VLC vs MPC-HC: Wat is de beste videospeler?

Door: redactie-computertotaal | 10 juni 2015 15:16

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Beste met ondertitels: VLC (maar net)

In mijn ondertiteltests deed MPC-HC het doorgaans goed, maar om de een of andere reden weigerde het programma tekst weer te geven nadat ik de externe versie van de LAV-filters geïnstalleerd had om met Windows Media Speler te gebruiken. Ik heb het probleem kunnen oplossen door MPC-HC opnieuw te installeren, maar het was een probleem dat met VLC niet optrad.

VLC wint met een kleine marge, omdat je ondertitels toe kunt voegen door bijvoorbeeld een .sub- of .srt-bestand naar het programma te slepen (MPC-HC probeert het als een afspeelbaar bestand te openen). Meestal laden beide programma's ondertitels automatisch.

Beste ondersteuning voor fotoformaat: MPC-HC

MPC-HC en VLC zijn allebei niet gemaakt voor afbeeldingen en een goede slideshow bieden ze ook niet. VLC weigerde vrijwel alles behalve PNG- en JPEG-bestanden te openen, terwijl MPC-HC BMP-, gecomprimeerde en niet gecomprimeerde TIFF-, PNG-, stilstaande en bewegende GIF- en TGA (Targa)-bestanden weergeeft. Maar het lukte niet om een bepaald JPEG-bestand weer te geven dat later wel gewoon geopend werd. Dus dat is acht formaten tegenover twee, maar een willekeurig falen bij het weergeven van verreweg het meest gebruikte formaat. Ik laat MPC-HC winnen, maar die hapering met de JPEG was vreemd.

De logisch georganiseerde opties van MPC-HC maken het veel gemakkelijker om de uitgebreide set met functies te benaderen dan de instellingen van VLC.

Beste gebruikersinterface: MPC-HC

VLC en MPC-HC zijn geen van beiden mooi om naar te kijken. MPC-HC is afgeleid van de oude Media Player Classic, waarvan de interface gebaseerd is op de Windows 95/XP Media Player. VLC heeft grove icoontjes en een lelijke oranje verkeerskegel (moet je deze niet juist omzeilen?).

Maar het echte verschil zit hem in de functies en menu's, die in MPC-HC veel beter georganiseerd en onderverdeeld zijn. De contextmenu's van MPC-HC veranderen niet, zoals bij VLC wanneer je de full-screen modus binnengaat en het is gemakkelijker te onthouden waar alles staat. Ik gebruik VLC al jaren en nog steeds moet ik zo nu en dan naar een bepaalde optie zoeken.

Ik vind het ook fijn dat MPC-HC hetzelfde formaat behoudt wanneer ik het vensterformaat aanpas, zelfs wanneer ik een video opnieuw afspeel. VLC keert altijd terug naar zijn voorgaande vensterformaat wanneer het programma opnieuw met afspelen begint. In deze categorie liggen de twee minder dicht bij elkaar dan het misschien klinkt. VLC kan flink wat werk aan zijn interface gebruiken.

Beste ondersteuning voor filters, shaders en FX: VLC

Dit was een lastige categorie. Beide spelers spelen op normale snelheid af en laten je naar elk punt in het materiaal springen. Maar VLC heeft een meer granulaire snelheidscontrole: speelt vloeiender af op lage snelheid, het rekt audio uit of perste het samen om de oorspronkelijke toonhoogte te behouden in plaats van alleen maar te versnellen of te vertragen zoals MPC-HC, je kunt stukken van het materiaal in een loop laten afspelen en het biedt een aantal andere aanpassingsmogelijkheden voor video, zoals interactieve vergroting, hoewel deze in meerdere dialoogvensters verstopt zitten.

Met MPC-HC kun je zogenaamde shaders (filters of FX) gebruiken, zoals grijstinten, het verscherpen van randen en reliëf. Je kunt deze filters ook uit bestanden laden, maar ik heb er nooit kunnen vinden die niet al met MPC-HC worden meegeleverd. Er zijn er vast wel een aantal, maar de mensen van MPC-HC hebben nooit op mijn vraag gereageerd en ik heb geen zin meer om verder te zoeken. Ik noem de shaders/FX gelijkspel, maar het vlottere afspelen met meer functies zorgt ervoor dat VLC wint.

Overig: gelijkspel

VLC heeft een heel goede audioversterkingsfunctie die direct in de volumeregeling is ingebouwd, terwijl deze bij MPC-HC in een dialoogvenster verborgen zit. VLC is cross-platform en ondersteunt vrijwel alles, waaronder Windows Phone en Windows RT. Wow. MPC-HC is alleen voor Windows. Goed werk van VLC.

MPC-HC voelt aan alsof het strak geprogrammeerd is, iets wat ik waardeer vanwege mijn vroegere werk als programmeur. Ik heb een Core i7-3770 met SSD's, wat er gewoonlijk voor zorgt dat alles even snel lijkt; maar MPC-HC wordt nog altijd sneller geladen, reageert sneller bij het verslepen en het vergroten of verkleinen van het venster gaat soepeler. Bovendien kan het 4K afspelen. Het is geen groot verschil, maar het is er wel.

Ik wil er niet over blijven doorzeuren, maar MPC-HC verspilt je tijd niet door te blijven hangen wanneer het een bestand niet kan lezen. VLC zou echt beter moeten omgaan met het ontleden van bestanden.

Waarom niet gewoon Windows Media Player gebruiken?

Door externe DirectShow-filters zoals LAV te installeren, kun je ervoor zorgen dat Windows Media Player vrijwel elk bestandstype kan afspelen en de audioverbetering van WMP is beter dan die van alle andere spelers. Het is ook een prima bibliotheek/organisator, iets waar VLC en MPC-HC niet voor deugen. Maar de belachelijke omwegen die je moet nemen om met WMP materiaal te doorlopen hebben er steeds weer voor gezorgd dat ik naar iets anders op zoek ben gegaan.

Microsoft's Windows Media Player is capabel, maar het afspelen van media op verschillende snelheden is een ramp.

Conclusie

Ik ga MPC-HC als de winnaar uitroepen. Veel lof voor de ontwikkelaars van MPC-HC voor het eindelijk stabiel maken van het programma (met dank aan het LAV-pakket van Nevcairiel) terwijl het nog altijd lekker simpel gehouden is.

Ik zou aanraden om VLC in de buurt en up-to-date te houden voor de keren dat je iets buiten de browser wilt streamen, segmenten in loop wilt afspelen of materiaal op verschillende snelheden af wilt spelen.

SCORE:

MPC-HC 1.7.6: 4,5 / 5

VLC 2.2: 4 / 5

4 Reactie(s) op: VLC vs MPC-HC: Wat is de beste videospeler?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juni 2015 16:39 darknessblade
  mp-hc is lichter dan VLC en dus beter geschikt als je korte films wilt kijken van max 30min

  VLC kan weer beter overweg met grote zwaardere films die hogere kwaliteit zijn
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2015 17:27 japie12
  bedankt voor dit heldere leerzame artikel
  Ben altijd fervent gebruiker van VLC geweest maar ga MPC nu eens proberen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2015 23:33 Anoniem
  Ik gebruik VLC en MPC-HC ook al voor jaren. Vroeger was de top MPC omdat ik steeds bij VLC strepen kreeg die ik maar niet weg kreeg maar dat is ondertussen goed opgelost doordat VLC nu de video in een apart venster afspeelt en er zich geen strepen meer voordoen. Ivm. 4K vind ik het nog normaal dat er bugs mee zijn. Is nog redelijk nieuw en de meeste hebben er ook nog niets aan want is nog niet standaard. Streaming weet ik niet want voor beeld gebruik ik deze twee niet echt. Als er iets is zoals een youtube video dan download ik die en bekijk het dan rechtstreeks. Vind ik persoonlijk de beste optie. Ivm. de audio heb ik nog nooit echt iets aan hun moeten doen. Ik kijk altijd met de hoofdtelefoon en regel alles met de soundkaart en tot nu toe altijd goed geluid. Ivm. ondertitels vind ik MPC toch beter hoor want als ik geen bijgeleverd zijn hoef je maar te gaan naar de ondertitelings database en is het ene bekende film of programma kan je die zeer snel downloaden en wordt onmiddellijk weergegeven. Die functie mis ik bij VLC. Ook als ik ondertitels toevoeg, indien niet automatisch, dan ga ik er gewoon naartoe waar dit bestand staat en voeg het gewoon toe. Nog nooit echt problemen mee gehad. Foto's gebruik ik nooit bij deze dus kan daar niets over zeggen. Wat betreft de gebruikersinterface vind ik die van MPC ook beter maar wat ik vervelend vind is dat ik altijd moet zorgen dat bij beeld alles uit moet staan behalve het bedieningspaneel of tijdens de film komt de zoekbalk door op de achtergrond. Dat flikkert dan even. Zeer vervelend! Ivm. de bediening tijdens afspelen vind ik ze allebei goed. Ik gebruik meestal toch maar play en pauze. Bij MPC hoef ik maar even op de muis te klikken en staat op pauze waarbij ik bij VLC maar met de muis op de zoekbalk hoef te gaan en dan met het muiswieltje hoef te draaien om iets vooruit te spoelen. Zeer handig bij het beluisteren van ene audio en het even niet interessant is. Filters en shaders enzo gebruik ik niet. Ik zorg dat ik een goede kwaliteit van een videobestand heb en dan is het altijd goed en mocht er iets zijn dan probeer ik het toch even met de videokaart. En ivm. sneller laden en slepen hecht ik ook weinig waarde aan. Ik heb hier nog een P4 3.4MHZ en ik kijk heel veel films en series en tot nog toe niet echt te klagen over beeld en geluid. Heb bij interne filters bij MPC wel alles uit staan want ik gebruik de externe CoreAVC. Samen met MPC speelt het goed HD af.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2015 01:24 Anoniem
  dit is een vertaalde kopie.
  http://www.techhive.com/article/2892383/which-is-the-better-free-video-player-mpc-hc-176-vs-vlc-22.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.