Vogels schieten om groene varkens te verpletteren

Door: anna-sonnemans | 31 augustus 2011 14:46

Review

Tussen de duizenden apps en bekende spellen voor de iPhone en iPod Touch zit een enkele keer een kleine, goedkope en toch zeer verslavende game. Angry Birds is even simpel als leuk.

De cartooneske game heeft een verhaal waarmee in vergelijking Mario-spellen hoogwaardige literatuur bieden. Het moge dan ook duidelijk zijn dat het plot er totaal niet toe doet. Om het toch even uit te leggen: groene varkens met kwaadaardige bedoelingen hebben de eieren van een stel vogels gestolen. Daarom zijn deze vogels boos en verklaren zij de groene varkens de oorlog. Dit idee is natuurlijk licht absurd en dat past prima bij Angry Birds.

Het doel van de game is om in elk level boze vogels met behulp van een ouderwetse katapult af te vuren op de slechte biggen tot deze allemaal het loodje leggen. De varkens verstoppen zich achter glas, hout, steen en ingewikkelde constructies en dus moet je niet alleen de vijand raken, maar ook zorgen dat hun bouwvallige bescherming instort. Belangrijkst is hierbij dat je zoveel mogelijk varkens doodt met zo min mogelijk vogels, want dit levert de hoogste score op. Meestal kunnen levels zelfs uitgespeeld worden met een enkele welgeplaatste vogel.

Verslavend

Dit simpele principe werkt uitstekend. De besturing van de katapult met het touch screen is zo eenvoudig dat iedereen het puzzelspel binnen enkele seconden begrijpt. Tegelijkertijd worden levels en de aard van je gevleugelde munitie steeds ingewikkelder en is het best een uitdaging om alle varkens in zo min mogelijk pogingen te raken. Al snel blijkt dat om de high score te halen je het doelwit heel precies moet treffen. Iets te precies eigenlijk, want mikken met de katapult en het bepalen van de vliegroute luistert wel erg nauw.

Er zit bovendien een willekeurigheid in de gameplay die je eigen invloed verder beperkt. Kettingreacties die je veroorzaakt, willen wel eens hopeloos mislukken en je kunt niet zelf bepalen in welke volgorde je de verschillende vogels afvuurt. Het is makkelijk een schot nog een keer te proberen of om een level overnieuw te beginnen, waardoor dit aanvankelijk voor een verslavende herhaling zorgt. Die willekeur kan echter behoorlijk frustrerend worden in de langere, complexere levels. Toch zal met name de scoregedreven gamer eindeloos met de huidige 105 levels bezig kunnen zijn.

Kortom

De graphics en het geluid zijn tot slot niet echt van levensbelang in Angry Birds. De makers hebben hier net als in hun minimale achtergrondverhaal voor een cartooneske benadering gekozen die het spelletje overigens wel leuker maakt. Het maffe uiterlijk van de vogels en de groene varkens gaat gepaard met typische tekenfilmserie geluidjes. De makers hebben hier zelfs wat aandacht gehad voor detail, want de varkens lopen blauwe plekken op als ze worden geraakt en grinniken geniepig als je ze net mist.

0 Reactie(s) op: Vogels schieten om groene varkens te verpletteren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.