Wat gebeurt er als Microsoft stopt met de ondersteuning voor Windows 7?

© PXimport

Wat gebeurt er als Microsoft stopt met de ondersteuning voor Windows 7?

Geplaatst: 29 september 2014 - 11:06

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

ACHTERGROND - Op 13 januari 2015 zal Microsoft de mainstream ondersteuning van Windows 7 beëindigen - een besturingssysteem dat nog steeds uiterst populair is. Maar geen nood, je kunt het daarna nog vijf jaar lang veilig gebruiken.

Dit lijkt in niets op de aanloop naar het einde van de ondersteuning van Windows XP, toen iedereen in de technologiepers (waaronder ikzelf) waarschuwde voor de gevolgen als je XP zou blijven gebruiken. Dat was het einde van uitgebreide ondersteuning, wat veel serieuzer is dan het einde van louter mainstream ondersteuning.

Zodra mainstream support eindigt zullen er geen service packs meer komen. Microsoft zal de omgeving niet herontwerpen of nieuwe functies toevoegen. Zonder een speciale uitgebreide overeenkomst zul je geen patches krijgen voor bugs die geen beveiligingsrisico vormen.

Windows 7 blijft veilig

Maar als je Windows 7 prettig vindt, heb je waarschijnlijk geen nieuwe service packs nodig en zeker geen opnieuw ontworpen gebruikersinterface. Zolang Microsoft kwetsbaarheden aanpakt die een beveiligingsrisico vormen blijft Windows 7 een veilig besturingssysteem.

Microsoft is niet van plan om te stoppen met het repareren van beveiligingsproblemen in Windows 7 totdat de uitgebreide ondersteuning eindigt. Dat is 14 januari 2020 - vijf jaar en één dag na het einde van de mainstream ondersteuning.

Als dat je niet geruststelt, denk dan eens hieraan: De mainstream ondersteuning van XP eindigde in april 2009. Dit zorgde voor geen enkel probleem. Miljoenen mensen bleven XP nog vijf jaar lang gebruiken zonder dat ze gewaarschuwd werden over nare gevolgen door mensen zoals ik. En dat zal met Windows 7 niet anders zijn.

De mainstream ondersteuning van Vista eindigde op 10 april 2012. De uitgebreide ondersteuning zal eindigen op 11 april 2017, dus je kunt Vista nog meer dan tweeënhalf jaar blijven gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten