Wat is er nieuw in de Windows 10 Anniversary Update?

Door: Joris Peterse | 09 september 2016 14:15

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3
  4. Pagina 4

Project Centennial

Maar genoeg herkauwd. Tijd om een feesthoedje op te zetten en vooruit te kijken. Na een jaar kunnen we het hoofdstuk van de update-perikelen afsluiten en de ‘Anniversary Update’ installeren om de verjaardag van Windows 10 te vieren.

Wanneer je de strategie van Microsoft onder de loep hebt genomen, is het logisch dat de grootste vernieuwing in Windows 10 niet direct waarneembaar is voor gebruikers, maar juist voor ontwikkelaars: Project Centennial. Er zijn zo’n 60 miljoen klassieke tools voor Windows. Microsoft wil deze dolgraag juist als app in de Store zien. Via dit project is het voor ontwikkelaars mogelijk om met hulpmiddelen de software eenvoudig om te zetten naar een app. Los van de vraag of veel Windows-ontwikkelaars zitten te wachten op het ‘verappen’ van hun software, zijn er andere beren op de weg. Een app heeft enerzijds nieuwe mogelijkheden, zoals meldingen in het Actiecentrum, Live Tiles en toegang tot bijvoorbeeld locatie en agenda. Maar anderzijds zijn er ook beperkingen die functionaliteit van het programma als app in de weg zitten. Zo krijgt een app geen registertoegang, zijn er minder grafische mogelijkheden (bijvoorbeeld met DirectX, resoluties en framerates), gaan updates altijd via de Store, krijgt de app minder diepe toegang tot systeemonderdelen en nog meer. Bovendien geeft de Store Microsoft meer controle (de app staat immers in de winkel van Microsoft), en wordt er een percentage van het aankoopbedrag van betaalde apps opgeëist door Microsoft.

Enkele game-ontwikkelaars hebben zich al uitgesproken tegen de Windows Store vanwege de grafische beperkingen van apps, de verzadiging van alle digitale gamewinkels op Windows (Steam, Origin, uPlay, GOG), het geflopte Games for Windows Live, maar vooral vanwege de controle die Microsoft opeist. Niet iedere ontwikkelaar zal zich dus aangesproken voelen, maar door de toegankelijkheid van Centennial zullen bekende tools uiteindelijk wel hun weg gaan vinden naar de applicatiewinkel. Evenals games, die vanuit de Xbox-wereld ook op andere Windows-machines terechtkomen. We achten het ook niet ondenkbaar dat game-ontwikkelaars verleid worden met een flinke geldsom om games exclusief voor de Store te ontwikkelen.

Islandwood, Astoria en Xamarin

De strategie om apps in de schappen van de Store te krijgen gaat verder dan Project Centennial. De projecten Islandwood en Astoria zijn in het leven geroepen om eenvoudig (respectievelijk) iOS- en Android-apps om te zetten naar Windows-apps. Astoria bleek helaas niet haalbaar, maar iOS-apps kunnen straks ook hun weg vinden naar de Store. In het verlengde hiervan ligt de aanschaf van Xamarin eind februari. Hiermee is het voor ontwikkelaars van nieuwe apps eenvoudig om een app direct voor meerdere platformen te maken.

Microsoft doet dus hard zijn best voor de applicatiewinkel. Dat is nodig ook, want sinds de introductie (tegelijkertijd met Windows 8 in oktober 2012) is het aanbod kwantitatief én kwalitatief een tranendal. Terwijl Windows-apps unieke voordelen bieden. Naast het hebben van een universele ervaring op ieder apparaattype, zijn apps veiliger dan gewone software en is de Store als centrale downloadbron een stuk overzichtelijker. Bovendien zijn er natuurlijk de eerder genoemde voordelen voor Microsoft: controle en inkomsten. Die inkomsten maken Windows toekomstbestendiger, en dat is hard nodig. Doordat de pc-verkoop is ingestort (tablets doen het overigens ook niet zo goed meer), moeten er andere verdienmodellen worden gevonden dan de traditionele verkoop van het besturingssysteem. Van Windows komen geen nieuwe versies meer, alleen updates en nieuwe functies: Windows as a service. De inkomsten moeten dus uit de Store komen en uit andere Microsoft-diensten.

Met Xamarin probeert Microsoft het voor ontwikkelaars verleidelijk te maken om naast iOS en Android ook voor Windows te programmeren.

Bloatware

Het concept bloatware is onder Windows uitgevonden. Fabrikanten proberen extra inkomsten te genereren door nieuwe systemen te vervuilen met allerlei vooraf geïnstalleerde programma’s. Vooral Cyberlink en McAfee zijn geduchte bloatwares. Gelukkig maakte Microsoft plannen bekend om een herstelfunctie in te bouwen in Windows 10 die het besturingssysteem naar een volledig schone staat brengt. Helaas gaan we dit in de Anniversary Update nog niet terugzien, maar we kunnen niet wachten tot we dit wel in Windows terugzien. Ironisch genoeg brengt Windows 10 zelf nu ook bloatware: Candy Crush Soda Saga en Twitter zijn standaard aanwezig, en uiteraard is er een prominente plek voor (betaalde) Microsoft-diensten als OneDrive, Skype en Office365.

Een schone versie van Windows 10 heeft helaas ook veel bloatware.

Insider preview

Via het Windows Insider-programma kun je updates en nieuwe functies eerder uitproberen. Je moet je hiervoor eerst als Windows Insider registeren met je Microsoft-account. Vervolgens kun je bij de instellingen van Windows Update op je pc je met je Microsoft-account aanmelden en aangeven of je nieuwe functies in een vergevorderd teststadium wilt krijgen of al in de beginfase. Na het instellen moet je nog even geduld hebben voordat Windows de instellingen heeft verwerkt en de updates binnenhaalt. Let wel op dat Windows Insiders de gebruiksgegevensverzameling (Telemetry) helemaal niet meer mogen instellen en op maximaal moeten laten staan. Ook krijg je erg vaak updates en die zijn niet altijd even stabiel.

Wil je ook als eerste de vernieuwingen in Windows zien? Meld je dan aan als Insider.

0 Reactie(s) op: Wat is er nieuw in de Windows 10 Anniversary Update?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.