Voeg gadgets toe aan de Vista Sidebar voor XP

Door: onno-karman | 09 april 2010 09:08

Apps & Software

Eerder schreven we al hoe u de Vista Sidebar ook in Windows XP kunt installeren. Deze sidebar komt al met een aantal gadgets, maar hoe voegt u nu zelf nieuwe sidebargadgets toe? In deze workshop laten wij u zien hoe u dit eenvoudig voor elkaar krijgt.

Voor dit artikel gaan we er vanuit dat u de Vista Sidebar voor XP reeds op uw computer hebt staan. Hebt u Windows XP, maar de Vista Sidebar voor XP nog niet geïnstalleerd? Volg dan eerst de cursus De Vista Sidebar in Windows XP.

Stap 1: Gadget Extractor downloaden

Hoewel de Vista Sidebar voor XP er op het oog hetzelfde uitziet als de echte sidebar uit Windows Vista, is de werking niet exact hetzelfde. Om zelf extra gadgets toe te kunnen voegen aan de Vista Sidebar, is een speciaal programmaatje ontwikkeld. Dit programma, Gadget Extractor, kunt hier downloaden. Sla het zip-bestand op een makkelijk te onthouden plek op (bijvoorbeeld uw Bureaublad) en pak het vervolgens uit.

Stap 2: Gadget Extractor installeren

Als het goed is, hebt u nu een map Gadget_Extractor op uw Bureaublad. In deze map bevindt zich een Windows-Installerbestand met de naam Gadget Extractor.msi. Dubbelklik op dit bestand, klik twee keer op Next en daarna op Install om de installatie te starten. Klik tenslotte op Finish om de installatie van Gadget Extractor te voltooien.

Stap 3: Gadgets downloaden

Nu Gadget Extractor geïnstalleerd is, zult u zien dat er een snelkoppeling met dezelfde naam op het Bureaublad is geplaatst. Met dit programmaatje kunt u nu gadgets uit de Vista Gadget Gallery uitpakken en gebruiken met uw Vista Sidebar voor XP. Dit werkt heel eenvoudig. Download de gadgets die u wilt toevoegen via de speciale Windows Vista Sidebar-website van Microsoft. In dit voorbeeld kiezen we voor de Buienradar-gadget, klik op de knop Downloaden. Als u een waarschuwing krijgt dat dit gadget niet is geverifieerd, klikt u op OK om verder te gaan. Let nu even goed op: klik niet op Openen, maar op Opslaan. Kies als downloadlocatie bij voorkeur voor uw Bureaublad, dan kunt u het zo gemakkelijk weer terugvinden en selecteren. Klik nogmaals op Opslaan. In een paar seconden is het bestand gedownload en als gadgetbestand op uw Bureaublad te vinden.

Download gadgets naar keuze via deze website van Microsoft, bijvoorbeeld Buienradar.

Hoe Gadget Extractor werkt

In principe zijn gadgets gewoon ingepakte bestanden (net als zip-bestanden). De ‘echte’ Vista Sidebar kan hiermee lezen en schrijven, maar de Vista Sidebar voor XP kan er niet standaard mee overweg. Wanneer u .zip toevoegt achter de extensie .gadget, zult u zien dat Windows het gadgetbestand nu herkent als een ingepakt zip-bestand. U kunt het nu eenvoudig uitpakken (zorg ervoor dat de mapnaam eindigt op .gadget). Wanneer u deze map nu kopieert (of verplaatst) naar de map C:\Program Files\Windows Sidebar\Shared Gadgets, dan hebt u - zij het handmatig - precies hetzelfde gedaan wat Gadget Extractor ook doet. Waarom dan Gadget Extractor gebruiken, zult u wellicht denken? Het antwoord ligt voor de hand: om het handmatig te doen is nét wat meer werk. En als het geautomatiseerd (lees: gemakkelijker) kan, waarom dan moeilijk doen, nietwaar?

Stap 4: Het Buienradar-gadget uitpakken met Gadget Extractor

Dubbelklik op de snelkoppeling Sidebar Extractor (op uw Bureaublad) en selecteer vervolgens het gadget dat u wilt toevoegen aan uw Vista Sidebar. Klik op Openen en als alles goed is gegaan, krijgt u binnen een paar seconden de melding dat het uitpakken gelukt is (in het Engels, weliswaar). Klik op OK om Gadget Extractor af te sluiten.

Selecteer het gadget en klik op Openen.

Na een paar seconden krijgt u de melding dat het uitpakken gelukt is.

Stap 5: Een gadget toevoegen aan de Windows Sidebar

Gadgets die u met Gadget Extractor uitpakt, komen niet automatisch in de Windows Sidebar terecht. Klik rechtsboven in de Sidebar op het plusteken om de Gadget Gallery te openen. Sleep het gadget naar keuze (in dit geval Buienradar) naar de Sidebar (of klik met uw rechtermuisknop op een gadget en kies voor Add) om het gadget op te nemen in de Windows Sidebar.

Zoals u kunt zien, is het Buienradar-gadget nu terug te vinden in de Gadget Gallery.

Sleep het gadget naar de Windows Sidebar en voila! Buienradar is toegevoegd!

0 Reactie(s) op: Voeg gadgets toe aan de Vista Sidebar voor XP

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.