Volledig beheer over je Windows-account in 3 stappen

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 30 november 2015 13:13

Apps & Software

Of je nu Windows 7, 8.1 of 10 gebruikt, één ding is ongewijzigd gebleven: accountbeheer (of gebruikersaccounts zoals het in het Configuratiescherm heet). En dat venster heeft niet bepaald een toegankelijke interface. Gelukkig kun je de functionaliteit van Windows altijd aanpassen met software.

Stap 1 - Installeren

Quick User Manager is een klein en eenvoudig programma dat je toegang geeft tot vrijwel alle functies van accountbeheer in Windows, waarbij alle opties verzameld zijn in één overzichtelijk venster. Qua uiterlijk hoef je niet veel van dit programma te verwachten, maar het gaat dan ook om de functionaliteit. Ga naar deze link en klik op Download Quick User Manager. Het programma is portable en je hoeft niks te installeren. Zodra je het exe-bestand geopend hebt, kun je ermee aan de slag.

Accountbeheer van Windows kent niet bepaald een efficiënte interface.

Stap 2 - Account maken

Je ziet, de interface is niet fraai, maar alle opties zijn verzameld in één scherm, zodat je dus niet telkens door een ingewikkelde hiërarchie hoeft te klikken. Zo is een account aanmaken in dit venster kinderlijk eenvoudig. Klik onderin het programma op Create user account, waarna er een pop-up verschijnt. In dit kleine venstertje kun je direct álles invullen dat nodig is: de naam van het account, het soort account, het wachtwoord en zelfs de profielfoto. Klik vervolgens op Create account om het account daadwerkelijk aan te maken. Uiteraard zal het account ook worden getoond wanneer je wél via de reguliere manier accountbeheer in Windows bekijkt.

Een account aanmaken met Quick User Manager is zo gepiept.

Stap 3 - Accounts uitschakelen of verbergen

Handig is dat je via dit programma alle eigenschappen van een account kunt aanpassen. Zo kun je met de optie Password is expired aangeven dat de gebruiker volgende keer een nieuw wachtwoord moet kiezen bij het inloggen, en bepaal je met het vinkje bij Auto-logon this user dat dit het standaardaccount is waarmee automatisch wordt ingelogd. Maar het handigst is misschien dat je iemand de toegang tot het account kunt ontzeggen door een vinkje te plaatsen bij This account is disabled of This account is locked out. En als je een vinkje plaatst bij Remove user from welcome screen, dan blijft het account wel bestaan en toegankelijk, maar wordt het niet getoond op het inlogscherm.

Accounts aanpassen, verbergen en verwijderen gebeurt allemaal in hetzelfde venster.

0 Reactie(s) op: Volledig beheer over je Windows-account in 3 stappen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.