Wat is de beste gratis antivirus voor je Windows-pc?

Door: Edmond Varwijk | 02 januari 2016 09:38

Review

Windows is het enige besturingssysteem dat écht niet zonder antivirus kan. Vervelend, maar het hoeft je niets te kosten. Ook wanneer je niet voor de beveiliging van je pc wilt betalen, heb je keuze uit meerdere gratis programma's. Wat is de beste keuze voor gratis bescherming van jouw pc?

Al sinds Windows 8 wordt het besturingssysteem na installatie direct beveiligd tegen virussen. Helaas is de 'trackrecord' van Windows Defender onvoldoende om er ook echt je pc aan toe te vertrouwen. Wie z'n pc wil beveiligen moet dus echte antivirussoftware installeren. Veel geld hoeft dat niet te kosten, want zelfs wanneer je liever niet betaalt voor zoiets 'sufs' als antivirus, heb je ruim keuze uit meerdere gratis pakketten.

De gratis versies zijn natuurlijk altijd minder uitgebreid dan de betaalde versies, maar als het aankomt op bescherming tegen malware zijn ze niet minder goed. Dit bevestigt ook de bekende antivirustester Andreas Marx van het antimalware-testlaboratorium AV-Test. "Wij testen zowel de commerciële als de gratis antivirus-producten en doen dat op exact dezelfde manier. Vanuit ons perspectief als testers is het ook helemaal niet relevant of een product gratis is of niet, het moet gewoon de pc beveiligen. Onze ervaring is dat gratis antivirusprogramma's niet beter of slechter zijn dan de commerciële programma's van dezelfde leverancier."

Windows 10 heeft een eigen antivirusproduct, maar de trackrecord van Windows Defender is onvoldoende om er je pc aan toe te vertrouwen.

Bitdefender

Bitdefender scoort al jaren goed in onze tests en biedt ook gratis beveiligingstools aan, waaronder Bitdefender Free Antivirus. Eerst lukte het ons wekenlang niet het product te downloaden. Toen na een week wachten Bitdefender Free Antivirus wel weer te downloaden was, bleek het de Roemeense versie. En de knop om tijdens de installatie of daarna de taal te veranderen werkte niet. We hebben Bitdefender natuurlijk geïnformeerd en dagen gewacht en meermaals gevraagd, maar niets meer vernomen. Hierdoor ontbreekt Bitdefender Free Antivirus in deze test.

Bitdefender maakt het wel erg bont. Lang was de software helemaal niet te downloaden en daarna alleen een Roemeense versie.

Testmethode

Alle geteste producten zijn geïnstalleerd op een pc met Windows 10 en in een virtuele machine. De echte pc was verder nagenoeg zonder extra software en bedoeld om een indruk te krijgen van de impact van het product op de prestaties van de pc en Windows 10. De virtuele machine was voor alle producten gelijk en betrof een installatie van opnieuw Windows 10 maar met als extra software Microsoft Office 2013, Oracle Java, Google Chrome en Firefox. Deze installatie is vooral gebruikt om de functionaliteit te testen en de integratie met andere producten. De kwaliteit van elk programma als bescherming tegen malware en opruimer van malware is overgelaten aan zeer gerenommeerde antivirus-laboratoria te weten AV-Comparatives, AV-Test, Virus Bulletin en NSS Labs.

Beste virusjager

Panda Free Antivirus krijgt het keurmerk Best getest. Het product haalt hoge scores in de meeste antivirustests van gerenommeerde antiviruslaboratoria en doet dat met geringe impact op de snelheid van ons testsysteem. De interface is modern en zeer overzichtelijk en de functionaliteit biedt drie soorten scans: een volledige, een aangepast waarbij je zelf de mappen kunt selecteren en een extra snelle van alleen de kritieke gebieden zoals geheugen, processen en cookies. Panda is volledig Nederlandstalig en erg prettig in het gebruik.

Meer dan virusbescherming

Avast Free Antivirus 2015 is een goede tweede met voldoende bescherming maar de software is minder overzichtelijk dan Panda. Met de netwerk- en kwetsbaarhedenscan biedt het wel extra's die Panda, maar deze functies zijn met andere programma's zoals een Secunia PSI of Ninite snel en beter te vervangen. Alleen wanneer je liever die functies beperkt houdt en integratie met het antivirusprogramma als voordeel ziet, heeft Avast op dit moment voordeel boven Panda.

Geen gedoe, gewoon veilig

Hoewel de functionaliteit van FortiClient beperkt is - ook in vergelijking met de andere gratis beveiligingsprogramma's in deze test - dat het programma wat het moet doen, doet het dit goed en zonder veel poespas. Het is duidelijk dat FortiClient niet gebruikt wordt om klanten te werven voor de betaalde versie: behalve een enkele banner in het programma zelf, laat Fortinet je helemaal met rust. Nadelen zijn behalve de beperkte functionaliteit vooral dat het programma alleen Engelstalig is en in de tests wel goed scoort maar nooit tot de echte top reikt.

Andere apparaten

Met de beveiliging van de Windows-pc heb je bijna alle risico's wel afgevangen. OX S, iOS en Android hebben niet of heel andere beveiligingsproducten nodig dan antimalware. Een aantal producenten van gratis antivirus voor Windows biedt ook gratis producten aan voor de beveiliging van deze andere besturingssystemen. Wil je jouw Mac, iPad, iPhone of Android-tablet of smartphone toch beveiligen, zoek dan in de Store naar een beveiligingsproduct dat voorziet in de opties die jij nodig hebt. Veelal zal dat geen antimalware zijn, maar meer het controleren van de rechten van apps, het kunnen lokaliseren van het apparaat wanneer dat is kwijtgeraakt of gestolen en het op afstand wissen van alle eventuele privégegevens op het apparaat. Aanbod en kwaliteit van deze apps loopt zeer uiteen.

Avast! is een van de aanbieders die behalve gratis beveiliging voor Windows ook gratis beveiliging voor mobiele apparaten aanbiedt.

Geen liefdadigheid

Ook aanbieders van gratis antivirusprogramma's moeten geld verdienen. Ze hopen door een basicversie van hun product weg te geven, later aanvullende diensten of betaalde producten te verkopen. Je vindt daarom in alle gratis antivirusproducten banners voor de betaalde versies, upgrade-opties en ook functies die helemaal niet in de gratis versie zitten maar die wanneer je erop klikt, de webshop openen. Jammer genoeg biedt geen van de aanbieders de mogelijkheid per functie te betalen, dus bijvoorbeeld wel voor de firewall en antispam maar niet voor de netwerkbeveiliging. Belangrijk bij de gratis software is de licentie. Deze kent vaak meer uitsluitingen en bepalen dan de licentie van betaalde software. Gebruik in een commerciële omgeving is bijvoorbeeld bijna altijd uitgesloten.

Gratis antivirussoftware heeft een groot voordeel boven betaalde pakketten dat je er niet naar om hoeft te kijken: de licentie loopt ook na een jaar gewoon door. Waar je bij betaalde pakketten ieder jaar moet kiezen of je nogmaals hetzelfde pakket wilt voor een jaar of overschakelt op andere antivirussoftware, ben je bij de gratis pakketten zonder gedoe beschermd.

Ook Avast probeert gebruikers van de gratis versie te verleiden tot de aankoop van een betaald product.

Minder uitgebreid

Kies je voor een gratis antiviruspakket, dan kies je voor de minimale vorm van pc-beveiliging. Alle extra's die naast de antimalware in de betaalde producten zitten, ontbreken op jouw pc waardoor het risico op een beveiligingsincident groter is. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je maar de juiste maatregelen neemt. De eerste is een firewall en gelukkig is de Windows-firewall prima. De tweede is antispam, hiervoor kun je ook een mailprogramma met een eigen spamfilter zoals Microsoft Outlook gebruiken, of je e-mail online afhandelen (via Outlook.com of Gmail bijvoorbeeld).

Installeer ook zo snel mogelijk updates voor Windows en alle programma's. Dat is vooral belangrijk bij programma's met een automatische updatefunctie zoals Java en de software van Adobe. Je kunt ook nog een automatische updater zoals Secunia PSI inzetten of je software updaten via Ninite.com. Zorg er ten slotte voor dat je altijd een goede back-up achter de hand hebt, zowel van Windows als van je eigen documenten en foto's. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een programma als True Image van Acronis.

Windows Update is een belangrijk onderdeel van de beveiliging van de pc.

Conclusie

Gratis bestaat niet. Kies je desondanks voor een gratis antiviruspakket, kies dan een pakket dat niet bezuinigt op de beveiliging, niet je persoonsgegevens verkoopt en hooguit bezuinigt op wat minder noodzakelijke functies of je af en toe lastig valt met reclame. Onze favoriete gratis antivirus is Panda, dat in de tests goede resultaten behaalt, gebruiksvriendelijk is en weinig impact heeft op de systeemprestaties. Alternatieven zijn Avast met FortiClient als outsider. Het enige product dat we afraden is Malwarebytes Anti-Malware omdat deze niet real-time beveiligt. Bij AVG moet je er rekening mee houden dat dit programma op grote schaal persoonsgegevens oogst en doorverkoopt.

Een overzicht van alle losse reviews vind je hier.

24 Reactie(s) op: Wat is de beste gratis antivirus voor je Windows-pc?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 januari 2016 10:33 Kasander
  Er is nog steeds geen gratis app die de uitgaande privacy-schending van veel Android-apps tegen kan houden?
  De eerdere versie van Android op de Huawei P6 leverde het er standaard bij maar dat is verdwenen na de laatste update.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2016 11:07 Jorispeterse
  Nee, dat is ook niet met een appje op te lossen. Maar in Android 6 zit het ingebakken, daar kun je per app aangeven welke permissies hij krijgt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2016 11:28 Anoniem
  COMODO is voor het gemak vergeten, maar voldoet uitstekend hier
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2016 13:53 Boe!
  @Edmond: 2 zinsnedes die jij voor het gemak als waar bestempelt, maar niet onderbouwt:
  1. "Windows is het enige besturingssysteem dat écht niet zonder antivirus kan" en
  2. "..maar de trackrecord van Windows Defender is onvoldoende om er je pc aan toe te vertrouwen."

  Toch jammer..

  En, zonder onderbouwing: ik ben het met beide beweringen niet eens.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2016 14:08 peecee
  Ik ben het grotendeels met jullie eens
  Behalve:
  De gratis MalwareBytes wordt door jullie afgeraden
  Heel erg jammer
  Dit programma verwijdert alles en is door buitenlandse ComputerSites aanbevolen als 2nd Opinion
  Je moet t dan ook niet zien als een AV prog, meer als je reservewiel en of plaksetje bij een lekke band.
  Voor de rest beste wensen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2016 16:24 darknessblade
  moet je maar bedenken dat op apple computer malware op de toetsenborden zelf geinstaleerd kan worden.
  veilig, nee helemaal nietmeer.
  gooi je toetsenbord dan maar weg en koop weer een nieuwe van 80 euro.
  daarbij is het op mac veeeeel moeilijker om dergelijke virussus weg te halen.

  bij windows kan je gewoon de dll van die virus aanpassen. en malwarebytes erover halen

  daarbij bitdefender:
  http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows8_1-update/windows-update-is-automatically-stopped-after-each/8033b7a9-2346-4212-8db2-14587ad8c5f2

  diegene die het probleem kan reproduceren en kan achterhalen uit mijn event-logs wat het veroorzaakten van bitdefender. krijgt van mij 5 steam-game key's
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2016 19:59 jas7812
  Clamwin is nog een gratis antivirusprogramma. Deze scant niet realtime maar door middel van scheduling kun je wel dagelijks je computer laten scannen op virussen. Verder is realtime in theorie natuurlijk essentieel, in de praktijk voldoet Clamwin zonder deze functie voor mij prima.

  http://downloadcentrum.com/beveiliging/anti-virus/clamwin-gratis-antivirus-voor-windows/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2016 20:02 Anoniem
  Qihoo 360 Total Security (https://www.360totalsecurity.com/)heeft meerdere antivirus engines ingebouwd waaronder Avira en BitDefender. Hierdoor reageert het soms wat agressief maar je kunt niet zeggen dat gratis niet beschermd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2016 20:37 Jorispeterse
  Qihoo is geband door testlaboratoria omdat ze vals hebben lopen spelen om jun testresultaten op te klikken. Daarom niet in deze test. En om eerlijk te zijn, ik zou het daardoor anderen ook niet aanbevelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 januari 2016 12:11 Anoniem
  avast free is een virusscanner die prima beveiligt en werkt heb ik al meer dan 5 jaar
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 januari 2016 21:37 Anoniem
  ik heb kaspersky totaal security en ben dik tevreden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2016 04:19 Anoniem
  IObit gebruikt Antivirus Engine van Bitdefender. Dit programma is wel gratis. http://download.cnet.com/Advanced-SystemCare-Ultimate/3000-2239_4-75738707.html?part=dl-&subj=dl&tag=button
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 januari 2016 08:22 Anoniem
  Ik mis AVG in dit rijtje….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 januari 2016 00:39 Jorispeterse
  AVG staat in het overzicht van de losse reviews, maar kwam er niet noemenswaardig goed uit voor deze conclusie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 januari 2016 20:07 Anoniem
  Ben helemaal tevreden met Comodo Internet Security Premium (zie ook bij: SchoonePC) en laten we ook Malwarebytes anti malware niet vergeten allebei gratis en zeer effectief!!!!!!

  beste groeten,
  Rob Gellman
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2016 17:19 Anoniem
  Kies je desondanks voor een gratis antiviruspakket, kies dan een pakket dat niet bezuinigt op de beveiliging,Bij AVG moet je er rekening mee houden dat dit programma op grote schaal persoonsgegevens oogst en doorverkoopt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 07:16 Anoniem
  DU Speed Booster geeft je een melding als een applicatie stiekem internet gebruikt. Dit kun je dus vermijden door er heel simpel op te klikken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 februari 2016 13:41 Anoniem
  Het verwondert me dat malware-antimalwarebytes afgeraden wordt, ik dacht dat er toch in de nieuwe versie een real-time beveiliging is in verwerkt , maar ik kan mis zijn. Ik gebruik het nu bijna een jaar en hoewel ik me er af en toe aan erger(sommige onschuldige , althans voor mij onschuldige websites , worden geblokkeerd en het is zo 'n gedoe om met de webuitsluitingen te werken dat ik er liever niet aan begin ) doet het programma waarvoor het bedoeld is..Of ik mijn licentie binnen enkele maanden ga verlengen is eigenlijk nog niet duidelijk..Graag wil ik opmerken dat het in geval dat je PC problemen hebt en je hebt nood aan een remote session van bv Reimage Repair tool dat zij ook malwarebytes-antimalwarebytes gebruiken…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2016 11:39 Anoniem
  Eset is hier een vaste partner !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 mei 2016 09:17 PieterDerk
  In de test van de gratis antivirusprogramma's wordt nergens aangegeven of de verschillende programma's naast elkaar gebruikt kunnen worden. Wie weet of er ergens hierover informatie te vinden is?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.