Waarom streamingdiensten de kwaliteit terugschroeven

Door: Justin Doornekamp | 28 maart 2020 13:39

Streaming
Blog

De Europese Commissie roept streamingdiensten op om de kwaliteit van films en series terug te schroeven. Onder meer Netflix, YouTube, Facebook en Disney hebben daar gehoor aan gegeven. Waarom gaat de kwaliteit omlaag?

EU-commissaris Thierry Breton heeft erop aangedrongen dat de beeldkwaliteit van films en series op streamingdiensten wordt teruggeschroefd, om het internet niet te veel te belasten. Breton waarschuwde eerder deze maand dat de Europese telecominfrastructuur enorm onder druk staat, omdat veel mensen door de uitbraak van het corona-virus thuiswerken. Door de kwaliteit van films en series op streamingdiensten te verlagen, is er volgens Brussel meer ruimte over voor onder meer de gezondheidzorg, maar bijvoorbeeld ook voor de duizenden kinderen die via YouTube online lessen volgen.

Hoewel de Europese telecombedrijven vooralsnog zeggen dat zij het toegenomen dataverbruik aankunnen, zijn er wel zorgen dat dit verandert zodra er nog meer mensen vanuit huis werken en massaal van het internet gebruikmaken. Als voorzorg is daarom door veel aanbieders van streamingdiensten besloten om de kwaliteit terug te schroeven. Het streamen van video’s kan namelijk wel tot twee derde uitmaken van het totale netwerkgebruik.

Netflix

Wat merk je ervan?

Netflix en YouTube schroeven de kwaliteit gedurende een periode van dertig dagen terug. Disney wil het gebruik van bandbreedte met minstens 25% terugschroeven in alle landen waar Disney+ is uitgerold.

Hoe blijf je toch series in de hoogst mogelijke kwaliteit bekijken? Daar hoef je zelf niets voor te doen. Sterker nog: het is de vraag of je iets van maatregel zal merken.

Volgens diverse media zal de kwaliteit van Netflix afhankelijk zijn van het apparaat dat je gebruikt, de belasting van het netwerk en het abonnement dat gebruikers hebben. Daarbij zal vooral de bitrate achteruitgaan, wat niet direct hoeft te betekenen dat je films en series moet afspelen in SD. Dit is namelijk afhankelijk van de resolutie. Of in andere woorden: blijft de resolutie hetzelfde, maar daalt de bitrate, dan wil dat niet zeggen dat je HD-films ineens in SD ziet. Het betekent eerder dat de kwaliteit van HD-beelden minder is. Maar je blijft een film in HD zien. Ook bij Amazon Prime Video en Disney+ wordt enkel de bitrate verlaagd.

Disney+

YouTube heeft wel besloten video’s standaard niet meer in HD af te spelen, maar in SD. Het is echter wel mogelijk om zelf terug te schakelen naar HD.

Apple heeft niet officieel aangekondigd dat de kwaliteit van Apple TV+ wordt teruggebracht, maar volgens de website 9to5Mac is dit wel gebeurd. De website voerde zelf een test uit en kwam tot de conclusie dat het hier om een vrij grote reductie in beeldkwaliteit gaat. Maar bij de meeste streamingdiensten zal de lagere kwaliteit niet direct je kijkplezier beïnvloeden.

See

1 Reactie(s) op: Waarom streamingdiensten de kwaliteit terugschroeven

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 1 april 2020 18:40 marchelvandenberg
    Zie hier niks over facebook, dat is de grootste data verbruiker. Ben elke maand bezig alles van facebook te wissen van mijn telefoon, computer. zodat alles snel blijft werken. misschien moet fb de optie alles melden en afspelen uitzetten scheelt ook data en bandbreedte.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.