Wat is de incognitomodus van Google Maps?

Door: Justin Doornekamp | 02 oktober 2019 14:14

Blog

Google test onder een select groepje mensen een incognitomodus voor Maps. Net als in de Chrome-browser kun je er dan voor kiezen om zoekresultaten en locatiegegevens verborgen te houden.

Als je niet wilt dat Google Chrome je activiteit onthoudt, kun je privé browsen op internet in de incognitomodus. De browser bewaart dan geen zoek- en navigatiegeschiedenis van je. Zo wordt het voor adverteerders een stuk moeilijker om je te volgen en om je gepersonaliseerde reclames voor te schotelen.

Maps heeft vooralsnog geen incognitomodus, terwijl dit best handig kan zijn, zo beredeneert ook Google zelf. De internetreus liet eerder dit jaar al tijdens de jaarlijks terugkerende ontwikkelaarsconferentie Google I/O weten dat er wordt gewerkt aan een incognitomodus voor Maps en het lijkt erop dat de functie nu al onder een beperkt publiek wordt uitgerold als test.

Net als bij Chrome, voorkomt de incognitomodus van Maps dat de plaatsen die je opzoekt of waar je bent geweest niet worden opgeslagen en worden gelinkt aan je Google-account. Om de incognitomodus te activeren, kun je straks op je profielfoto tikken en vervolgens op Zet incognitomodus aan. Daarna verschijnt er een zwarte balk aan de bovenkant van het scherm als een bevestiging dat de privémodus aan staat.

Daarmee hebben straks drie diensten van Google een incognitomodus, te weten Chrome, Maps en YouTube.

Google Maps local guides

Niet volledig incognito

Hoewel de privémodus je privacy aanzienlijk verbetert, zijn je activiteiten op het web mogelijk nog wel zichtbaar voor onder meer de websites die je bezoekt, je werkgever of school en je internetprovider. Deze informatie kan evenwel dan niet meer gekoppeld worden aan jou persoonlijk. Maar volledig incognito ben je dus niet.

Toch zal de privémodus een welkome toevoeging zijn voor degenen die nét wat meer privacy verlangen als zij Maps gebruiken. Als het aan Google ligt zal de incognitomodus snel breder worden uitgerold.

0 Reactie(s) op: Wat is de incognitomodus van Google Maps?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.