Waarom stopt Microsoft met XP? En wat moet je als gebruiker doen?

Door: matt-egan | 15 maart 2014 10:00

Apps & Software

ACHTERGROND - Moeten XP gebruikers upgraden naar Windows 8? Microsoft vindt van wel. Hieronder leg ik Microsofts positie uit terwijl het zich voorbereidt op de beëindiging van de ondersteuning van Windows XP. Daarnaast geef ik een overzicht van de opties voor jou als Windows XP gebruiker.

Microsoft lijkt vastbesloten om de positie van Windows 8 te versterken. Zo bleek onlangs maar weer eens uit een blogpost waarin het bedrijf lezers aanspoort om hun vrienden te helpen upgraden van Windows XP naar Windows 8.1.

Na enkele argumenten over hoe niemand zo dom kan zijn om nog steeds XP te draaien, komen we bij de echte kwestie aan. Op 8 april gaat Microsoft de ondersteuning van Windows XP beëindigen, en deze pagina is bedoeld om de opties voor Windows XP gebruikers uit te leggen wanneer de deadline verstreken is. En wat zijn die opties volgens Microsoft?

Nou, laten we eens kijken: upgraden naar Windows 8 of een nieuwe pc aanschaffen. En als je een beetje cynisch bent, heb je misschien opgemerkt dat de twee opties van Microsoft met elkaar gemeen hebben dat ze allebei helpen om Microsofts Windows 8 aan de man te brengen. Het zal een aantal slimmeriken echter niet ontgaan zijn dat er een derde optie is: XP blijven gebruiken.

Windows 8 is in mijn ogen een prima besturingssysteem. Het is stabiel en snel, en de irritaties van het moderne startscherm worden meer dan goedgemaakt door de voordelen van Windows 8, zoals ingebakken antivirus. Vanwege die functie denk ik inderdaad dat de wereld er een stuk beter uit zou zien als iedereen die XP draait naar Windows 8 zou upgraden. En velen zouden dat kunnen, vanwege de lichte systeemvereisten van Microsoft's nieuwste desktop besturingssysteem.

Maar ik denk niet dat het per se hoeft.

Waarom stopt Microsoft met Windows XP?

Het is Microsofts eigen beslissing (en dat is niet onredelijk) om XP niet langer te ondersteunen. Het heeft het dertien jaar lang gratis ondersteund, en we zijn inmiddels drie versies verder. Het is redelijk om te zeggen dat Microsoft haar contract met gebruikers van XP is nagekomen. Tenslotte is Windows Vista zeven jaar geleden uitgekomen, dus het einde van XP kan niet echt als een verrassing komen.

Bovendien is het beëindigen van de ondersteuning niet hetzelfde als een doodssteek. XP zal op 9 april nog steeds prima functioneren. Het enige wat er gebeurt is dat Microsoft niet langer gratis patches voor XP zal verstrekken. Meer hierover hieronder.

Waarom gebruiken mensen nog steeds XP?

Er zijn goede en slechte redenen waarom mensen nog steeds XP gebruiken. Aan de ene kant heeft het verschrikkelijke Windows Vista waarschijnlijk mensen afgeschrikt om een nieuwe pc te kopen of het besturingssysteem te upgraden. Het economische klimaat van de afgelopen zes jaar zal hier ook invloed op hebben gehad.

Maar het is goed dat een pc van tenminste zeven jaar oud nog steeds zijn werk doet. Het is heel goed mogelijk dat het feit dat oudere pc's het nog prima doen één van de redenen voor de vertraging in de pc verkoop is. En dat is iets waar Microsoft positief over zou moeten zijn.

XP blijft een stabiel besturingssysteem boordevol functies. En voor veel XP gebruikers voldoet het nog prima.

Moeten Windows XP gebruikers upgraden naar Windows 8?

Upgraden naar Windows 8 is een goede zaak, als je pc het tenminste aankan. Je zult er geen spijt van krijgen - als je het wilt. Is het bittere noodzaak om over te stappen? Dat nou ook weer niet. Hier de feiten over de XP naar Windows 8 kwestie:

- Als jij, of je vrienden en familie, nu probleemloos XP draaien zal het de dag nadat Microsoft het niet langer ondersteunt nog steeds prima draaien. Maar na verloop van tijd zal hier verandering in komen. Dit heeft te maken met de beveiliging en de beschikbaarheid van software en hardware van derden. (Wat voor besturingssysteem je ook draait, het moet altijd up-to-date antivirus, antispyware en een firewall draaien, en je moet al je software zoveel mogelijk updaten.)

- Als je je XP-hardware kunt upgraden is het waarschijnlijk logisch om dit te doen, maar dat hangt af van hoe gemakkelijk het is om de 130 euro te vinden om een Windows 8-licentie te kopen. Als je krap bij kas zit hoed je niet te upgraden.

- Als je je pc simpelweg niet kunt upgraden, moet je afwegen hoe sterk je een nieuwe pc nodig hebt of wilt hebben.

Wat betekent het 'einde van de ondersteuning van Windows XP' voor XP gebruikers?

Het einde van de ondersteuning van Windows XP betekent niet dat Windows Update ineens niet meer zal werken. Het betekent gewoon dat er geen nieuwe Windows updates meer zullen verschijnen.

Dit heeft gevolgen voor de stabiliteit. Bovenal betekent dit dat kwetsbaarheden die in nieuwere versies van Windows gevonden worden getest zullen worden om te zien of je aangepast kunnen worden om XP aan te vallen, en als dat lukt hoef je niet op de hulp van Microsoft te rekenen om het probleem op te lossen.

Het is mogelijk dat individuen kwetsbaarheden die ze al gevonden hebben achterhouden zodat ze deze kunnen gebruiken zodra Microsoft geen updates meer produceert - zodat deze nog niet benutte kwetsbaarheden nooit aangepakt zullen worden. Dus net als het blijvende gebruik van IE6 in bedrijven, zal Windows XP steeds kwetsbaarder worden voor potentiële aanvallen dan nieuwere versies.

Microsoft heeft hier inderdaad behulpzaam haar eigen idee over aangegeven. Het bedrijf zegt dat infecties van Windows XP na 8 april met 66 procent zullen stijgen.

Zoals ik hierboven heb aangegeven, elk besturingssysteem moet altijd up-to-date antivirus, antispyware en een firewall draaien en alle software moet altijd zoveel mogelijk geüpdatet worden. Geen enkele pc met een internetverbinding is veilig voor aanvallen, dus de vraag is de mate van kwetsbaarheid. Een pc met XP is in principe minder veilig van een Windows 8-pc. Maar dat betekent niet dat je eerder een infectie krijgt of dat Windows 8 onkwetsbaar is.

Upgrade je besturingssysteem als dat kan en als je het je kunt veroorloven. Koop een nieuwe pc als je dat wilt. Maar weet ook dat je XP tot op zekere hoogte nog prima kunt gebruiken.

12 Reactie(s) op: Waarom stopt Microsoft met XP? En wat moet je als gebruiker doen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 maart 2014 13:33 MarkS90
  Gehugendingetje erbij en Windows 7 erop. Bij de meeste PC's lukt dat heel aardig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2014 15:12 Stafhorst
  Veel pc's met Windows XP er op zijn al wat ouder, het geheugen is te beperkt voor Windows 8. Maar ze werken nog prima en het is zonde de hardware af te danken. In mijn omgeving zet ik veel gebruikers over op Xubuntu 12.04, dat uitstekend draait op wat oudere systemen. Voor de gebruikers blijkt er nauwelijks gewenning nodig. Sommigen gebruikers vinden het een verbetering, vooral de grote hoeveelheid software die gratis beschikbaar is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2014 15:22 Anoniem
  Op heel oude pc heb ik wi 7 gezet, werkt goed
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2014 16:51 hvdkleij
  Heb hetzelfde gedaan als Stafhorst.

  Oude laptop werkt nu 10x sneller met Lubuntu.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2014 17:06 Mericya
  Op 8 april 2014 wordt OOK de ondersteuning voor Microsoft Office 2003 stopgezet door Microsoft, zie Microsoft ondersteuning-lifecycle voor meer informatie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2014 18:29 Anoniem
  Ik heb al aardig wat systemen naar Ubuntu omgezet in de afgelopen maanden. Werkt niet alleen prima, maar meestal beter dan met XP. en het kost nix.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2014 18:47 Oscar
  "- Als je je pc simpelweg niet kunt upgraden, moet je afwegen hoe sterk je een nieuwe pc nodig hebt of wilt hebben"
  Niet alle XP gebruikers hebben een spaarvarken naar om over te schakelen. Voor die doelgroep zou Ubuntu een prima alternatief kunnen zijn. Maar ook voor de XP gebruikers die wel over een voldoende vet spaarvarken beschikken…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2014 18:51 Anoniem
  Microsoft heeft met de beëindiging van XP een zeer onredelijke beslissing genomen. Geen probleem indien er geen crisissen waren maar denken we nu even dat de mensen en bedrijven in deze tijd even graag overstappen naar een nieuw besturing met bijhorende pc? Ze houden totaal geen rekening met ons en doen maar waar ze zin in hebben en wat doen wij? Wij knikken maar weer gewoon schaapjesachtig ‘ja’.

  Zelf gebruik ik Xp en dit op een SSD en ik denk dat Ubuntu niet veel sneller zal zijn en als ik Ubuntu zo zie zal het wel stabieler zijn maar daarvoor krijg je ook niets leuks voor de oogjes. Ubuntu vind ik persoonlijk veel te saai. Hier start de XP-pc start op in 30seconden en progjes open op een paar seconden dus zo veel sneller zal Ubuntu niet zijn. Zelf heb ik hier ook W8 liggen. Deze heb ik gratis van het net gehaald en geregisteerd want ik betaal geen euro aan die Micro totdat ze eens degelijk beginnen luisteren naar hun gebruikers want die W8 is gewoon een kermistent. Ik had gedacht om over te stappen maar om de haverklap een update en volgend jaar al W9… nou ik steek er de moeite niet in want ik denk dat ik hier ongeveer een half jaar bezig ben om een nieuwe Windows naar mijn hand te krijgen zoals ik nu Xp heb lopen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2014 10:07 Anoniem
  Zo, nog maar eens op herhaling voor de reclame van Bol.com?
  Hetzelfde verhaal hebben jullie al zeker 10 keer eerder afgespeeld…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 maart 2014 18:34 Anoniem
  dezcv
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 maart 2015 23:43 Anoniem
  Geen unbuntu doen ofzo je moet gwn geen bankrekening dinges erop zetten of je leent een windows vista/7 cd van een buddy met product code is ook gratis, maar voor de mensen die hun pc niet geschickt is voor dat , geen unbuntu installeren als je .exe bestanden wilt openen dat kan namelijk niet, of je gebruikt gwn een virtualbox in het software centrum…. Of koop een 2dehands computer met alles er op en eraan, let wel op voor minstens 3gb aan ram geheugen als je een gamer bent of professionele zakelaar bent
  En ik zal als ik jou was ook op processor letten, die fout heb ik al bijna gehad en kijk of ie niet gestolen is
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 mei 2015 01:04 Anoniem
  Wat ben jij een KNES ZEG
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.