Wachtwoordbeheer

Door: ignace-de-groot | 29 maart 2012 11:59

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

6. Automatisch aanvullen: in sync

Wie ondanks het veiligheidsrisico (zie de vorige tip) toch de functie 'automatisch aanvullen' wil gebruiken, zal al snel ondervinden dat die alleen nuttig is op die ene pc. Zodra u de browser opstart op een ander apparaat, moet u alsnog uw wachtwoorden zelf invoeren. In Firefox is echter een synchronisatiefunctie ingebouwd: die zorgt ervoor dat u uw wachtwoorden, en trouwens ook uw bladwijzers, geschiedenis en open tabbladen, kunt 'meenemen'. Dat gebeurt met behulp van een online server die al die data versleuteld (!) voor u bijhoudt. Open het menu Extra en kies Opties / Sync. Druk op de knop Firefox Sync instellen en maak een nieuw account aan.

Hoe koppelt u een tweede (derde, ...) toestel aan dit account? Open hiervoor nogmaals de rubriek Sync op uw eerste pc en kies Een apparaat toevoegen. Vul de code in die u afleest op uw andere apparaat (hier opent u Sync en kiest u Verbinden: zie ook Firefox Help).

Firefox: Wachtwoorden kunt u - versleuteld - laten synchroniseren, ook met Android en iOS.

7. LastPass: installeren

Sterke en verschillende wachtwoorden: het vergt een gedisciplineerd gebruiker of... een flexibele wachtwoordbeheerder als LastPass! U downloadt de tool op LastPass.com, hetzij als extensie voor een specifieke browser, hetzij in de vorm van een universele Windows-installer (32- en 64-bits), met extensies voor diverse browsers. Overigens kunt u LastPass ook downloaden voor Mac, Linux en mobiele apparaten. Op het einde van de installatie creëert u een account en vult u een sterk moederwachtwoord in, waarmee u al uw andere wachtwoorden kunt beveiligen. De commerciële variant heeft enkele extra functies (zie ook LastPass Premium), maar wij houden het hier bij de gratis editie. LastPass geeft u ook nog de gelegenheid om al bestaande wachtwoorden te importeren en die na de import eventueel uit uw browser(s) te verwijderen.

LastPass kan uw bestaande wachtwoorden importeren en de oude, 'onveilige' locaties wissen.

8. LastPass: wachtwoorden invullen

Als u na de installatie van LastPass uw browser opstart, merkt u een nieuwe toolbar op met daarin een LastPass-knop. Gebruikt u Internet Explorer 9, dan dient u LastPass wel eerst nog even te 'autoriseren'. Om een en ander uit te testen, surft u nu naar een site waar u om een ID wordt gevraagd (zoals Gmail). Zodra u dit invult, krijgt u de gelegenheid het door LastPass te laten bewaren. Toch niet? Druk dan op de LastPass-knop en kies hier zelf Bewaar alle ingevulde gegevens. Eventueel bedenkt u hier ook een passende groepsnaam (e-mail, bijvoorbeeld) en geeft u via AutoLogin te kennen dat LastPass u bij een volgende bezoek aan deze site automatisch moet aanmelden. Hebt u meer dan één account voor dezelfde website, druk dan op de knop Automatisch invullen en kies de gewenste accountgegevens.

Hebt u verschillende accounts voor eenzelfde website? Dan moet u zelf aangeven met welk ID u zich wilt aanmelden.

9. LastPass: kluis beheren

Via de LastPass-knop kunt u de 'kluis' openen: u krijgt dan een overzicht van alle bewaarde ID's. U kunt die ook van hieruit nog in groepen onderbrengen: het volstaat een groep te creëren en de gewenste ID's naar die groep te verslepen.

Uw kluis kunt u trouwens van op elke willekeurige computer openen. Het volstaat naar LastPass.com te surfen en u daar met uw 'moederwachtwoord' aan te melden. U voelt er wellicht weinig voor dat wachtwoord op een publieke pc (zoals in een internetcafé) in te tikken. In dat geval kunt u van een virtueel toetsenbord gebruikmaken: het volstaat op de aanmeldpagina van LastPass de knop Toon toetsenbord in te drukken. Of u gebruikt een eenmalig wachtwoord, dat dus een volgende sessie niet langer geldig is. Zo'n wachtwoord moet u dan wel eerst (thuis) aanmaken. Open hiervoor uw online kluis en klik op Eenmalige wachtwoorden: van hieruit kunt u nu nieuwe wachtwoorden creëren, afdrukken of wissen. Om zo'n wachtwoord te gebruiken opent u de aanmeldpagina (op de publieke pc) en kiest u Eenmalige wachtwoorden. Op die manier geeft u geniepige 'shoulder surfers' het nakijken.

Veiliger aanmelden met een virtueel toetsenbord of, beter nog, een eenmalig wachtwoord!

LastPass: handige extra's

LastPass kan niet alleen uw account-ID's onthouden, maar ook invoerdata voor webformulieren. Daartoe opent u het LastPass-menu in uw browser en kiest u Formulieren invullen / Toevoegen profiel. U kunt nu de gewenste taal selecteren en de invoervelden op de diverse tabbladen van data voorzien. Ook handig: LastPass laat u toe verschillende identiteiten te creëren (open het tabblad Profielen in de online module en kies Add identity). Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk een verschillende kluis te creëren voor thuis of voor het werk. Verder houdt de tool ook een geschiedenis bij van alle aanmeld(pog)ingen die via uw LastPass-account zijn gemaakt, inclusief het IP-adres van waaruit dat gebeurde.

LastPass: meer dan een simpele wachtwoordbeheerder...

10. Wachtwoord vergeten?

Ondanks handige ezelsbruggetjes of slimme wachtwoordbeheerders kan het u toch overkomen: u bent een wachtwoord vergeten of kwijtgeraakt! Paniek is dan niet alleen een slechte raadgever, het is waarschijnlijk ook nergens voor nodig. Steeds meer services bieden u namelijk de mogelijkheid aan uw wachtwoord alsnog terug te krijgen: veelal volstaat het uw e-mailadres in te voeren, waarna u een nieuw wachtwoord krijgt toegestuurd. Hiermee kunt u zich dan alsnog aanmelden en het wachtwoord eventueel weer aanpassen. Of de service heeft u bij het registreren gevraagd om het antwoord op een 'geheime vraag' of een geheugensteun in te voeren. Als u vervolgens aangeeft dat u uw wachtwoord niet meer kent, krijgt u alsnog toegang wanneer u uw antwoord of geheugensteun correct invult, zodat u een nieuw wachtwoord kunt invullen. Dat geldt ook voor LastPass.

Veel services werken met een geheime vraag of geheugensteun, zoals Yahoo!

0 Reactie(s) op: Wachtwoordbeheer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.