Wat is de Malicious Software Removal Tool?

Door: Martin Gijzemijter Martin | 19 maart 2014 14:03

Apps & Software

Wanneer je zoekt op manieren om van een virus of andere schadelijke software af te komen, dan duikt de Malicious Software Removal Tool van Microsoft al snel op in de zoekopdrachten. Maar wat houdt deze software van Microsoft precies in?

Anti-virus

Jaren geleden was het installeren van een anti-virusprogramma een verstandige zet. Anno 2014 is het iets waar je niet meer aan ontkomt als je wilt dat je computer veilig blijft. De realiteit is tegenwoordig immers dat, wanneer je jezelf niet beschermt tegen virussen, je er vroeg of laat eentje op je computer zult krijgen, soms met desastreuse financiële gevolgen.

Toch vinden sommige mensen zo'n anti-virusprogramma behoorlijk intrusief, vooral omdat het ook bepaalde handelingen van gebruikers kan verhinderen. Maar wat als je zo'n programma niet installeert, en toch wilt weten of er een boosaardig programma op je pc is geïnstalleerd? Dan is de Malicious Software Removal Tool een optie.

MSRT controleert op virussen, maar beschermt je computer daarna niet.

Geen anti-virusprogramma

Wanneer je de documentatie leest die behoort bij het programma, dan zul je al snel zien dat Microsoft heel duidelijk maakt dat MSRT géén anti-virusprogramma is. De definitie van dit soort programma's, is namelijk dat ze je computer ontdoen van virussen, en je daarna beschermen tegen eventuele nieuwe infecties.

MSRT doet alleen het eerste, het scant op virussen en malware en is ook in staat om deze software van je computer te verwijderen, maar beschermt je computer daarna geenszins tegen nieuwe besmettingen. Oftewel, mocht je MSRT willen installeren omdat je bang bent een virus op te lopen, dan is dat een slecht idee, want het is te vergelijken met een doosje paracetamol op je nachtkastje leggen en verwachten dat je hoofdpijn over gaat.

De MSRT is handig om te gebruiken wanneer je bang bent dat je geïnfecteerd bent en even snel wilt kijken of er iets aan de hand is. Blijkt dat zo te zijn, kun je alsnog een anti-virusprogramma installeren (hetgeen dus sowieso aan te raden is).

Windows Defender is wél een anti-virusprogramma en is ingebouwd in Windows, maar standaard gedeactiveerd.