Waarom Google stopt met betaalde Chrome-extensies

Door: Justin Doornekamp | 17 oktober 2020 06:03

Nieuws

In de komende maanden zal Google geen ondersteuning meer bieden aan betaalde Chrome-extensies. Waarom heeft Google dit besloten?

Hoewel veel extensies voor Chome al gratis te downloaden zijn, is er evengoed een handvol extensies waar je nog wel voor moet betalen om deze te kunnen gebruiken. Dit zal in de komende maanden veranderen: alle betaalde tools voor je Chrome-browser worden niet meer door Google ondersteund.

Dit betekent het voor jou

Dit betekent overigens niet dat alle extensies gratis worden: ontwikkelaars moeten alleen een andere manier vinden om geld te vragen van gebruikers en kunnen niet meer terugvallen op de betalingsopties die Google biedt.

Ontwikkelaars die nu nog een betaalde extensie aanbieden, moeten binnenkort dus overstappen op een andere betaalmethode. Vanaf 1 december verdwijnt de optie om een gratis proefperiode voor een extensie aan te bieden en pas op 1 februari 2021 zullen de betaalde tools echt niet meer worden ondersteund door Google. Ook in-app-aankopen moeten dan via een andere betalingsverwerker lopen.

Heb je momenteel lopende abonnementen om een bepaalde extensie te kunnen gebruiken, dan zal die niet meer automatisch worden hernieuwd.

Extensies worden niet per definitie allemaal gratis.

Waarom?

Het besluit volgt op een eerdere beslissing van Google om nieuwe betaalde extensies tijdelijk niet toe te laten tot de Chrome Web Store in verband met de coronacrisis. Inmiddels heeft Google dus besloten dat het besluit permanent is.

Google vindt namelijk dat ontwikkelaars zelf genoeg andere manieren kunnen vinden om geld te verdienen aan hun tools. “Sinds de oprichting van de Web Store elf jaar geleden, wilden we ontwikkelaars een manier bieden om geld te verdienen aan hun extensies. Inmiddels is het ecosysteem zo gegroeid, dat er binnen de browserextensies al genoeg mogelijkheden zijn om omzet te genereren”, aldus Google in een toelichting op het besluit.

In de komende maanden geeft Google de ondersteuning voor betaalde extensies op.

Fraudezaken

Mogelijk speelt het aantal fraudezaken met betaalde extensies ook een rol. Begin dit jaar meldde Google een aanzienlijk toenemend aantal frauduleuze transacties, waarop toen werd besloten kortstondig extensies met betalingen, abonnementen en in-app aankopen te blokkeren.

Ook werd dit jaar na onderzoek van het bedrijf Awake Security duidelijk dat malafide Chrome-extensies op grote schaal internetgebruikers afluisterden. Google moest toen zeventig browser-apps verwijderen. Verder werden via browserextensies de gegevens van zo’n 1,7 miljoen gebruikers gestolen.

Door nu de ondersteuning op te geven voor betaalde extensies, lijkt de internetreus een nieuwe stap te willen zetten om de Chrome Web Store veiliger te maken.

0 Reactie(s) op: Waarom Google stopt met betaalde Chrome-extensies

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.