Virtuele dvd-speler

Door: Robbin Ooijevaar | 18 juni 2010 15:31

Apps & Software

In de vorm van een iso-bestand kunnen films en software eenvoudig via internet worden verstuurd. Met brandsoftware zet u zo’n bestand vervolgens om in een toegankelijke cd of dvd. Virtual CloneDrive koppelt een iso-bestand aan een virtuele dvd-speler, waarna u de ‘schijf’ kunt benaderen zonder hem eerst te branden.

Stap 01: Herkennen

Een iso-bestand is een ingepakte versie van een cd of dvd. Zo vindt u in nieuwsgroepen en op torrent-websites bijvoorbeeld iso’s van films en software. De iso-standaard wordt ook gebruikt om legitieme (opstart-)schijven digitaal te distribueren. Een bestandsextensie zegt iets over de inhoud van een bestand. Bekende extensies zijn .jpg voor afbeeldingen en .doc voor documenten. Een iso-bestand heeft de extensie .iso. Doordat Windows sommige extensies verbergt, zijn iso-bestanden echter lastig te herkennen. Open Mapopties in uw Configuratiescherm en ga naar het tabblad Weergave. Verwijder het vinkje bij Extensies voor bekende bestandstypen verbergen. Vanaf nu ziet u in Verkenner of u met een iso-bestand of met een ander type archiefbestand hebt te maken.

Pas de mapopties aan, zodat Windows Verkenner de iso-bestanden duidelijk herkenbaar toont.

Stap 02: Virtual CloneDrive

Ga naar www.slysoft.com/nl en haal Virtual CloneDrive binnen, via de gelijknamige omschrijving onder Producten. Tijdens de installatie hoeft u geen opties aan te passen, want alle juiste instellingen zijn al geactiveerd. Voor de installatie van de virtuele dvd-speler wordt om een extra bevestiging gevraagd, die u bekrachtigt met de knop Installeren. Aan het einde van de installatie wordt Virtual CloneDrive zichtbaar als een icoon van een cd-schijf, rechtsonder in het systeemvak bij het Windows-klokje. Klik hierop als u het aantal virtuele stations wilt aanpassen. Standaard maakt Virtual CloneDrive één virtuele dvd-speler aan. Het koppelen van een cd- of dvd-bestand aan de virtuele speler wordt ‘mounten’ genoemd. Klik met de rechtermuisknop op het iso-bestand dat u wilt koppelen en kies Mount (gevolgd door de naam van het iso-bestand). Ogenschijnlijk gebeurt er niets, maar de koppeling is nu een feit!

Klik met rechts op een iso-bestand en kies 'Mount' om het bestand te koppelen aan de virtuele dvd-speler.

Stap 03: Virtual CloneDrive

De virtuele dvd-speler met ‘daarin’ de inhoud van het iso-bestand vindt u terug in Verkenner, bijvoorbeeld via Start, (Deze) Computer. U kunt de virtuele schijf gebruiken zoals u een normale cd of dvd gebruikt. Als het iso-bestand een dvd-film bevat, kunt u hem afspelen met uw dvd-afspeelsoftware. Wanneer u een installatie-cd hebt geladen, kunt u de software nu installeren. De koppeling met het iso-bestand is na gebruik eenvoudig op te heffen. Klik met rechts op de virtuele dvd-speler en kies Uitwerpen. Bij een fysieke dvd-speler gaat in dit geval de lade open, zodat u het schijfje kunt uitnemen en eventueel een nieuwe plaatsen. Bij onze virtuele speler wordt alleen de koppeling met het iso-bestand verbroken. U kunt eenvoudig een nieuw iso-bestand koppelen of de virtuele speler laten voor wat hij is, tot u in de toekomst zijn diensten nog eens nodig hebt.

De virtuele dvd-speler verschijnt net als een echte dvd-speler in (Deze) Computer.

0 Reactie(s) op: Virtuele dvd-speler

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.