Wat moet je doen als Windows Update niet werkt?

© PXimport

Wat moet je doen als Windows Update niet werkt?

Geplaatst: 10 december 2015 - 08:03

Aangepast: 14 december 2022 - 15:06

Chwhynny Overbeeke

Doorgaans werkt Windows Update prima, maar het kan gebeuren dat de tool tijdens het updaten vast komt te zitten. Erg vervelend natuurlijk, want je wilt je nieuwe Windows 10 natuurlijk wel helemaal up-to-date houden. Wat moet je in zo'n geval doen?

Als Windows Update tijdens het updaten op een bepaald percentage blijft hangen, is de kans groot dat de tool in een loop is terechtgekomen. Voordat je besluit dat het daadwerkelijk is vastgelopen moet je wel geruime tijd wachten, want soms blijft de voortgangsbalk een tijdje steken om vervolgens ineens heel snel vooruit te gaan. Als je tijdens de downloadfase problemen met Windows Update lijkt te hebben, kun je het beste eerst controleren of het niet aan je internetsnelheid ligt. Lees ook: Windows 10 schoonmaken in een handomdraai.

Als je besloten hebt dat het proces te lang blijft hangen en dat het probleem toch echt met Windows Update zelf te maken heeft, kun je de update resetten door Opdrachtprompt te gebruiken.

Typ Opdrachtprompt in de zoekbalk in de startbalk naast de startknop. Klik met de rechtermuisknop op de app in de zoekresultaten en selecteer Als administrator uitvoeren.

 

© PXimport

De commando's invoeren in Opdrachtprompt.

Vervolgens wordt Opdrachtprompt geopend, en kun je het commando net stop wuauserv invoeren waarmee je de update kunt stopzetten. Druk op Enter om het commando uit te voeren. Typ daarna net stop bits en druk opnieuw op Enter. De update is nu geheel stopgezet, waardoor de loop doorbroken wordt. Je kunt Opdrachtprompt nu sluiten.

 

© PXimport

De inhoud van de map SoftwareDistribution in de Verkenner.

Open de Verkenner en ga naar C:\Windows\SoftwareDistribution. Verwijder de bestanden en/of mappen die in deze map staan, maar zorg dat je de map zelf gewoon laat staan. Als je een aantal bestanden niet kunt verwijderen omdat ze in gebruik zijn, moet je je PC opnieuw opstarten en het opnieuw proberen. Start de computer opnieuw op zodra het gelukt is om de volledige inhoud van de map te verwijderen.

Probeer vervolgens Windows Update opnieuw te draaien. Hoogstwaarschijnlijk zal het proces nu niet meer vast komen te zitten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten