Voorkom dat e-mails direct worden verstuurd

Door: Robbin Ooijevaar | 23 november 2015 14:14

Apps & Software

Vaak bedenk je twee seconden nadat je een bericht hebt verstuurd dat je iets bent vergeten. Was de bijlage wel toegevoegd? Heb ik de spelling goed gecontroleerd? Met een snelle internetverbinding ben je na één seconde al te laat. Lees hoe je dit voorkomt in Gmail, Outlook en Thunderbird.

Gmail

Excuses maken omdat je een bijlage bent vergeten staat niet al te snugger en dat geldt helemaal voor slordige spelfouten. Dit alles is eenvoudig te voorkomen door extra 'bedenktijd' in te bouwen en berichten niet direct te versturen. In Gmail klik je op het icoontje met het tandwieltje. Kies Instellingen en zoek in het tabblad Algemeen naar Verzenden ongedaan maken. Activeer deze optie en geef in het keuzemenu aan hoe lang je de tijd wilt hebben om een mail 'in te trekken', bijvoorbeeld 30 seconden. Zodra je nu een bericht verstuurt, krijg je de melding Bericht is verzonden met hiernaast de optie Ongedaan maken.

Outlook

Het is in Outlook 2013 eenvoudig om te voorkomen dat je mail direct wordt verstuurd zodra je op de verzendknop klikt. Ga naar Bestand > Opties > Geavanceerd en kijk bij Verzenden en ontvangen. Verwijder het vinkje Bij verbinding direct verzenden. Klik hierachter ook op de knop Verzenden/ontvangen om te voorkomen dat Outlook na een x-aantal minuten berichten automatisch alsnog verzendt en ontvangt.

Vanaf nu belandt een bericht dat je verstuurt via de knop Verzenden eerst in het Postvak UIT. Pas als je op Alle mappen verzenden/ontvangen (of op F9) klikt wordt het bericht daadwerkelijk verstuurd.

Gun jezelf even bedenktijd om te voorkomen dat je een bijlage vergeten bent of om een ander foutje te corrigeren.

Thunderbird

In Thunderbird zijn er meerdere manieren om berichten niet direct te versturen. De eenvoudigste manier is via de uitbreiding Send later. Zoals de naam al doet vermoeden, worden berichten niet direct verstuurd, maar op een later tijdstip. Wanneer dit gedaan wordt, bepaal je zelf. Een andere manier vereist discipline. Zoals veel mensen weten werkt de Ctrl + Enter in bijna elk mailprogramma om een bericht direct te versturen. Als je in Thunderbird Ctrl + Shift + Enter gebruikt, wordt het bericht niet verstuurd maar belandt het in je Postvak UIT. Pas als je de opdracht geeft om berichten te versturen, gaat je mail de deur uit.

1 Reactie(s) op: Voorkom dat e-mails direct worden verstuurd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 24 november 2015 12:02 Oscar
    Wat ook kan helpen is, minder haastig te werk gaan. Begin gewoon bijtijds aan een klus, de rui,me tijd, die je dacht te hebben verstrijkt in de praktijk veel sneller dan je had gedacht, al die haastige last minute mail acties leiden vaak tot fouten. Doordat details of handelingen worden vergeten, of nog beter maak gewoon eerst die éne klus af, voordat je aan de volgende begint, Dat zogenaamde multi tasken klinkt allemaal wel zo geweldig, maar kan ook leiden tot verwarring wanneer je twee klussen door elkaar haalt, door bijvoorbeeld een bijlage mee te sturen met die éne mail, terwijl die eigenlijk bedoelt was voor die andere mail, waar je op dat moment tegelijkertijd mee bezig was.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.