Waarom luistert Microsoft Skype af?

© PXimport

Waarom luistert Microsoft Skype af?

Geplaatst: 29 augustus 2019 - 13:40

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Justin Doornekamp

Steeds vaker verschijnen er berichten dat slimme apparaten, zoals speakers en digitale assistenten, je gesprekken afluisteren. In dit rijtje komen nu ook internetbeldiensten. Microsoft heeft toegegeven dat werknemers en onderaannemers Skype-telefoontjes afluisteren. Waarom doet Microsoft dit?

Motherboard, de techdivisie van Vice, onthulde dat er Skype-opnames worden gemaakt van gesprekken bij de vertaaldienst, die gesprekken live kan vertalen. Volledige gesprekken zouden niet worden afgeluisterd: slechts een klein deel van de stemdata zou in het bezit zijn van Microsoft. Er zou bovendien niet alleen worden afgeluisterd bij Skype, maar ook bij de virtuele assistent van Microsoft, Cortana.

Microsoft bevestigde dat het inderdaad gesprekken afluistert. Het bedrijf zegt gebruikers af te luisteren om te analyseren of de vertaaldienst en de virtuele assistent goed werken. Skype lanceerde in 2015 een dienst waarmee gebruikers bijna realtime vertalingen krijgen tijdens video- en telefoongesprekken. Daarbij zet Microsoft artificiële intelligentie in, maar nu blijkt dat er ook mensen aan te pas komen om het systeem te verbeteren.

“We realiseren ons dat we het werk beter en specifieker kunnen uitvoeren wanneer mensen de gesprekken beoordelen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf tegenover Motherboard.

skype, chat, microsoft

© PXimport

Microsoft gaat gewoon door

Ook voor Cortana worden opnames beluisterd door medewerkers om te beoordelen of de spraakassistent de persoon juist heeft gehoord en juist heeft geantwoord. De bedrijven schakelen vaak onderaannemers in om de gesprekken uit te typen. Soms gaat het om zeer privacygevoelige gegevens, zoals op medisch gebied, of “slaapkamergeluiden”, aldus Motherboard.

Ondanks dat Microsoft in opspraak raakte met deze onthullingen, zegt het bedrijf gewoon door te gaan met het afluisteren van gebruikers. In het privacybeleid werden wel enkele alinea’s aangepast om duidelijker te maken dat dit nodig is om de diensten te verbeteren.

Eerder kwamen Amazon, Apple en Google ook al in het nieuws vanwege dezelfde redenen. In tegenstelling tot Microsoft stopten zij wel met het afluisteren van gebruikers. Althans, voor nu.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten