WhatsApp limiteert doorsturen van berichten

Door: Justin Doornekamp | 29 april 2020 09:22

WhatsApp vingerafdruk beveiliging instellen
Blog

WhatsApp heeft een flinke beperking opgelegd in het doorsturen van berichten. Waar je voorheen je berichten nog kon doorsturen naar vijf mensen, kan dit nu nog maar naar één persoon tegelijk. Waarom eigenlijk?

Volgens WhatsApp is een limiet op het doorsturen van berichten nodig om geruchten en onjuiste informatie met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus in te dammen.

De coronacrisis houdt iedereen bezig en dat zorgt voor een snelle toename van onjuiste informatie en oplichtingspraktijken gerelateerd aan de verspreiding van het virus. Deze informatie wordt, bewust en onbewust, massaal gedeeld via social media en de bedrijven achter deze platformen zijn druk bezig om manieren te verzinnen om dit tegen te gaan of in ieder geval dit te verminderen. Zo ook WhatsApp.

“We weten dat veel gebruikers handige informatie doorsturen, naast grappige video’s, memes of hersenspinsels”, zo stellen de makers van de berichtenapp in een blog. “Desondanks zien we een toenemend aantal doorgestuurde berichten, waarvan gebruikers aangeven dat het om onjuiste informatie gaat.”

Van 5 naar 1

Eerder kon je bij het doorsturen van een bericht nog meerdere ontvangers aanvinken. Vorig jaar werd al besloten tot een limiet van vijf personen, nadat er veel onjuiste informatie verscheen in de app gerelateerd aan diverse gewelddadige incidenten in India in 2018. Nu heeft WhatsApp dus besloten om de limiet verder terug te schroeven tot één persoon per keer.

Whatsapp nam ook andere maatregelen om de verspreiding van onjuiste informatie tegen te gaan. Zo kun je al een tijdje zien of een bericht meer dan vijf keer is doorgestuurd, als je boven het doorgestuurde bericht twee pijltjes ziet.

Of de maatregel erg effectief zal zijn, valt te betwijfelen. Je kunt immers nog steeds hetzelfde bericht naar meerdere mensen doorsturen, al moet je dit nu handmatig per persoon doen.

Minder berichten doorgestuurd

WhatsApp liet wel weten dat, sinds er een limiet van maximaal vijf personen werd ingesteld, er wereldwijd 25% minder berichten werden doorgestuurd. De berichtenapp zegt maandelijks circa twee miljoen accounts te verwijderen, die een poging doen berichten massaal door te sturen.

WhatsApp wil gebruikers alerter maken op bulkberichten. Zo is er nu een betaversie uitgerold, waarin je een vergrootglas ziet naast doorgestuurde berichten. Als gebruikers daarop klikken, dan hebben zij de optie om het bericht op internet op te zoeken in de hoop dat zij meer nieuws en andere informatie over het betreffende onderwerp kunnen vinden. “Door berichten zelf op te zoeken op het internet voordat je ze doorstuurt, kun je de verspreiding van geruchten en onjuiste informatie beperken”, aldus het bedrijf.

0 Reactie(s) op: WhatsApp limiteert doorsturen van berichten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.