Wachtwoordmanagers

Door: mark-swarts | 02 november 2010 10:15

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Voor steeds meer online diensten hebt u een account nodig. Het is handig om daar steeds hetzelfde wachtwoord bij te gebruiken, maar als iemand die code achterhaalt, bent u de klos. Met een wachtwoordmanager voorkomt u problemen.

1. Waarom?

Wat is de zin van een beheerprogramma dat wachtwoorden kan onthouden? Het grootste voordeel dat een wachtwoordmanager biedt, is dat hij veilige wachtwoorden kan bedenken en opslaan. U ordent deze wachtwoorden vervolgens in overzichtelijke categorieën, zodat u snel de juiste inlognaam/wachtwoord-combinatie hebt te pakken. De lijst wordt als geheel versleuteld met een zogenoemd 'masterpassword'. Dit is het enige wachtwoord dat u voortaan hoeft te onthouden. Door de software op een draagbaar medium te plaatsen, hoeft u zich geen zorgen te maken over het mogelijke verlies van de codes als uw computer crashed. U kunt bovendien kiezen voor een online manager, zodat u helemaal niets meer bij u hoeft te dragen.

2. Downloaden

Een bekende en betrouwbare wachtwoordenkluis is het gratis KeePass. Op Keepass vindt u een 'classic' en een 'professional' versie. Het verschil zit in de beveiligingsopties, die in de pro-versie veel uitgebreider zijn. De classic-versie voldoet voor de normale computergebruiker, en hij is zeker niet minder betrouwbaar. Download de Portable Keepass (Classic: 1,1 MB, Pro: 1,7 MB). Hiermee worden geen registratiesleutels in uw pc achtergelaten en kunt u uw wachtwoordendatabank altijd met u meedragen op een usb-stick. U hebt WinZip of 7Zip nodig om de bestanden uit te pakken. De uitgepakte map is het 'draagbare' pakket en u kunt hem dus altijd nog kopiëren. U hoeft niets te installeren.

U kunt bij KeePass kiezen tussen een standaardversie en een uitgebreide versie.

3. Masterpassword

Start het programma door op het KeePass-logo te klikken. U ziet nu een leeg KeePass-scherm. Klik op File, New om een nieuwe databank aan te maken. Selecteer de locatie waar deze moet worden opgeslagen en kies daarbij bij voorkeur voor uw usb-stick of zelfs voor een Dropbox. Het Maak een Master Key-scherm volgt nu. De Master Key is de persoonlijke sleutel tot al uw wachtwoorden. Onthoud hem dus goed, want het is niet mogelijk om uw wachtwoordenkluis open te breken zonder gebruik van dit wachtwoord. De kwaliteit van uw Master Key wordt aangegeven in kleur en in aantal bits. Om uw wachtwoordenkluis nog beter te beveiligen, kunt u de Master Key aan uw Windows-gebruikersaccount koppelen met een zogenaamde Key File. Dit is een aangemaakt bestand dat aanwezig moet zijn op de stick of pc. U versleutelt dit bestand in een scherm waarin u willekeurige codes moet intypen. Dit zorgt voor extra beveiliging, maar het levert ook een risico: hebt u het bestand of uw accountgegevens niet bij de hand, dan krijgt u geen toegang. Vink uw wensen aan en sluit af met OK.

Met een masterpassword komt u bij al uw wachtwoorden. Onthoud dit ene wachtwoord dus goed!

4. Wachtwoord invoeren

Na de handelingen in tip 3 volgt een configuratiescherm. Pas niets aan, standaard staat alles goed. Uw nieuwe databank verschijnt nu, onderverdeeld in standaardcategorieën. Klik hier met rechts op en kies Edit Group om de naam te veranderen of voeg een nieuwe groep toe via Edit, Add Group. Klik op het gele sleutelpictogram genaamd Add Entry om een wachtwoord toe te voegen. Bij Title typt u de naam in van de dienst waarvoor u de code gebruikt. Uw accountgegevens vult u in bij User Name, met daaronder het Password. De kwaliteit van uw wachtwoord staat direct in beeld: oranje is slecht, groen is goed. Vergeet niet om naast URL het webadres in te vullen. Het is handig om een vinkje te zetten voor Expires. Op de datum die u hier invult krijgt u een bericht waarin staat dat u een nieuw wachtwoord moet maken. Zo blijft uw beveiliging altijd up-to-date. Sla het scherm op via OK. Sleep uw wachtwoord naar een andere categorie, als u er toch niet tevreden over bent.

Vul per account een formulier in of kopieer het gewoon vanaf de website.

0 Reactie(s) op: Wachtwoordmanagers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.