VMLite XP Mode 3.1.2

Door: Koen Vervloesem | 11 maart 2010 13:46

Apps & Software

Microsoft heeft er dan wel met zijn handige XP Mode voor gezorgd dat u Windows XP-software onder Windows 7 gevirtualiseerd kunt blijven draaien, maar dat geldt enkel als u een recente processor en een dure versie van Windows 7 hebt. Valt u uit de boot, dan is er gelukkig toch een oplossing en die is nog gratis ook: VMLite XP Mode.

Microsoft biedt zijn XP Mode aan zodat gebruikers oudere toepassingen die Windows 7 niet ondersteunen toch kunnen blijven draaien. Helaas werkt de XP Mode enkel als u een processor hebt met ondersteuning voor VT-x (Intel) of AMD-V (AMD). Bovendien biedt Microsoft zijn XP Mode enkel aan in de Professional-, Ultimate- en Enterprise-versies van Windows 7.

Voor computers die niet aan bovenstaande eisen voldoen is er daarom VMLite XP Mode. Het programma is gebaseerd op het opensource-virtualisatiepakket VirtualBox en werkt op alle versies van Windows 7 en op alle processors. U kunt natuurlijk ook uw virtuele Windows XP in VirtualBox draaien, maar VMLite XP Mode voegt er toch een aantal handigheidjes aan toe. Zo is er een installatiewizard die u toelaat om een al geïnstalleerde of gedownloade XP-modus van Microsoft te hergebruiken in VMLite XP Mode. Het programma haalt de Windows-versie hier dan uit en configureert die. U kunt bovendien rechtstreeks vanuit de installatiewizard een XP Mode downloaden van de website van Microsoft. De licentie van Microsofts XP Mode is overigens enkel geldig voor gebruikers van Windows 7 Professional, Ultimate of Enterprise. Hebt u zelf nog een ongebruikte XP-licentie, dan is er niets aan de hand.

De installatiewizard herkent een al geïnstalleerde XP Mode.

Na de installatie is VMLite XP Mode in het startmenu te vinden onder het menu VMLite Workstation. Open VMLite XP Mode voor de XP Mode, VMLite Wizard om een nieuwe XP-mode te installeren of VMLite Workstation om zelf een andere nieuwe virtuele machine aan te maken zoals in VirtualBox.

De handigste functie heeft VMLite XP Mode afgekeken van Microsofts XP Mode: als u een programma in een virtuele XP-machine geïnstalleerd hebt, verschijnt het automatisch ook in het startmenu van Windows 7, onder het submenu VMLite Workstation - VMLite XP Mode Applications. Zo kunt u rechtstreeks vanuit het startmenu een toepassing in een virtuele XP-machine opstarten. De vensters van deze programma’s worden omlijst met een groene rand, evenals snelkoppelingen die u op het bureaublad plaatst.

Geen usb

Toch is het niet allemaal goed nieuws. De VMLite XP Mode is uiteraard niet zo goed geïntegreerd in Windows als Microsofts eigen XP Mode. Usb-apparaten van uw computer aan een virtuele Windows-machine toekennen gaat bijvoorbeeld niet. Usb-webcams of -scanners zijn dus niet bruikbaar in een virtuele machine. Voor usb-schijven en -sticks komt u er nog via een omweg: koppel ze aan in Windows 7 en deel ze dan via de functie Gedeelde mappen van VMLite XP Mode.

Start XP-programma’s vanuit het startmenu van Windows 7.

VMLite XP Mode 3.1.2

Freeware (registratie vereist)

Taal Nederlands

Medium 54 MB download

OS Windows 2000/XP/Vista/7

Systeemeisen 256 MB RAM en 2 GB harde-schijfruimte per virtuele machine

Maker VMLite Inc.

Oordeel 8/10

Pluspunten

Ook in het Nederlands

Handige installatiewizard

Minpunten

Heel gebrekkig Nederlands

Geen ondersteuning voor usb

0 Reactie(s) op: VMLite XP Mode 3.1.2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.