Volgt Google je nog steeds in de Chrome incognito-modus?

Door: Justin Doornekamp | 19 juni 2020 09:12

Incognito browser
Nieuws

Als je het incognito-venster in Chrome gebruikt, mag je ervan uitgaan dat je anoniem bent en niet wordt gevolgd door Google. Toch? Helaas is dat nog maar de vraag.

Google wordt in de Verenigde Staten voor de rechter gesleept vanwege de manier waarop de internetreus gegevens verzamelt van gebruikers die surfen in de incognito-modus van Chrome. Het gaat om een zogeheten 'class-action'-rechtszaak. Bij een class-action-zaak kunnen meer mensen zich aansluiten bij de aanklager.

Veel gebruikers zien de incognito-modus als een manier om niet online gevolgd te worden, maar Google wordt ervan beschuldigd dit stiekem wel te doen. Mocht de rechter de aanklacht gegrond verklaren, dan kan de internetreus een boete van wel 5 miljard dollar, omgerekend circa 4,5 miljard euro, verwachten.

Volgens de officiële aanklacht maakt Google gebruik van Google Analytics, Google Ad Manager en andere applicaties en plug-ins in de browser om informatie te verzamelen waarmee het bedrijf een beter beeld kan krijgen van degenen die Chrome gebruiken. Deze informatie wil Google hebben, omdat adverteerders hier veel geld voor betalen.

Anoniem surfen

Flinke schadevergoeding

De eisers willen een schadevergoeding van 5.000 dollar per getroffen gebruiker, hetgeen voor Google kan oplopen tot vijf miljard dollar. De praktijken van Google zouden ingaan tegen de lokale wetgeving in de Amerikaanse staat Californië over afluisteren en privacy.

Volgens de aanklacht kan Google meer te weten komen over de vrienden, hobby's, favoriete gerechten en winkelgewoonten van gebruikers en zelfs over de "meest intieme en mogelijk gênante dingen" waarnaar ze online zoeken. Ook als zij via het incognito-venster surfen.

“Google mag niet langer ongevraagd data verzamelen van vrijwel iedereen met een computer of een telefoon”, zo valt in de aanklacht te lezen.

De incognito-modus wordt gezien als een veiligere manier om online te surfen, omdat de browsergeschiedenis niet wordt bijgehouden, cookies niet worden opgeslagen op de computer en de cache direct wordt geleegd. Desondanks stellen beveiligingsexperts al tijden dat er in de incognito-modus evengoed informatie kan worden verzameld over je interesses en voorkeuren.

Transparant genoeg

Google heeft gereageerd op de aanteigingen en is van mening dat het bedrijf transparant genoeg is als het gaat over de manier waarop het internetbedrijf data verzamelt en voor welke doeleinden deze gegevens worden gebruikt. De internetreus zal zich naar eigen zeggen dan ook “krachtig verdedigen” tegen de claims.

“Zoals we duidelijk aangeven als gebruikers de incognito-modus gebruiken, kunnen websites nog steeds informatie krijgen over het surfgedrag van gebruikers”, aldus een woordvoerder van Google.

2 Reactie(s) op: Volgt Google je nog steeds in de Chrome incognito-modus?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 juni 2020 18:26 Kasander1
  Ik blijf het grappig vinden dat mensen vallen over een bedrijf als Google dat iedere stap van je volgt maar dat diezelfde mensen ondertussen wel gebruik maken van Windows dat ook iedere stap volgt! Waarom mag het ene bedrijf je wel volgen en het andere niet? Dat vraag ik mij nou echt af.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juni 2020 21:15 Nutty
  @Kasander1 Niet iedereen gebruikt windows…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.