Wat is er nieuw in de Windows 10 Anniversary Update?

Door: Joris Peterse | 09 september 2016 14:15

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3
  4. Pagina 4

Eind juli is Windows 10 één jaar geworden. Microsoft viert dit groots door het besturingssysteem van een flinke update te voorzien die veel nieuwe functionaliteit met zich meebrengt. Wellicht heb je de update al voorbij zien komen op jouw systeem, maar wat is er allemaal vernieuwd? En wat kunnen we nog meer verwachten?

Windows 10 heeft ons het afgelopen jaar flink beziggehouden. Het besturingssysteem wordt over het algemeen positief ontvangen en het gratis aanbieden voelde als een nobel gebaar. Toch werd het positieve sentiment wat getemperd door meerdere redenen. Er waren update-problemen en er was soft- en hardware die niet werkte met de nieuwe Windows-versie. Ook is het verzamelen van persoonsgegevens niet mals en werd het aanbod van de update voor Windows 7- en 8.1-gebruikers steeds meer doorgedramd, waarbij malware-achtige misleiding niet werd geschuwd. Lees ook: Zo installeer je de Windows 10 Anniversary Update.

Oude Windows-versie kopen?

Na de release van Windows 10 is Microsoft gestopt met de verkoop van Windows 8.1-licenties. Hetzelfde gebeurde met de verkoop van Windows 7 ten tijde van Windows 8. Veel winkels hebben echter nog de oude Windows-versies nog op voorraad. Dit is wel een beperkte voorraad, want Microsoft levert geen nieuwe licenties meer aan. Ben je dus geen fan van Windows 10, dan kun je nu nog tijdelijk je slag slaan. Voor zo’n 65 euro koop je een Windows 7- of 8.1-licentie. Let wel op dat Microsoft de ondersteuning voor Windows 7 op 14 januari 2020 staakt. Voor Windows 8.1 is dat op 10 januari 2023.

De voorraad is niet oneindig, maar je kunt nog Windows 7 kopen.

Strategie ontvouwen

Microsoft heeft een duidelijke strategie met Windows 10. Windows moet één besturingssysteem zijn voor alle apparaten: pc’s en laptops, tablets, consoles, smartphones en andere productgroepen die populairder worden, zoals de Raspberry Pi. Hierbij is de Windows Store het centrale middelpunt van waaruit je apps en games installeert. Deze apps kunnen met hun live-tiles al informatie tonen zonder dat je de app daadwerkelijk start en maken gebruik van het met Windows 10 geïntroduceerde notificatiepaneel (Actiecentrum genaamd). Microsoft probeert app-ontwikkelaars te lokken middels het concept ‘universal apps’: je app is namelijk niet alleen geschikt voor pc’s, maar meteen ook voor alle andere apparaten met Windows 10.

Om het concept van universal apps een succes te maken, moeten ontwikkelaars natuurlijk ook gelokt worden met grote hoeveelheden Windows 10-gebruikers. Dat verklaart het update-gedram naar de Windows 7- en 8.1-gebruikers. Microsoft wil binnen drie jaar op een miljard apparaten Windows 10 hebben. Dit aantal moet voornamelijk van upgraders komen, want de pc-verkoop zakt al jaren in en de haperende motor van de verkoop van Windows-smartphones lijkt volgens recente cijfers helemaal te zijn stilgevallen. Op 6 mei maakte Microsoft trots bekend dat er al zo’n 350 miljoen Windows 10-apparaten zijn. Het lijkt er dus op dat Microsoft op schema ligt. Maar de volgende 650 miljoen moeten dus vooral van nieuwe apparaten komen. Microsoft heeft nog een flinke uitdaging de komende twee jaar.

Om Windows voor app-ontwikkelaars op de radar te krijgen is een groot marktaandeel essentieel. Windows 7- en 8.1-gebruikers moesten goedschiks of kwaadschiks overstappen.

Software of apps?

Met de komst van Windows 10 heeft Microsoft besloten alle freeware, software en apps allemaal maar ‘apps’ te noemen. Dit werkt behoorlijk verwarrend, aangezien we juist apps kennen van smartphones en tablets en gewend zijn deze uit de bijbehorende applicatiewinkel te halen. Dit is natuurlijk ook mogelijk in Windows 10 en zijn Store, maar er is nog altijd de traditionele software (tools, freeware etc.) die we altijd al gebruikten. Om het verschil tussen beide soorten programma’s aan te duiden, bedoelen we met apps alleen de programma’s uit de applicatiewinkel. Met tools, software en freeware bedoelen we de andere programma’s die je zelf installeert zoals je gewend was.

0 Reactie(s) op: Wat is er nieuw in de Windows 10 Anniversary Update?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.