Voorkom ongewenste software met Unchecky

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 19 september 2014 09:00

Apps & Software

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je installeert een programma dat je handig lijkt, en ondertussen wordt er een wereld aan ongewenste software geïnstalleerd. Niet alleen irritant, maar ook gevaarlijk, want het betreft niet altijd onschuldige software. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen.

Unchecky is een programma dat zichzelf installeert op de achtergrond als een service. Dat betekent dat je het programma niet de hele tijd hoeft te starten of in de gaten hoeft te houden, het start samen met Windows en wordt actief zodra dat nodig is. Wat de software doet is eigenlijk te eenvoudig voor woorden, maar het maakt een wereld van verschil. Unchecky zorgt er namelijk voor dat vinkjes tijdens de installatie die ervoor zorgen dat er ongewenste (of in ieder geval ongevraagde) software wordt geïnstalleerd, zonder pardon worden uitgeschakeld. Dat geldt ook voor die opties tijdens de installatie die zich voordoen alsof je de algemene voorwaarden accepteert, maar ondertussen gewoon inhouden dat je toestemming geeft om software te installeren.

Unchecky zorgt ervoor dat er geen ongewenste software geïnstalleerd wordt.

Interessant is dat je, wanneer je Unchecky enige tijd geïnstalleerd hebt en ondertussen al wat programma's hebt geïnstalleerd, je kunt kijken voor wat voor soort ongein het programma je inmiddels heeft behoed. Je doet dat door te klikken op de blauwe knop met daarin de grafiek, waarna een pagina met statistieken verschijnt. Overigens is Unchecky standaard ingesteld in de Engelse taal, maar wanneer je klikt op Instellingen, kun je dit veranderen in Nederlands. Wil je de service om de een of andere reden tijdelijk onderbreken? Klik dan op de knop Onderbreek service onderin. Klik je in Instellingen op Geavanceerde instellingen, dan kun je o.a. nog aanpassen dat het programma zichzelf niet automatisch mag updaten. Verder zul je aan instellingen weinig hoeven/kunnen aanpassen, Unchecky werkt volledig autonoom. Onthoud echter wel dat geen enkele beveiliging feilloos is, oftewel, blijf opletten tijdens installaties en klik niet achteloos door.

Qua instellingen kun en hoef je in Unchecky weinig aan te passen.

0 Reactie(s) op: Voorkom ongewenste software met Unchecky

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.