Vivaldi-browser: de concurrent voor Firefox en Chrome

Door: Gertjan Groen | 31 januari 2018 12:32

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Terug en vooruit

In de adresbalk staan de gebruikelijke knoppen om een pagina terug of vooruit te gaan. Maar er zijn nog twee knoppen: daarmee kun je terug- en vooruit spoelen. De terugspoelknop brengt je naar de eerst bezochte pagina van een domein. Vooruitspoelen is beschikbaar op pagina’s die zijn opgedeeld in meerdere delen, bijvoorbeeld een review van enkele pagina’s.

Tip 07 De knoppen vorige pagina, volgende pagina, terugspoelen, vooruitspoelen en herladen.

Tip 08: Screenshots

Vivaldi bevat een ingebouwde functie om screenshots te maken. Rechtsonder in de statusbalk staat het pictogram van een camera. Is de statusbalk niet zichtbaar? Gebruik dan de toetscombinatie Ctrl+Shift+S. Via Instellingen / Uiterlijk kun je ook de statusbalk activeren. Met een klik op het cameraatje verschijnen enkele opties. Bovenin is er de keuze tussen het maken van een afbeelding van de hele pagina of van een selectie. Let wel, bij de optie Hele pagina gaat het letterlijk om de gehele pagina, dus niet alleen het zichtbare gedeelte. Wil je alleen het gedeelte dat je ziet vastleggen? Kies dan Selectie. Verder kun je kiezen voor opslaan als jpeg, png of de afbeelding op het klembord plaatsen. Die laatste optie is handig als je het beeld wilt plakken in bijvoorbeeld een beeldbewerkingsprogramma of e-mail. Vivaldi slaat de afbeeldingen op in de map Afbeeldingen\Vivaldi Captures. Via Instellingen / Webpagina’s kunt u de map voor de schermopnames wijzigen.

Tip 08 Handig! Een ingebouwde functie om schermafbeeldingen te maken.

Voor webontwikkelaars

Een handige optie voor webontwikkelaars is het valideren van een webpagina. Daarbij wordt de html-code beoordeeld op fouten. Vivaldi gebruikt hiervoor de validator van het World Wide Web Consortium. Om een pagina te laten valideren, klik je met rechts in een pagina en kies je voor de optie Valideren. Net als andere browsers heeft Vivaldi ook een inspector om de html-code en css van een pagina te onderzoeken. Om die functie te activeren, klik je met rechts en selecteer je Inspecteren.

Tip 09: Pagina-acties

De statusbalk bevat ook de functie Pagina-acties. Deels zijn dit – in onze ogen – wat nutteloze functies. Zo kun je via de actie 3D-transformatie de pagina in driedimensionaal perspectief tonen. Gelukkig zitten er ook een paar handige acties tussen. Zo kun je via Inhoud blokkeren advertenties uitzetten op een pagina. Door te kiezen voor Letters vaste breedte wordt de leesbaarheid vergroot. Met de actie Leesweergave wordt alleen de belangrijkste tekst van een webpagina getoond. Het is wel jammer dat Vivaldi deze pagina-acties niet onthoudt. Iedere keer dat u een nieuwe tab opent, moet de pagina-actie weer worden ingesteld.

Tip 09 Via Pagina-acties, Inhoud blokkeren verdwijnen advertenties van een site.

Tip 10: Notities maken

Doe je onderzoek op internet? Of kom je iets tegen dat je even wilt bewaren? Dan is het handig om notities te maken tijdens het surfen. Selecteer tekst die je wilt bewaren, rechtsklik erop en kies Kopiëren naar notitie. Het lijkt nu alsof er niets gebeurt, maar open maar eens het deelvenster voor notities. Dit staat normaliter links, maar via de instellingen kun je het ook rechts plaatsen. Is het venster niet te vinden? Gebruik dan de F4-toets of het pictogram linksonder in de statusbalk. In dit venster zie je dat de zojuist geselecteerde tekst is toegevoegd aan een nieuwe notitie, samen met een screenshot van de pagina. Je kunt hier ook zelf een nieuwe notitie toevoegen via het plusje. Je kunt tekst typen, een screenshot toevoegen, een bijlage koppelen en het webadres bijvoegen. Overigens kun je in de instellingen bij Paneel dit notitievenster automatisch laten openen na het toevoegen van tekst aan een notitie.

Tip 10 Maak een notities en sla ze op een centrale plek in Vivaldi op.

Tip 11: Leesmodus

Wil je je concentreren op een tekst? Via de leesmodus is het mogelijk om alleen de hoofdtekst te tonen, zonder afleiding van menu’s, advertenties en andere ongein op de pagina. Het activeren van de leesweergave kan in de adresbalk door het pictogram met de streepjes in te drukken (rechts van het webadres). Via dezelfde knop verlaat je die weergave weer.

Tip 11 Lekker met weinig afleiding een tekst lezen in de leesmodus.

Tip 12: Andere startpagina

De startpagina van Vivaldi wordt gevormd door de zogeheten Speed Dial. Deze pagina bestaat uit snelkoppelingen naar websites. Die snelkoppelingen kunnen ook in mappen worden verzameld. Voor het toevoegen van een site klik je op de grote plus, typ je het adres in en klik je op Toevoegen. Wil je een map aanmaken, klik dan onder het vak waar je het adres kunt invullen op de knop Nieuwe map. Geef de map een naam, klik erop en voeg daarna via de plus websites aan de map toe. Je kunt helaas niet websites uit het overzicht naar de map toe slepen.

Wil je een andere startpagina van de Speed Dial, open dan Instellingen / Opstarten en stel rechts onder Startpagina een eigen startpagina in.

Tip 12 Je kunt zelf bepalen welke pagina’s je in de snelkiezer wilt zien.

Tip 13: Extensies

Omdat Vivaldi gebruikmaakt van vergelijkbare technologie als Chrome, is het mogelijk om extensies te installeren die voor Chrome zijn gemaakt. Dat gaat via Menu (het knopje met het logo) / Extra / Extensies. Je ziet dan een overzicht van de al geïnstalleerde extensies. Met een klik op Meer extensies toevoegen installeer je nieuwe extensies. Onze ervaring is dat niet elke extensie voor Chrome goed functioneert. Drie handige populaire extensies die wél goed werken:

LastPass: met deze extensie kun je de webdienst LastPass gebruiken om wachtwoorden veilig in de cloud op te slaan en automatisch in te vullen op websites.

Office Online: dit is een handige extensie van Microsoft om bestanden in OneDrive te bekijken, uploaden en openen.

Google Mail Checker: hiermee krijg je een seintje als er nieuwe mail binnenkomt in Gmail. Een pictogram in de adresbalk toont het aantal nieuwe mails.

Tip 13 Je kunt de Chrome-extensies gebruiken binnen Vivaldi, maar niet allemaal werken ze helemaal goed.

Hue Lights

Wie helemaal bij de tijd wil zijn, koppelt Vivaldi aan zijn Philips Hue-verlichting. Vivaldi trekt de kleur van Hue gelijk met de website die op het scherm staat. Nuttig? Niet echt, maar het is een grappig effect. Instellen gaat als volgt: ga naar Instellingen / Thema’s, scrol naar beneden en zet een vinkje bij Hue inschakelen. Klik op de knop Brug zoeken en koppel de browser aan de verlichting.

Zinloos, maar grappig: integratie van Vivaldi met Philips Hue.

14. E-mail en agendaclient

In juni van dit jaar kreeg Vivaldi één van zijn grootste updates ooit. In de recent uitgebrachte versie 4.0 kun je een ingebouwde e-mail- en agendaclient vinden. Hiermee kun je bestaande mailboxen importeren via imap of pop3.  Je kunt zelfs via de browser een webmailaccount aanvragen (gebruikersnaam@vivaldi.net). 

Ook kun je je agenda importeren in de browser. De ingebouwde e-mail- en agendafuncties bevinden zich nog wel in de bètafase. 

15. Vertalen

Veel browsers bieden al een vertaalfunctie aan en met de komst van versie 4.0 doet Vivaldi dit ook via Vivaldi Translate. Dit werkt hetzelfde als bij Chrome en andere bekende browsers: via een vertaalknop in de URL-balk kun je webpagina's direct laten vertalen. De vertalingen lopen via Lingvanex-software, die het mogelijk maakt om maar liefst 127 talen te verwerken. 

0 Reactie(s) op: Vivaldi-browser: de concurrent voor Firefox en Chrome

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.