Wat is de beste browser voor Windows 10?

Door: merijn-gelens | 18 oktober 2017 12:28

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: de testresultaten
  3. Pagina 3: conclusie

Microsoft laat geen kans ongemoeid om Edge als de beste browser voor Windows 10 te bestempelen. Het zou de snelste, veiligste, energiezuinigste en nog veel meer zijn. Maar gebruiksstatistieken schetsen het beeld van een browser die allerminst aanslaat. Dat is gek. Want als het echt de beste browser voor Windows 10 zou zijn, waarom wordt Edge dan niet veel meer gebruikt? Er zit nog maar één ding op: testen of Edge écht beter is dan zijn rivalen: Chrome, Firefox, Internet Explorer en Opera.

De keuze voor een browser is om meerdere redenen belangrijk. Om te beginnen hangt het tegenwoordig samen met de keuze voor een smartphone. Wie voor Android kiest, gebruikt een Google-account om dingen vanaf Android te synchroniseren. Dat motiveert om gelijk ook voor Google Chrome te kiezen, omdat je dan bijvoorbeeld je favorieten synchroon houdt. Wellicht dat het lage marktaandeel van Windows-telefoons dus ook meespeelt in de matige populariteit van Edge. Wereldwijd gebruikt 64 procent van de webbezoekers Chrome, Safari (Apple) staat met 13,6 procent op de tweede plaats, Internet Explorer en Edge delen een derde plaats met gezamenlijk 8 procent.

Beveiliging

Naast gemak speelt vanzelfsprekend ook veiligheid een rol. Beveiligingsbedrijf Symantec stelt dat de browser zelfs de eerste verdedigingslinie vormt tegen cyberaanvallen. In 2016 zag de beveiliger 229.000 aanvallen per dag die een website als oorsprong hebben. Aanvallers gebruiken een zogenaamde zero-day-zwaktes van verschillende browsers om direct met de opgevraagde content ook malware zoals ransomware mee te sturen. Symantec zag in 2016 een afname van het aantal publiek aangekondigde zwaktes in Internet Explorer (IE). Niet vreemd, want in dat jaar is geen nieuwe versie van IE uitgebracht en het gebruik van IE nam volgens Symantec ook flink af – in het voordeel van Edge. Dat geeft voordelen, omdat Edge de vernieuwde beveiligingsarchitectuur van Windows 10 beter benut.

Dat lijkt goed nieuws voor Microsoft. Het biedt Edge aan als energiezuinigste, snelste en – boven alles – veiligste browser. Helaas blijkt de praktijk weerbarstiger. Tijdens de jaarlijkse Pwn2Own hackerwedstrijd kwam Edge als minst veilige browser uit de strijd. Deze hackwedstrijd wordt tijdens de CanSecWest beveiligingsconferentie gehouden en teams winnen prijzen van meer dan 100.000 dollar voor succesvolle aanvallen. Edge werd maar liefst vijf keer gehackt. Vanuit een virtuele machine werd het werkelijke systeem overgenomen en met een andere bug werd vanuit Edge controle over de Windows-kernel verkregen. Firefox werd tijdens dit evenement één keer gehackt en Safari drie keer. Google Chrome kwam voor het tweede jaar op rij volledig ongeschonden door de wedstrijd heen.

Testen

Een derde factor die erg belangrijk is bij browsers, is de snelheid. Om hier meer inzicht in te krijgen, hebben we een aantal benchmarks op de browsers losgelaten. Alle benchmarks zijn gedraaid op (dezelfde) standaardlaptop met een Intel Core i3-processor. Bekijk het kader ‘Gebruikte benchmarks’ voor een beschrijving. De verschillende benchmarks zijn na elkaar gedraaid. We hebben tijdens het verloop van de testen de accu in de gaten gehouden met BatteryInfoView. Dit geeft ons een indruk van het verbruik van de verschillende browsers onder verder identieke omstandigheden.

Voor onze test hebben we gekozen voor ‘de grote drie’: Chrome, Firefox en Edge. Om het beeld van browsers compleet te krijgen, is deze kandidatenlijst aangevuld met Internet Explorer en Opera. Internet Explorer we graag het verschil tussen Edge en IE willen weten, en Opera omdat de ontwikkelaar van deze browser ons in het verleden al vaker wist te verrassen met slimme innovaties. Safari is niet meegenomen in de test omdat Apple al een aantal jaar geen nieuwe Windows-versie van z’n browser aanbiedt.

Peacekeeper geeft een algemene indruk van de prestaties van de browser.

Gebruikte benchmarks

Voor de metingen zijn de volgende benchmarks gebruikt.

HTML5test

De score van deze benchmark geeft aan hoe goed de browser html5 ondersteunt. De test benadert niet alle mogelijkheden van html5, maar probeert een representatieve hoeveelheid opties mee te nemen. Hoe hoger de score, hoe meer features de ontwikkelaars ondersteunen.

JetStream

JetStream is een JavaScript-benchmark waarmee meer geavanceerde webapplicaties getest worden. De test herhaalt zichzelf driemaal en geeft een gemiddelde score. Hoe hoger, hoe sneller de browser.

Kraken JavaScript Benchmark

Kraken is een door Mozilla ontwikkelde benchmark die JavaScript gebruikt om op basis van verschillende echte applicaties en libraries de snelheid van browsers te meten. Het resultaat wordt aangegeven in milliseconden, een lagere score betekent dat de browser sneller is.

Octane 2.0

Hoewel Octane 2.0 in april van dit jaar met pensioen gestuurd is, hebben we de test toch nog meegenomen in ons overzicht. Octane bevat 17 verschillende workloads om de kracht van browsers te testen. Hoe hoger de eindscore van Octane, hoe beter de browser de testen doorstaan heeft.

Peacekeeper

Peacekeeper is officieel inmiddels opgevolgd, maar voor onze test nog precies bruikbaar. Het simuleert de snelheid van onder meer webvideo, sociale media en online shopping. Hoe hoger de score van Peacekeeper, hoe sneller de browser.

WebXPRT

WebXPRT werkt op basis van een zes verschillende tests die vooral veel van de grafische prestaties van de browser vragen. Dit levert een score op die hoger is naarmate de browser sneller werkt.

SunSpider Javascript Benchmark

De SunSpider Javacript Benchmark is officieel antiek en vormt onder meer de basis voor Kraken. De test draait echter zo snel, dat we hem toch hebben meegenomen. We krijgen een score in milliseconden. Lager is beter.

0 Reactie(s) op: Wat is de beste browser voor Windows 10?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.