Waarom worden mijn emoji niet getoond?

Door: Martin Gijzemijter | 08 december 2021 15:01

nieuw in android o
How To

Tegenwoordig gebruiken we vaak emoji als we berichten versturen naar vrienden, familie of collega's. In sommige gevallen worden de emoticons echter niet getoond. Hoe komt dat?

Je hebt het ongetwijfeld wel eens meegemaakt, iemand stuurt je een mailtje met daarin iets dat overduidelijk een of andere smiley of emoji zou moeten zijn, maar alles dat jij ziet is een vreemd symbool of een letter bijvoorbeeld de letter J). Hoe kan het dat sommige emoji niet getoond worden? Het eenvoudige antwoord: omdat het geen emoji zijn.

Daarom worden emoji niet getoond

Het feit dat we allemaal een standaard set emoticons naar elkaar kunnen sturen, daar zijn we inmiddels zo aan gewend dat we ons eigenlijk helemaal niet meer realiseren dat daar niets vanzelfsprekends aan is. Een paar jaar geleden was dat lang niet zo logisch. Wanneer iemand je een emoticon stuurde (dus nog voor de introductie van de emoji) was de kans groter dat je het niet kon zien dan dat wel. De reden daarvoor is dat de voorwaarde voor het tonen van een dergelijke emoticon, is dat jij diezelfde emoticon op je systeem geïnstalleerd hebt.

De grap is namelijk dat men je doorgaans helemaal geen plaatje stuurt, maar simpelweg een commando dat de weergave van die emoticon op jouw systeem activeert (daarmee wordt dataverkeer bespaard, omdat de afbeelding niet gestuurd hoeft te worden). Dat is dan ook de kracht van emoji en de standaardintegratie binnen, bijvoorbeeld iOS en andere platformen. Iedereen heeft precies dezelfde emoticons geïnstalleerd, en daarom is de emoji die een ander stuurt, precies de emoji die jij ziet.

Met dit in het achterhoofd is het dus vrij logisch dat, wanneer iemand je een emoticon stuurt die hij / of zij met software op zijn / haar systeem geïnstalleerd heeft, niet wordt weergegeven op jouw systeem (want jij hebt die software niet). Kortom, je hoeft je geen zorgen te maken: het ligt niet aan jou, het ligt aan hen!

Wil je meer weten over hoe je emoji en speciale tekens gebruikt op je Mac, dan kun je dit artikel er eens op naslaan. Gelukkig is het heel simpel om emoticons toe te voegen aan je mails of documenten, maar je moet wel even zoeken om de optie te vinden. Ook in Windows 10 en 11 gebruik je gemakkelijk emoticons door de toetscombinatie WinToets + . (Windows-toets tegelijk met een punt). Als je die toetscombinatie intypt bij een invoerveld, bijvoorbeeld in Skype, het zoekvenster van Windows 11 of de adresbalk, kun je nu kiezen uit een reeks tekens.

Overigens komt het steeds minder vaak voor dat anderen jouw emoticons niet zien. Dit komt omdat de grootste techbedrijven ter wereld te weten Apple, Microsoft, Google en Facebook zich hebben verenigd in het Unicode Consortium.  Ieder jaar komt het Unicode Consortium bijeen om te bepalen welke nieuwe emoticons er beschikbaar worden gesteld. Verscheidene partijen mogen daar vervolgens over stemmen.

Stickers

Kun je niet genoeg krijgen van emoji en wil je binnen WhatsApp meer mogelijkheden om jezelf te uiten, dan kun je in plaats van emoji ook stickers gebruiken. Dit zijn eigenlijk grotere emoji en die worden dan ook anders weergegeven. Een sticker is juist wel een plaatje en dus niet standaard ‘ingebakken’ in de software. Lees hier meer over WhatsApp-stickers.

0 Reactie(s) op: Waarom worden mijn emoji niet getoond?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.