Waarom je de System32-map niet moet wissen

Door: Martin Gijzemijter | 02 mei 2018 08:43

How To

Eens in de zoveel tijd zien we weer website en YouTube -filmpjes voorbij komen die vertellen dat System32 een gevaarlijke map is die zo snel mogelijk verwijderd moet worden. Het gaat hier altijd om een misplaatste grap. Misplaatst, omdat het verwijderen van deze map ernstige gevolgen heeft voor het functioneren van je systeem.

De map System32 bevindt zich in C:\Windows en vormt een essentieel onderdeel van je besturingssysteem. De belangrijkste bestanden die Windows nodig heeft om te kunnen functioneren, worden in deze map opgeslagen. Maar wat gebeurt er precies als je die map verwijdert?

Wat is de System32-map?

We hebben al even aangeven dat deze map de belangrijk bestande van Windows bevat. In de map vind je allerlei .dll- en .exe-bestanden die je misschien niet veel zeggen wanneer je de naam ziet, maar die je ongemerkt dagelijks gebruikt. Zo bevat de map het bestand Taskmgr.exe. Wanneer je op Ctrl+Alt+Delete drukt om Taakbeheer te openen, is dit het programma dat wordt gestart. Maar ook alle drivers die je systeem nodig heeft om hardware aan te sturen, zijn opgeslagen in deze map, evenals het gehele Windows Register.

Een belangrijk deel van Windows dat je niet wil verwijderen: Taakbeheer.

Maar wat als je hem verwijdert?

Wanneer je probeert om de map System32 te verwijderen, dan zal Windows je vertellen dat je deze map niet kunt verwijderen. Echter, als je de pech hebt gehad dat je een video keek waarin werd verteld dat de map System32 slecht is, dan legde deze video ongetwijfeld ook uit hoe je dat precies kunt omzeilen. Wanneer je dat lukt, dan zullen bepaalde bestanden uit de map verwijderd worden, maar niet alle. Windows kan immers geen bestanden verwijderen die actief zijn, en dat is voor veel bestanden in de map System32 het geval. Vrijwel direct daarna zullen er fouten optreden, omdat programma’s bestanden nodig hebben die jij zojuist gewist hebt. Wanneer je Windows vervolgens opnieuw start, zal het systeem proberen om Automatisch Herstel te starten, maar dat gaat niet, want die bestanden heb je gewist.

Om een lang en zeer onprettig verhaal kort te maken: wanneer je de bestanden in de map System32 wist, help je heel Windows om zeep en is herstel niet of nauwelijks mogelijk. De enige oplossing is een volledige herinstallatie van Windows. En dan maar hopen dat je een goede back-up hebt gemaakt.

0 Reactie(s) op: Waarom je de System32-map niet moet wissen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.