VLC vs MPC-HC: Wat is de beste videospeler?

Door: redactie-computertotaal | 10 juni 2015 15:16

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

MPC-HC zat vroeger vol met bugs, en VLC had zo zijn eigen gebreken. Hier bespreken en beoordelen we deze twee gratis videospelers op basis van acht criteria.

Ik had de vaste overtuiging dat deze bespreking een nederlaag zou betekenen voor VideoLAN Player, ook bekend als VLC. In de loop der jaren heb ik Media Player Classic - Home Cinema (MPC-HC), zijn voorganger Media Player Classic en VLC zeer veel gebruikt. MPC-HC crashte zo vaak dat veel mensen zijn overgestapt op het enigszins geeky, maar zeer capabele VLC. Lees ook: Schiet video's in 60 frames per seconde met je iPhone 6.

De enige reden dat dit artikel eigenlijk bestaat is een vaag plan dat ik geformuleerd had voor mijn VLC 2.2-review om onaardige opmerkingen over VLC te temperen door de vele gebreken van MPC-HC op te noemen. Maar het was juist mijn plan dat gebreken vertoonde. Nadat ik de twee spelers met elkaar vergeleken had op basis van acht criteria, ben ik MPC-HC weer als mijn alledaagse videospeler gaan gebruiken.

Beste video-ondersteuning: MPC-HC

Ik weet niet waarom ik hierdoor verrast werd, maar MPC-HC speelde HEVC (x.265) perfect af, inclusief 4K met hoge bitsnelheden. Ik had dit van VLC wel verwacht, aangezien de ontwikkelaars echt alles proberen te ondersteunen, maar VLC speelde de 4K-bestanden niet zo soepel af. VLC sloeg constant frames over. Op dit moment is dit voor veel gebruikers geen probleem, maar binnenkort zal dat misschien wel zo zijn.

De lijst met interne video- en audiocodecs die MPC-HC gebruikt is enorm.

Bovendien speelde MPC-HC vrijwel alles wat ik verder probeerde te bekijken netjes af. Er was één uitzondering: een oud MPEG-1-bestand dat VLC ook niet af wilde spelen. Beide programma's hadden er moeite mee om binnen bepaalde WMV-bestanden te zoeken, hoewel VLC sneller met grotere sprongen omging. Aan de andere kant speelde MPC-HC een ander oud MPEG-1-bestand wel af dat VLC niet af kon spelen. Beide programma's speelden vcd's en dvd's af (zelfs commerciële) en gingen goed met de menu's en andere elementen om. Ze konden ook allebei onbeschermde blu-ray-films afspelen.

Er was een andere factor: het grote verschil tussen de manier waarop de twee programma's reageren op een bestand dat ze niet begrijpen. Wanneer VLC een probleem tegenkomt, raakt het vaak in een lus die je pas na een paar pogingen kunt doorbreken. Soms is het afsluiten van het volledige VLC-proces in de Task Manager de enige oplossing. MPC-HC speelt een bestand dat het niet begrijpt gewoon niet af. Het zou echter prettig zijn als het een melding zou geven in plaats van helemaal niets te doen.

De nieuwe stabiliteit met video van MPC-HC lijkt het resultaat te zijn van het vervangen van de oude interne DirectShow-filters door Nevcairiel's excellente LAV-filters. De releaseopmerkingen voor versie 1.7 benadrukken zelfs de verhoogde stabiliteit. LAV is gebaseerd op het populaire door GNU gelicentieerde FFmpeg.

VLC kan streaming media over het netwerk en het web afspelen. Het staat bekend vanwege de uitgebreide ondersteuning van bestandsformaten.

Beste streaming ondersteuning: VLC

Dit was een makkie voor VLC. Het heeft niet voor niets de naam VideoLAN. Plak gewoon een url in het "Open Media Stream"-dialoogvenster en als de toegang is toegestaan kun je YouTube en talloze andere websites streamen. MPC-HC hoeft dit niet eens te proberen.

Beste audio-ondersteuning: MPC-HC

Beide programma's speelden WAV-bestanden af tot en met 96kHz/32-bits en alle standaard gecomprimeerde bestanden, waaronder MP3, M4A, FLAC, APE en zelfs Opus. Ze konden geen van beiden VQF-bestanden (een heel oude codec) afspelen, maar hetzelfde geldt voor alle andere spelers. VLC werkte niet geweldig met Windows Lossless, er waren nogal wat haperingen nadat het bestand in eerste instantie gewoon werd afgespeeld. Ik verwacht dat dit snel zal worden verholpen, maar het is niet ongebruikelijk dat er na een VLC-update iets anders niet meer goed werkt. MPC-HC speelde Apple Lossless en Windows Lossless prima af en het programma was responsiever bij het wisselen van nummers.

Beide programma's speelden ook audio-cd's af, maar in dit geval wisselde VLC soepeler van nummer.

4 Reactie(s) op: VLC vs MPC-HC: Wat is de beste videospeler?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juni 2015 16:39 darknessblade
  mp-hc is lichter dan VLC en dus beter geschikt als je korte films wilt kijken van max 30min

  VLC kan weer beter overweg met grote zwaardere films die hogere kwaliteit zijn
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2015 17:27 japie12
  bedankt voor dit heldere leerzame artikel
  Ben altijd fervent gebruiker van VLC geweest maar ga MPC nu eens proberen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2015 23:33 Anoniem
  Ik gebruik VLC en MPC-HC ook al voor jaren. Vroeger was de top MPC omdat ik steeds bij VLC strepen kreeg die ik maar niet weg kreeg maar dat is ondertussen goed opgelost doordat VLC nu de video in een apart venster afspeelt en er zich geen strepen meer voordoen. Ivm. 4K vind ik het nog normaal dat er bugs mee zijn. Is nog redelijk nieuw en de meeste hebben er ook nog niets aan want is nog niet standaard. Streaming weet ik niet want voor beeld gebruik ik deze twee niet echt. Als er iets is zoals een youtube video dan download ik die en bekijk het dan rechtstreeks. Vind ik persoonlijk de beste optie. Ivm. de audio heb ik nog nooit echt iets aan hun moeten doen. Ik kijk altijd met de hoofdtelefoon en regel alles met de soundkaart en tot nu toe altijd goed geluid. Ivm. ondertitels vind ik MPC toch beter hoor want als ik geen bijgeleverd zijn hoef je maar te gaan naar de ondertitelings database en is het ene bekende film of programma kan je die zeer snel downloaden en wordt onmiddellijk weergegeven. Die functie mis ik bij VLC. Ook als ik ondertitels toevoeg, indien niet automatisch, dan ga ik er gewoon naartoe waar dit bestand staat en voeg het gewoon toe. Nog nooit echt problemen mee gehad. Foto's gebruik ik nooit bij deze dus kan daar niets over zeggen. Wat betreft de gebruikersinterface vind ik die van MPC ook beter maar wat ik vervelend vind is dat ik altijd moet zorgen dat bij beeld alles uit moet staan behalve het bedieningspaneel of tijdens de film komt de zoekbalk door op de achtergrond. Dat flikkert dan even. Zeer vervelend! Ivm. de bediening tijdens afspelen vind ik ze allebei goed. Ik gebruik meestal toch maar play en pauze. Bij MPC hoef ik maar even op de muis te klikken en staat op pauze waarbij ik bij VLC maar met de muis op de zoekbalk hoef te gaan en dan met het muiswieltje hoef te draaien om iets vooruit te spoelen. Zeer handig bij het beluisteren van ene audio en het even niet interessant is. Filters en shaders enzo gebruik ik niet. Ik zorg dat ik een goede kwaliteit van een videobestand heb en dan is het altijd goed en mocht er iets zijn dan probeer ik het toch even met de videokaart. En ivm. sneller laden en slepen hecht ik ook weinig waarde aan. Ik heb hier nog een P4 3.4MHZ en ik kijk heel veel films en series en tot nog toe niet echt te klagen over beeld en geluid. Heb bij interne filters bij MPC wel alles uit staan want ik gebruik de externe CoreAVC. Samen met MPC speelt het goed HD af.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2015 01:24 Anoniem
  dit is een vertaalde kopie.
  http://www.techhive.com/article/2892383/which-is-the-better-free-video-player-mpc-hc-176-vs-vlc-22.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.