Wat je moet weten over de mei 2019-update van Windows 10

Door: Laura Kempenaar | 05 juni 2019 10:46

Windows 10
Nieuws

Inmiddels is de update anderhalve week beschikbaar: de mei 2019-versie van Windows 10. Het betekent niet alleen dat de eerste grote feature-update van het jaar naar het besturingssysteem komt, het betekent onder andere een nieuw lichtthema en veel meer.

Licht thema

De donkere modus was er al een tijdje voor Windows, maar nu is er een middenweg. Het nieuwe lichtthema zorgt ervoor dat de balken en menu’s licht en transparant zijn, terwijl de rest dan alsnog donker is. Het werkt ook de andere kant op, dus je kunt wel donker gaan, maar ook weer niet helemaal als je dat niet wil. Je vindt deze optie onder Colors/Kleuren en dan Custom.

Kaomoji

Het emojipaneel is veranderd, want je kunt er nu zowel tekstgezichten vinden als koamoji. Kaomoji zijn Japanse emoticons die vooral herkenbaar zijn doordat ze tussen haakjes staan, bijvoorbeeld: (´。• ω •。`). Deze emoticons kun je oproepen door bij een tikveld de Windows-knop en een punt-knop in te drukken.

Minder tegels

Het startmenu stond eerst vol met tegels, maar als je nu iets nieuw installeert, dan zie je minder Live-tegels. Zo kun je iets beter het overzicht bewaren. Wil je toch meer zien, dan hoef je maar met je muis over bijvoorbeeld Instellingen of Documenten te bewegen en er klapt een groter menu uit.

Sandbox

Windows Sandbox kan worden toegevoegd, waarmee je uitvoerbare bestanden kunt testen in een omgeving die geïsoleerd is, zodat je weet dat je veilig bezig bent. Het is een soort kopie van Windows 10, zodat je zeker kunt stellen dat je bestand je computer geen schade toebrengt. Je kunt het oproepen via Instellingen / Apps / Optionele features.

Cortana en Windows Search

Met de update komt ook een verdrietige scheiding, want de virtuele assistent Cortana wordt losgekoppeld van Windows Search. Helaas heeft Cortana het niet kunnen meekomen met Alexa, Siri en Google’s Assistant, waardoor Microsoft haar iets anders gaat inzetten. Zakelijk welteverstaan. Daardoor is de zoekfunctie voor particulieren nu weer los toegankelijk. Je kunt nog steeds praten met Cortana, maar daarvoor moet je naar het speciale knopje ‘praten met Cortana’ gaan.

Action center

In de zijbalk, ook bekend als Action Center, kun je de helderheid van je scherm nu gemakkelijker en beter bepalen omdat er een slider is toegevoegd. En, we weten niet waarom het nu pas komt, je kunt eindelijk direct in dat Action Center ‘quick actions’ toevoegen en verwijderen. Je hoeft alleen maar op het plusje te drukken.

Meer duidelijkheid voor je privacy

Het aanmeldmenu is beter geworden, want alle opties staan nu handig onder elkaar. Als je een fysieke beveiligingssleutel wil gebruiken, dan kan dat vanaf nu. Je kunt via Windows Hello dankzij FIDO2-ondersteuning nu op diverse diensten inloggen waarop dat wordt ondersteund. Zo kun je gezichtsherkenning en vingerafdrukscans gebruiken, in plaats van een wachtwoord in te toetsen. Wat nog mooier is, dat is dat bij de beveiliging nu groene vinkjes verschijnen als alles OK is. Zo heb je snel overzicht van hoe je er qua veiligheid bij staat en waar je nog wat steken hebt laten vallen.

Een andere manier van updaten

De belangrijkste update in deze update gaat over updaten. Je gebruikt standaard de ‘check for updates’-knop, maar dat geldt niet meer voor feature-updates. Hiervan krijg je een melding, en je kunt die dan downloaden met een ‘downloaden en installeren’-knop. Wil je dat niet? Dan kun je die knop negeren, maar vroeger of later wordt die update je toch nog opgedrongen om zo verdere ondersteuning te garanderen.

Kom tot rust en stel in ieder geval die riskante feature updates van Windows 10 uit

15 Reactie(s) op: Wat je moet weten over de mei 2019-update van Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 juni 2019 11:15 Hans_Hekkenbouwer
  Prachtig. Het zal wel weer geld gaan kosten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2019 17:50 Lex1
  Breek me de bek niet open over die 1903 mei update. Me hele 500 GB Samsung M.2 SSD werd tot de nok volgepompt met ontraceerbare data.

  Uiteindelijk heb ik mijn computer opnieuw moeten installeren.

  Meneer Microsoft hartelijk bedankt voor die fantastische 1903 update, echt ik ben u toch zo dankbaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2019 23:21 bussie_it
  @Lev1
  Vreemd verhaal.

  Hoeveel vrije ruimte had je nog voor dat het updaten begon?

  Opnieuw installeren kan je voorkomen door eerst een image te maken dmv een goed pakket.
  Is de update niet naar je zin, dan ben in korte tijd terug naar vorige versie.
  Ik ben in 20 minuten weer up and running dmv Symantec System Recovery
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juni 2019 02:58 Jdhuisen
  Ik heb nog een vreemd verhaal. 1903 mei update:
  - verbinding Windows Update voor altijd verbroken
  -venster apps (de)installeren niet meer klikbaar
  -dolby digital geluid verdwenen, maar DTS werkt nog wel.

  Gelukkig werkt 1 ding fantastisch op 1903, de rollback-functie naar vorige versie Windows. En natuurlijk werd 1903 weer automatisch gedownload. Snel WUB (Windows Update Blocker) weer geactiveerd. Want deze door miljoenen mensen geteste mei update kan je maar 35 dagen uitstellen zonder WUB. En dan heb ik een nooit meer te updaten systeem waar ik geen apps af kan halen of erbij zetten nee dank je de stoep.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 juni 2019 01:06 woussie
  heb de PRO versie, maar ik mis blijkbaar een hoop onderdelen die jullie bespreken.
  1. sandbox niet aanwezig bij optionele onderdelen
  2. action center bevat bij mij geen slider voor helderheid
  3. action center bevat ook geen "+" - knop, ik kan wel onderdelen her-rangschikken door op "bewerken" te klikken maar dat "+" tekentje is niet actief (lichtgrijs dus)

  toch versie 1903 build 18362.145 officiële versie
  iemand een idee waarom ik deze onderdelen dan mis ?

  en ja, ook ik heb windows opnieuw schoon moeten installeren (fabrieksinstellingen hersteld na de update)
  dit omdat er telkens een foutmelding optrad "child proces" heb daarop zitten googelen maar dat kan verschillende oorzaken hebben, niet echt duidelijk dus.
  ook bij een 2e en 3e computer dezelfde problemen.
  google extenties hadden ook veelal problemen en konden niet geladen worden waarna google zelf niets meer deed. (ghostery en adblocker)

  nadat ik de update helemaal voltooid had (en ook de updates die daarna weer volgen) heb ik vanuit windows de fabrieksinstellingen hersteld op alle 3 de computers, waarna al deze problemen verholpen zijn.
  maar dan nog ontbreken bovengenoemde onderdelen.

  andere vraag:
  via media creation heb ik een nieuwe USB stick gemaakt met 1903, maar deze is niet te installeren vanaf de stick. het gaat tot ongeveer 80% goed waarna je de melding (op alle 3 de computers) krijgt dat verdere data niet gelezen kan worden, en de installatie dus ongedaan gemaakt word.
  natuurlijk diverse sticks gebruikt en nieuwe media gemaakt, maar probleem blijft hetzelfde.

  ook als ik een opstartbare stick maar via Rufus blijft hetzelfde probleem ontstaan.
  als alternatief heb ik een dual-layer DVD gebrandt, maar ook daar heb ik exact dezelfde problemen dat rond de 80% in eens de media niet meer gevonden kan worden (en ja, ook diverse usb aansluiting getest, maakt allemaal geen verschil)

  is daar een oplossing voor ?
  wil toch graag een USB stick als nood maatregel hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 juni 2019 16:09 pa3akf
  Ik heb geen problemen gehad bij de update naar deze versie 1903, build 18362.145. Windows is bij de update deze keer keurig van mijn instellingen afgebleven maar ik heb geen MS-account en gebruik uitsluitend een locale account.

  Tot nu toe heb ik nog geen voordelen gezien van deze update.

  Die nieuwe lichtschuifknop in het Action Center (zie hierboven een bericht van Woussie) lijkt me wel handig maar die kan ik, net als het + teken, ook niet vinden. Zal wel aan mij liggen maar toch graag een tip
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2019 11:15 woussie
  denk het probleem gevonden te hebben van die schuifbalk en die "+"-knop in het action center.

  bij de PRO editie W10 heb ik dit allemaal niet, bij een andere computer met een HOME editie W10 heb ik deze onderdelen wél.


  andere (omslachtige) oplossing om W10 1903 SCHOON geïnstalleerd te krijgen (voor mijn pc waar een nieuwe SSD in komt en dus geen W10 bevat)

  ik heb nog een usb stick via media creation gemaakt met de oudere W10 1809 die wél gewoon werkt.
  (je kan overigens ook een oudere ISO downloaden en dat via Rufus op een stick plaatsen, werkt ook)

  de nieuwe SSD die in de computer zit installeer ik als volgt.

  1. booten vanaf stick met W10 1809, volledig installeren.
  2. huidige windows 1809 met hulpprogramma microsoft upgraden naar 1903
  3. vanuit de nieuwste W10 1903, (met een hoop fouten) fabrieksinstellingen herstellen (alles verwijderen opgeven) om zo alsnog een SCHONE (lees: probleemloze) W10 1903 op je systeem te hebben draaien.

  vervolgens is het wachten tot microsoft dat USB installatie probleem verhelpt en je gewoon 1903 RECHTSTREEKS kan installeren vanaf stick.

  tot op heden is dit USB probleem nog niet opgelost, als alleen als je al W10 1903 OP je SSD hebt staan en de nieuwste patch heb geïnstalleerd, dan kan je nu wél booten vanaf stick.
  maarja, daar schiet ik (en vele anderen) niets mee op als je nog geen OS op je SSD hebt staan en via media creation dus alleen een mogelijkheid hebt om W10 1903 wil installeren.

  pfff.

  microsoft, microsoft, microsoft.
  slecht
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2019 08:36 pa3akf
  @woussie Nog even over de schuif en de plusteken knop. Ik gebruik hier de Home editie van Windows 10 en zie geen schuif of plusteken in Actioncenter!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2019 18:48 woussie
  @pa3akf , dat heb ik alleen in de home editie en juist niet in de pro editie. maar volgens het artikel hierboven zou dat dus aanwezig moeten zijn, net als de andere onderdelen die ik in de pro editie nog steeds mis.

  in de home editie heb ik wel die schuifbalk en ook dat plus teken… echter zie je dat plus teken pas als je met de rechtermuisknop in het action center klikt en dan kiest voor bewerken. dan is dat plus teken zichtbaar en inderdaad actief, zodat je (nog meer) onderdelen kan toevoegen.

  in de pro versie zie ik op deze manier wel het plus teken maar is dus niet actief (lichtgrijs) en kan dus ook niets extra's toevoegen wat in de home editie dus wel kan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2019 18:51 woussie
  @pa3akf overigens gebruik ik een microsft account om aan te melden bij w10. wellicht heeft dat er mee te maken ? (al lijkt mij dat sterk)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2019 11:36 woussie
  kleine kanttekening als aanvulling:

  om fabrieksinstellingen te verkrijgen in w10 1903, moet je dan wel eerst via "OPSLAG" de oude windows installatie verwijderen, anders krijg je een melding dat je wel terug kan keren naar fabrieksinstellingen maar dat de onlangs ge-up-datte pc niet hersteld kan worden naar 1903. (je krijgt dan dus een "rollback") dus nadat je W10 1903 heb draaien (met of zonder fouten) eerst de oude W10 installaties verwijderen.

  eenmaal verwijdert kan je wél gewoon terug keren naar fabrieksinstellingen (lees schone installatie) van W10 1903

  suc6
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 juni 2019 19:32 Johan99
  Drie pc's:
  1. AMD-processor, Windows Home
  Na installatie van de update werkte pc niet meer. Nieuwe installatie nodig. 1809 geïnstalleerd en daarna lukte update wel
  2. Intel i5, Windos 10 Pro, met dual boot Linux-Windows
  Update bleek uiteindelijk toch niet geïnstalleerd te zijn, W10 werkte nog wel.
  3. Intel i5, Windows 10 Pro
  Deze pc, met een schone installatie van 1809 1 á 2 weken eerder. Hier slaagde de update.

  Dat belooft wat voor de toekomst.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juli 2019 06:26 edwinkox
  Het is nu eind july 2019 en ik ben al verrast op twee computers met 1903 en 1809 dat het geluid opeens verdwijnt uit de lijst van apparaten en na een paar uur weer anders terug keert , ik neem aan dat via Microsoft wordt aangepast maar gek is het wel zonder enige update.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2019 17:50 woussie
  blij dat er nu zojuist de nieuwste windows 10 1909 uitgekomen is en dat deze (met een kleine omweg) probleemloos te installeren is vanaf USB stick !
  1909 loopt als een zonnetje, inmiddels 5 computers voorzien van deze nieuwe versie :)
  wel "secure boot" uitschakelen

  hoe je dat allemaal aanpakt kan je o.a. allemaal zien op mijn youtube kanaal:

  CSW Wouter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 november 2019 11:15 anoniem2110
  (woussie) gaat voortaan verder onder naam CSW_Wouter, gelijknamig aan mijn YouTube kanaal:
  https://www.youtube.com/channel/UCUgwqgloHmdN9yjHO7yy8VQ
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.