Volledige systeemback-up

Door: Robbin Ooijevaar | 26 mei 2011 15:31

Apps & Software

Het veiligstellen van bestanden is een lastig karwei, omdat u nooit zeker weet of echt alles in de back-up staat. Redo Backup & Recovery maakt het heel eenvoudig om een back-up van uw volledige computer te maken. Het enige dat u nodig hebt is een externe harde schijf en een opstartbare cd.

1. Imaging-software

Redo Backup & Recovery is zogenaamde ‘imaging-software’ waarmee een een-op-een kopie van uw volledige harde schijf wordt gemaakt. Hierdoor ontstaat een complete back-up waarmee u uw systeem razendsnel kunt herstellen. Op de website van de makers wordt de hersteltechniek ‘bare metal restore’ genoemd: zelfs als uw harde schijf volledig zou wegsmelten, kunt u al uw gegevens gewoon terugzetten naar een nieuwe harde schijf. Redo Backup & Recovery blinkt uit in eenvoud en is gratis verkrijgbaar. Daar staat tegenover dat u zelf een opstartbare Redo Backup & Recovery-cd moet maken, een klus die door sommige mensen als lastig wordt ervaren. Het gebruik van Redo Backup & Recovery is echter snel te doorgronden. Binnen een paar muisklikken maakt u een volledige back-up van uw harde schijf, inclusief alle partities, mappen, bestanden en het besturingssysteem.

Redo Backup & Recovery is het gratis broertje van commerciële imaging-software als Ghost en True Image.

2. Branden en opstarten

Surf naar Redo Backup en download het iso-bestand van Redo Backup & Recovery. Gebruik uw brandsoftware en maak van het iso-bestand een opstartbare cd. Als u geen brandsoftware hebt, kunt u InfraRecorder of CDBurnerXP gebruiken om de cd te branden. Om de back-up op te slaan, hebt u een opslagmedium nodig. De opstartbare cd van Redo Backup & Recovery ondersteunt gedeelde netwerkbronnen die u hiervoor kunt gebruiken. Een externe usb-schijf biedt echter een eenvoudiger manier om de back-up op te slaan. Start uw computer op vanaf de Redo Backup & Recovery-cd. Als uw computer standaard opstart vanaf de harde schijf, moet u eerst in het BIOS uw cd/dvd-speler als opstartmedium aanwijzen. Vaak kunt u met een sneltoets, bijvoorbeeld F12, het optische loopwerk als eerste opstartmedium kiezen.

Gebruik uw favoriete brandsoftware om het iso-bestand van Redo Backup & Recovery op een cd te zetten.

3. Back-up maken en herstellen

Nadat Redo Backup & Recovery is gestart, krijgt u een overzichtsscherm waarmee u eenvoudige en geavanceerde taken kunt uitvoeren. Kies Backup or Restore om bij de basisfuncties te komen. In het volgende scherm zijn twee opties beschikbaar: Backup (reservekopie maken) en Restore (herstellen). Kies voor Backup en volg de stappen op het scherm om de reservekopie te maken. Herstellen gaat op dezelfde manier, door de stappen achter Restore te volgen. Redo Backup & Recovery werkt OS-onafhankelijk, u kunt het dus gebruiken om een Windows-, Linux- of Mac-computer te back-uppen (en te herstellen).

De belangrijkste knoppen in Redo Backup & Recovery zijn die voor het maken van een reservekopie (Backup) en die voor het herstellen vanaf een reservekopie (Restore).

0 Reactie(s) op: Volledige systeemback-up

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.