5 redenen waarom Edge beter wordt dan Internet Explorer

Door: joab-jackson | 28 mei 2015 19:20

Blog

Windows-gebruikers kennen Edge misschien nog niet, maar daar zal snel verandering in komen. Het wordt namelijk de standaard browser voor Windows 10.

Vaarwel, Internet Explorer. Maak plaats voor Microsoft's volgende browser, Edge. In het vroege ontwikkelingsstadium heette het Project Spartan. Lees ook: Edge - Eerste indruk van Internet Explorer-vervanger.

Edge zal niet draaien in oudere versies van Windows en het is een radicale afwijking van IE, ondanks het feit dat de twee logo's erg op elkaar lijken. "We moesten meer doen dan alleen de volgende versie van de browser produceren. We moesten dingen op een nieuwe manier gaan doen," legde Charles Morris, hoofd programmamanager van Edge.

Hier zijn vijf manieren waarop Edge belooft een betere browser te worden dan IE.

1. (Grotendeels) geen legacy-ondersteuning

Ongeveer vanaf het ontstaan van het web draagt IE een heleboel bagage met zich mee in naam van achterwaartse compatibiliteit. IE11 heeft een verscheidenheid aan legacymodi, voornamelijk om bedrijven te ondersteunen die interne applicaties rondom IE6 of een andere oude versie gebouwd hebben.

Het bedrijf had een radicale breuk nodig, vooral gezien hoe snel Mozilla, Google en Apple hun eigen browsers aan het updaten waren zonder zich veel zorgen te maken over het ondersteunen van oudere, verouderde technologieën. "Het was geen eerlijk spel," zei David Catuhe, hoofd programmamanager van Microsoft, in een andere toespraak over Edge op Build.

Edge zal geen ondersteuning bieden voor Microsoft's ActiveX, Browsers Helper Objects (BHOS), VBScript en toolbars van derden die voor IE11 gebouwd zijn. Deze zouden namelijk allemaal de prestaties onderdrukken en problemen wat betreft de veiligheid met zich meebrengen. Edge zal wel Adobe Flash en PDF-formaten ondersteunen.

Voor organisaties die nog altijd IE nodig hebben of prefereren, zal Microsoft de browser nog blijven onderhouden zolang er ondersteuning voor Windows 10 is, waarbij er beveiligingspatches worden geboden maar de browser verder niet actief ontwikkeld wordt.

2. Sneller, rijker browsen

Dankzij Microsoft's beslissing om de achterwaartse compatibiliteit bagage overboord te gooien heeft Edge een slankere, beter geoptimaliseerde codebasis dan IE.

Microsoft heeft voor Edge de kern MSHTML rendering engine opgesplitst en alle code verwijderd die niet meer nodig is voor het ondersteunen van achterwaartse compatibiliteit.

Als gevolg is Edge sneller. Met de Google Canary benchmarking software draaide de huidige build van Edge in recente tests twee keer zo snel als IE11, aldus Microsoft. Edge versloeg in deze test ook met gemak de nieuwste beta 64-bit builds van de Chrome- en Firefox-browsers.

De splitsing heeft Microsoft er ook toe in staat gesteld om pro-actiever te zijn in het verbeteren van de naleving van web standaarden door Edge. Tot nog toe heeft Edge meer dan 4.200 interoperabiliteitsverbeteringen ten opzichte van IE11. De browser is gebouwd op Microsoft's Universal Windows Platform en rendert pagina's op uniformere wijze op verschillende apparaten, waardoor Edge in dit opzicht beter aansluit bij andere browsers.

Dit probleem was vooral merkbaar op mobiele apparaten, waarbij IE op Windows Phone moeite had om pagina's op de juiste manier te renderen.

3. Eindelijk ondersteuning voor extensies

In tegenstelling tot IE zal Edge extensies op basis van JavaScript ondersteunen, waardoor derden de weergave van webpagina's kunnen aanpassen en nieuwe functionaliteit kunnen toevoegen.

In een demonstratie liet Microsoft zien hoe Edge een populaire extensie voor Reddit kon draaien die de populaire sociale nieuwswebsite op een visueel veel aantrekkelijkere manier opnieuw formatteert. Net als extensies voor Chrome en Firefox, moeten Edge extensies geschreven worden in de web talen HTML en JavaScript.

De ondersteuning voor extensies zal niet aanwezig zijn in de aanvankelijke release van Edge, maar het zou tegen het einde van het jaar beschikbaar moeten zijn.

4. Persoonlijker

Edge is sterk verbonden met Microsoft's zoekservice Bing en de virtuele persoonlijke assistent Cortana. Wanneer gebruikers deze diensten selecteren, kunnen ze je acties in de browser bijhouden om meer context te verzamelen die je in theorie kan helpen bij het surfen op het web.

"Cortana kan afleiden wat je nodig hebt," zei Sean Lyndersay, hoofd programma manager van Edge, in een andere presentatie op de Build-conferentie.

Cortana, de digitale assistent van Windows 10, zit in Microsoft's Edge browser ingebakken.

Terwijl je een vraag in de url adresbalk typt, begint Edge mogelijke antwoorden te genereren. Als je "msft" intypt, worden meteen de huidige beurskoersen en bedrijfsinformatie weergegeven.

Als een gebruiker de webpagina van een restaurant bezoekt, maakt de browser een samenvatting van informatie je nuttig kan zijn, zoals routebeschrijvingen, openingstijden en een link naar de menukaart. Edge kan de aankomsttijden van vluchten weergeven en de tijden waarop bioscoopfilms draaien.

In deze demonstratie vroeg Lyndersay hoe oud Brad Pitt is. De browser gaf het juiste antwoord: 51. Edge zou misschien zelfs technische ondersteuningsvragen kunnen beantwoorden, aldus Lyndersay.

Als je de browser opent krijg je een nieuw tabblad met een startpagina te zien waarop links staan naar je meest bezochte sites, evenals links naar nieuwsberichten en content die de gebruiker mogelijk interessant vindt op basis van je browsegewoontes.

5. Meeslepender

Edge neemt een aantal stappen om de leeservaring van de gebruiker te verbeteren.

Om te beginnen heeft Edge minder chroom dan IE, wat wil zeggen dat de omlijsting van de browser minder vol staat met afleidende menucommando's en widgets. "We hebben dingen verplaatst naar de plekken waar ze eigenlijk horen te staan, zodat je je beter op de inhoud kunt richten," zei Lyndersay.

De browser zal ook een "leesweergave" bieden, die alle menu's, advertenties en andere afleidende elementen weghaalt die in de tekst staan. Adverteerders zullen hier niet blij mee zijn, maar de leesweergave formatteert de pagina zodanig dat alles "veel beter leesbaar en veel interessanter wordt," zei Lyndersay.

Met één klik op de knop kan Edge ook webpagina's annoteren. Een gebruiker kan meteen notities maken op een website, die later teruggehaald kunnen worden wanneer de pagina opnieuw bezocht wordt; de browser slaat notities op de computer van de gebruiker op. Mensen met een apparaat met een aanraakscherm kunnen ook op een website tekenen. Annotaties kunnen gedeeld worden met andere Edge-gebruikers.

4 Reactie(s) op: 5 redenen waarom Edge beter wordt dan Internet Explorer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 mei 2015 22:57 Anoniem
  Ik ben benieuwd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2015 06:23 Anoniem
  Ik ben benieuwd of het Opera kan evenaren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2015 15:16 Anoniem
  Hilarisch, dat Microsoft iets durft te roepen over "geen eerlijk spel". Dat was het inderdaad niet, omdat Microsoft jarenlang geprobeerd heeft de eigen software tot standaard verheven te krijgen. En daarbij keer op keer de bestaande standaarden negeerde, schoffeerde of simpelweg kopieerde.
  Nu dat definitief mislukt is, moet Microsoft dus (al dan niet versneld) hun eigen, niet-compatible troep opruimen. En dan staan janken over "geen eerlijk spel"? Zoals gezegd: hilarisch!

  Maar on topic: ik ben benieuwd of Microsoft nu echt een breuk met het verleden aan durft en zich aan de W3C standaarden gaat houden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juni 2015 16:05 Anoniem
  Spijtig Cortana is nog steeds niet beschikbaar in belgie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.