhankelijk van hoe belangrijk de ontbrekende functies zijn. De belangrijkste functie die alleen de Pro-versie heeft, is de geavanceerde netwerkeditor waarmee je meerdere virtuele machines via een virtueel eigen netwerk met elkaar kunt verbinden zonder de rest van het netwerk risico's te laten lopen.

Ook ontbreekt in de gratis Player-variant de mogelijkheid om met Player virtuele machines op een ESXi-server te gebruiken en ook de ESXi-server zelf aan te sturen, iets wat VMware Workstation Pro dus wel kan. Heb je een ESXi-server, dan voeg je eenmalig de benodigde gegevens van die server aan Workstation Pro toe en gebruik je daarna de virtuele machines op die ESXi-server op precies dezelfde manier als virtuele machines op de eigen computer. Behalve dat je de eigen pc niet belast met geheugen- en processorgebruik door de virtuele machine, scheelt het ook heel veel opslagruimte op de harde schijf.

Een snapshot is een momentopname van de virtuele machine. Je kunt deze in VMware Workstation Pro op elk moment maken, zowel als de virtuele machine in rust is als wanneer deze juist vol wordt gebruikt. Ga je iets doen wat riskant is of wat je later vermoedelijk weer ongedaan wilt maken, dan maak je een snapshot. VMware Workstation Pro kan van elke virtuele machine een oneindig aantal snapshots maken en daarna razendsnel tussen de verschillende snapshots wisselen. Met Snapshot Manager kun je momentopnames die niet meer nodig zijn verwijderen.

VMware Workstation Pro laat je ook de virtuele machines op een ESXi-server gebruiken.

0 Reactie(s) op: Virtualiseren op OS X, Windows en NAS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.