Wat als Windows Update niet wil updaten?

Door: | 25 maart 2014 10:03

Apps & Software

Het gebeurt elke maand: Windows vertelt je dat je de pc moet afsluiten voor een update. Maar soms sluit je de computer af en krijg je weer hetzelfde bericht wanneer je de pc opnieuw opstart. De update heeft niet geüpdatet.

Tenzij je pc helemaal van het internet is afgeschermd, wil je niet te lang zonder de laatste updates zitten. Dit is niet slechts een kwestie van nieuwe functies toevoegen of een aantal vervelende bugs repareren. Het gaat hier om het dichten van gaten in de beveiliging die een cybercrimineel kan gebruiken om controle over je machine te krijgen.

Dus wat kun je doen wanneer Windows Update er niet in slaagt om een update te installeren? We kunnen niet garanderen dat we je probleem oplossen, maar één van deze oplossingen zou best eens kunnen werken.

Herstelpunt

Allereerst, gebruik System Restore. Om dat programma in Windows 7 te openen, klik op Start, typ system restore en selecteer System Restore. In Windows 8, ga naar de Search charm, typ restore point en selecteer Create a restore point. In het dialoogvenster dat verschijnt, klik op de knop System Restore.

Er verschijnt dan een System Restore wizard. Selecteer daarin een herstelpunt met een datum voorafgaand aan de eerste mislukte update (soms moet je Show more restore points aanklikken). Als je klaar bent met de wizard zal Windows opnieuw worden opgestart. Probeer daarna Windows Update opnieuw te draaien.

Werkte dat? Zo niet, dan nog was het een poging waard.

Hier zijn een aantal andere dingen die je kunt proberen:

Controleer op malware. Een Trojan of ander kwaadaardig programma kan opzettelijk de update blokkeren, en het kan je antivirusprogramma al hebben aangetast. Zie ons eerdere artikel over het verwijderen van malware voor advies.

Probeer Microsoft's diagnostische tool. Het heet de Windows Update Troubleshooter. Het is gratis, en het kan het probleem misschien opsporen.

Windows Update resetten. Dit is een ingewikkeld proces, dat goed beschreven is in dit Microsoft Support artikel.

Er zijn veel factoren die voor een mislukte update kunnen zorgen. Hoewel mysterieus, zijn de problemen soms ook gewoon van tijdelijke aard. Het is dus altijd de moeite waard om verschillende pogingen te doen als een update niet direct wil installeren. Grote kans dat het uiteindelijk toch lukt, en je pc weer de nieuwste beveiliging draait.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.