Wat is er mis met Huawei's EMUI?

Door: Joris Peterse | 07 september 2018 10:03

Huawei P20
Blog

Steevast lees je het in reviews van Huawei smartphones: het zijn prachtige smartphones, vaak ook voor een aantrekkelijke prijs. Maar op het gebied van software en iedere Huawei-update gaat het vaak mis, omdat Android met Huawei's EMUI niet ten goede wordt aangepast door de Chinezen. Maar er speelt meer.

Afgelopen voorjaar verscheen de Huawei P20-serie, bestaande uit de Huawei P20, de P20 Lite en het absolute topmodel P20 Pro. Deze laatste is een fraai toestel, met een prachtig beeldscherm, krachtige specificaties en een driedubbele camera aan de achterzijde die zich kan meten met de allerbeste smartphone-camera’s. Ondanks de prachtige hardware kan ik de toestellen niet van harte aanbevelen, omdat de Android-skin eerder achteruit gaat dan vooruit.

Huawei P20 Lite, smartphone, android
Huawei P20 Lite, smartphone, android

Emui

De P20-serie kwam met de versie 8 van EMUI, de naam van de Androidskin die Huawei op z’n smartphones installeert. Omdat Android open source is, kunnen fabrikanten flink sleutelen aan het besturingssysteem om zich te differentiëren met andere fabrikanten. Maar ook hobbyisten kunnen knutselen om een andere Androidversie op hun toestel te zetten, zogeheten ROMs. Bekende voorbeelden zijn LineageOS, Resurrection Remix OS en Paranoid Android.

Huawei past Android tot in de kleine details aan, maar meestal niet ten goede. Dat er bloatware op te vinden is in de vorm van onnodige virusscanners en optimalisatie-apps, reclame-apps, games en allerlei Huawei-diensten is te verwachten, dat doen andere fabrikanten helaas ook veelvuldig. Huawei’s EMUI valt echter negatief op, door de vele knullige spelfouten, regels die niet uitlijnen en een verouderd ogend uiterlijk dat iets te overduidelijk is afgekeken van Apple’s iOS. Daar valt op zich prima mee te werken, en als het niet bevalt installeer je een andere launcher, zoals Nova Launcher: Android biedt immers voor gebruikers ook gewoon deze vrijheid.

Veel achtergrondprocessen worden afgekapt in EMUI, waaronder processen die je liever laat draaien

Zorgelijk

Waar het zorgelijker wordt is dat Huawei met EMUI aan de stoelpoten van Android’s vrijheden zaagt. Deze zorgelijke ontwikkeling werd al een paar jaar geleden ingezet, toen Huawei de mogelijkheid voor een alternatieve launcher verstopte in de instellingen en gebruikers geheel ten onrechte waarschuwt als ze de standaardlauncher daadwerkelijk veranderen.

Met de komst van EMUI 8, dat op de P20 smartphones te vinden is, heeft Huawei flink ingezet op accuduur. Die is ook behoorlijk geoptimaliseerd, waardoor een lange accuduur wel goed zit. Maar ook dit komt met een prijs: veel achtergrondprocessen worden afgekapt, waaronder processen die je liever laat draaien, zoals een actieve VPN-verbinding of wachtwoordmanager. In de opties lijk je de mogelijkheid te hebben hieraan te kunnen sleutelen, maar in praktijk worden deze apps op de achtergrond nog altijd afgesloten. Dit rigoureuze afsluitbeleid heeft er zelfs voor gezorgd dat de ontwikkelaars van de bekende mediaspeler VLC hun app niet meer beschikbaar stellen in de Play Store voor Huawei-toestellen.

Geen vrijheid

Gevorderde gebruikers, die graag het toestel willen voorzien van een andere ROM om geen last te hebben van deze minpunten en wel te genieten van de krachtige Huawei-smartphones worden ook de pas afgesneden. Huawei voorziet niet meer in de mogelijkheid het toestel te unlocken (wat moet gebeuren voordat je een ROM installeert). Een update die Huawei deze zomer heeft verspreid frustreert zelfs ontwikkelaars van Magisk, een programma dat wordt gebruikt voor het unlocken en rooten van Huawei-smartphones. Deze ontwikkelaars kwamen na de update opeens met een niet-werkend toestel te zitten.

Ondersteuning

Deze zorgelijke ontwikkelingen vinden plaats in een ongelukkige tijdsperiode. In verschillende landen, zoals in de VS, het Verenigd Koninkrijk en zelfs in Nederland, worden recentelijk Huawei-smartphones geweerd vanwege privacy-zorgen rondom de Chinese fabrikant. Wie deze zorgen deelt heeft geen andere mogelijkheid meer dan z’n Huawei-smartphone om te ruilen voor een smartphone van een andere fabrikant.

Ook heeft Huawei een zeer matige reputatie als het aankomt op de ondersteuning van Android met versie- en beveiligingsupdates. Door de vrijheid weg te nemen voor gebruikers om de Android zelf te beheren met geïnstalleerde ROMs, ben je volledig afhankelijk van de ondersteuning van Huawei zelf. Die dus tot nu toe te wensen overlaat.

Weet waar je aan begint

Zijn Huawei smartphones af te raden? Zeker niet voor wie watertandt voor de uitmuntende accuduur, fraaie camera’s, bouwkwaliteit, aantrekkelijke prijzen en krachtige hardware waar Huawei smartphones vaak van voorzien zijn, en minder waarde hecht aan de software. Wees er echter van bewust dat er grote zorgen zijn rondom Huawei: Emui, het updatebeleid en privacyzorgen vanuit overheden.

Huawei P20 Lite, smartphone, android

Toekomst

Het lijkt er helaas op dat het probleem met Emui eerder verergert dan verbetert, vooral in de zomermaanden van 2018 stapelde negatieve berichtgeving over Emui zich op. Toch zijn er lichtpuntjes. Op dit moment wordt er bij Huawei hard gewerkt aan Emui 9, dat in oktober verschijnt op nieuwe Mate 20-smartphones. Wellicht weet Huawei plooien glad te strijken. Ook heeft Google met Android 8.0 Oreo iets nieuws ingebouwd: Treble. Dit zorgt ervoor dat toekomstige updates sneller en makkelijker kunnen worden uitgerold, waardoor Huawei alle mogelijkheid heeft om z’n reputatie aangaande het updatebeleid te verbeteren. Ook begint Google’s Android One programma steeds beter aan te slaan. Wie weet kiest Huawei er in de toekomst voor om enkele smartphones met Android One uit te brengen, om meer uit de prachtige smartphones te halen en privacy- en updatezorgen bij gebruikers weg te nemen.

2 Reactie(s) op: Wat is er mis met Huawei's EMUI?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 september 2018 23:37 probeertehelpen
  Hallo Joris en lezers.
  Toch zijn de meningen vaak verdeeld. De een prijst de Huawei 20 Pro de lucht in en de ander weer niet.

  En deze vind de Huawei P20 pro best wel tof.
  https://www.youtube.com/watch?v=yIYz9HbzsIw

  Ik wacht op november in Londen. Dan zal er wel de Huawei P 30 aangekondigd worden. En die komt dan in januari of februari op de markt.

  Huawei P 20 Pro wordt binnen nu en drie maanden zeker 100 Euro goedkope is mijn mening. Het is natuurlijk een leuk hebbedingetje met een fantastishe camera.

  Deze directeur bevestigd dat de Huawei P 30 er aankomt.

  https://www.tabletsmagazine.nl/2018/09/huawei-directeur-bevestigt-de-komst-van-de-p30https://www.tabletsmagazine.nl/2018/09/huawei-directeur-bevestigt-de-komst-van-de-p30/

  Geduld is een schone zaak.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 september 2018 18:15 stubishop999
  Sorry hoor, maar ik heb nog nooit zoveel onzin in één artikel gelezen.

  Wanneer je een Samsung smartphone koopt, zit er zoveel troep bij, welke niet te de-installeren valt. Is het update regime echt bagger. Zonde geld.

  Ik ben Huawei smartphone's gaan kopen, omdat het meer smartphone is dan de basic Google smartphone's.

  Bij Huawei smartphone's P20 (Pro), valt alle bloatware te de-installeren. Zijn de instellingen terug gebracht naar Google Android style.

  Tevens kan ik vertellen dat de camera van de Huawei P20 Pro de aanschaf waard is vanwege de drie lenzen Leica camera.
  Hierin is mijn vergelijk de Panasonic Lumix DC GX9. Het verschil (alleen) zit de diepe detail van de foto.

  Ik vind uw artikel erg negatief, in mijn beleving gebaseerd op luchtfietserij. Mijn vergelijk qua smartphone is Google Pixel 2 XL (Android Pie) versus Huawei P20 (Pro) (Emui 8.1.0). Herken niets wat ik in uw woorden lees. Bullshit Totaal, ipv Computer Totaal.

  Stu.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.