Wat kan je verwachten van Windows 8.1?

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 01 oktober 2013 07:00

Apps & Software

Nieuwe versies van Windows krijgen een decimaal getal achter het versienummer. Te beginnen met Windows 8, dat de update naar Windows 8.1 krijgt. Deze update wordt eind oktober gratis uitgerold voor Windows 8-gebruikers. Wat kunnen we verwachten van deze update?

Windows 8 is een grote gok van Microsoft. Enerzijds werd het tijd dat Microsoft met een tablet- en touchversie kwam van het besturingssysteem, anderzijds is de grote traditionele desktop-gebruikersgroep nodig om een nieuwe applicatiewinkel met succes leven in te blazen. Ontwikkelaars komen namelijk af op gebruikersaantallen.

Microsoft ontwikkelde met Windows 8 een besturingssysteem dat geoptimaliseerd is voor een touchscreen, maar ook op traditionele desktops en laptops met muis en toetsenbord werkt. Tegelijkertijd werd Windows RT uitgebracht, dat op speciale energiezuinige tablet- en smartphone-processors werkt en alleen apps toelaat uit de nieuwe applicatiewinkel.

In de praktijk is het echter een moeilijke opgave gebleken en Windows 8 bleek vooral op pc's zonder touchscreen een hoge leercurve te hebben door onder meer een onnatuurlijke tweedeling tussen de desktopomgeving en de nieuwe 'blokkerige' touchomgeving. Verder zijn instellingen verstopt in twee verschillende instellingenschermen, schuiven in de desktopomgeving grote gekleurde vlakken in als je met de muis naar de zijkant schuift en ontbreekt er een startknop (en bijbehorend menu) wat een verlamd gevoel geeft. Bovendien leg je met je muis al gauw enorme afstanden af in het nieuwe startscherm.

YouTube staat vol met grappige filmpjes van gebruikers die verdwaald raken in de Windows 8-omgeving.

Keuzegebrek in Windows 8

De leercurve voor de gebruikersgroep die Windows 8 op een desktop-pc zonder touchscreen installeert, is simpelweg te hoog en de gebruiker heeft maar weinig keuzevrijheid. Er is geen optie de startknop terug te brengen, de charms uit te zetten of de nieuwe interface (die nog vaak metro-interface wordt genoemd) niet te gebruiken. De ontvangst van het besturingssysteem bleek tot nu toe matig en overschaduwt de voordelen die het besturingssysteem ook biedt, zoals de veel snellere opstarttijd, de lint-interface in de desktop en de SkyDrive-integratie. En, niet te vergeten, het besturingssysteem laat zich uitstekend bedienen met een touchscreen.

Een update is vanwege de grote nadelen zeer welkom. Microsoft geeft aan tijdens het ontwikkelen van Windows 8.1 te hebben geluisterd naar de kritiek. Wij zijn erg benieuwd en gingen aan de slag met de Engelstalige ontwikkelaarsversie, die Microsoft afgelopen zomer beschikbaar stelde.

Windows 8.1 werd groots gepresenteerd tijdens de BUILD-conferentie in San Francisco.

Veranderingen in Windows 8.1

In de nieuwe interface van Windows 8.1 zitten een aantal subtiele, maar handige veranderingen. Als je meerdere apps naast elkaar plaatst, dan kan het formaat eigenhandig aangepast worden. In Windows 8 was er een standaard verdeling van 70% en 30%. Als de resolutie nu hoog genoeg is, kan je zelfs meer dan twee apps naast elkaar plaatsen.

Je bepaalt zelf de positionering van twee naast elkaar geplaatste apps.

De scheiding blijft overigens verticaal. Ook voor kleinere schermen is Windows 8.1 geschikt gemaakt. Zo hoopt Microsoft met Windows-tablets mee te kunnen liften op het succes van de Nexus 7 en de iPad mini.

De applicatiewinkel heeft een uiterlijke verandering ondergaan, alleen aan het aanbod moet nog gewerkt worden.

Startknop

Met de update naar 8.1 is er op het bureaublad weer een startknop te zien. Een opluchting? Deels. De knop oogt vertrouwd, maar geeft geen startmenu. Een druk op de linkermuisknop schakelt (opvallend soepel) naar de nieuwe interface. Een druk op de rechtermuisknop toont wel een uitvouwmenu met enkele opties.

Dit menu is echter niet nieuw, de optie Shut down in dat menu is dat wel. Voorheen was het vrij ingewikkeld om je pc uit te zetten, met deze update kan dat dus sneller. Het is wellicht niet de startknop (en bijbehorend menu) waar de meesten op zitten te wachten, maar het slaat een brug tussen de twee Windows-interfaces.

Microsofts opvallendste concessie: de startknop is terug, maar zonder bijbehorend menu.

De scheiding tussen de twee interfaces moet uiteindelijk verder verkleind worden door de mogelijkheid om de bureaubladachtergrond ook in het startscherm te gebruiken. Ben je echter helemaal niet gediend van de nieuwe interface, dan kan je Windows 8.1 ook direct laten opstarten naar de desktopomgeving.

Je bureaubladachtergrond als brug naar het nieuwe startmenu.

Verscholen desktopmogelijkheden

De opties voor de bureaubladachtergrond in het startmenu en het opstarten naar de desktop staan standaard uit en zitten verscholen in het besturingssysteem. Hiervoor moet je de Taskbar and Navigation properties opzoeken (typ de naam in het startmenu in). Onder het tabblad Navigation kan je vervolgens vinkjes plaatsen bij Go to the desktop instead of Start when I sign in en Show my desktop background on Start.

Zonder touchscreen is het handig de optie te hebben direct op te starten naar het bureaublad.

Ook kan je het links-inschuivende applicatieoverzicht en het rechts-inschuivende instellingenmenu zo aanpassen dat deze niet meer inschuiven als je met je muis in de hoek komt. Hiervoor ga je naar PC Settings (je blijft gewoon in het startscherm) en kies je voor PC & Devices / Corners & edges. Onder Corner navigation kan je de schuifjes op Off zetten.

Het lijkt erop alsof Microsoft inderdaad Windows 8 wat efficiënter heeft gemaakt voor hun oude gebruikersgroep die met de muis (touchpad) en het toetsenbord de pc bedienen. Je kunt het bureaublad prominenter maken en de wisselwerking tussen het bureaublad en het startmenu soepeler maken.

Parkeer je je muiscursor in de bovenste hoek, dan kan dat ook zonder dat er balken uitschuiven.

Meerdere schermen?

Als je twee schermen naast elkaar gebruikt, heeft Windows 8.1 een fijne verandering voor je in petto. Als je het beeld op een tweede scherm dupliceert, kan dat in verschillende resoluties omdat iedere monitor zijn eigen schaling bepaalt. Dat is bijvoorbeeld fijn als je tv op je pc aangesloten is. Dit merk je ook als je vensters of programma's verplaatst: deze zijn niet bijzonder klein als je ze van een kleine monitor naar een grote sleept, of andersom.

Metro

Het nieuwe startscherm is bij de update ook aantrekkelijker gemaakt. Microsoft ziet hier zijn toekomst in en positioneert Windows als 'touch first'. Het is dan ook niet gek om hier vernieuwingen in terug te vinden.

Er zijn meerdere formaten voor de tegels, een druk op het pijltje naar beneden (of een swipe (veeg) omhoog) geeft een overzicht weer van alle beschikbare software (en apps) en ook oogt de applicatiewinkel een stuk beter.

In het oog springend zijn de zoekresultaten, die verschijnen als je in het startscherm je zoekopdracht begint te typen. De resultaten van zoekmachine Bing worden hierin opgenomen en visueel fraai weergegeven. Tenminste ... tijdens de presentatie. De Nederlandse versie van Bing is helaas nog steeds beperkt ten opzichte van de Amerikaanse versie. Ook is het onwaarschijnlijk dat je Google minder gaat gebruiken met deze integratie, omdat de zoekresultaten hier simpelweg niet aan kunnen tippen.

Jammer dat de Bing-zoekresultaten in Nederland niet hetzelfde zijn.

SkyDrive

Meer onder de indruk zijn we van de diepere integratie van SkyDrive. Zo kan je instellen dat gemaakte foto's, video's en zelfs documenten standaard op je SkyDrive opgeslagen worden. Dat scheelt bijvoorbeeld bij hardwarefalen: je bestanden zijn veilig online terug te vinden.

Je kunt je foto's en video's automatisch laten opslaan in SkyDrive.

Maar de integratie gaat verder dan alleen het opslaan van bestanden. Ook de Windows-instellingen en het -uiterlijk zijn via SkyDrive op te slaan, evenals al je app-instellingen. Ook heeft Internet Explorer dankzij SkyDrive een inhaalslag gemaakt ten opzichte van Chrome en Firefox door browserinstellingen en wachtwoorden op te slaan en zo beschikbaar te maken voor synchronisatie. De app van SkyDrive is echter zelf niet veranderd.

Je gebruikte SkyDrive-opslagruimte wordt weergegeven alsof het om een harde schijf gaat.

Systeemeisen

Draai je al Windows 8 op je systeem, dan hoef je je geen zorgen te maken om de systeemeisen. Deze zijn namelijk hetzelfde gebleven voor de 8.1-update: 1 GHz processor, 1 GB geheugen (2 GB voor 64bit-versie), 16 GB vrije schijfruimte (20 GB voor 64 bit) en een grafische kaart die DirectX 9 ondersteunt.

Conclusie

De veranderingen die Microsoft aanbrengt met Windows 8.1 zijn subtiel, maar erg welkom. De desktopomgeving is wat geschikter gemaakt voor muis- en toetsenbordgebruikers. De startknop laat echter gemengde gevoelens achter en gooit de deur niet helemaal op slot voor alternatieve startmenu's als Start8 en ClassicShell.

Het nieuwe startmenu is ook wat prettiger in gebruik geworden en is vooral voor aanraakbediening erg prettig. Het probleem van de vreemde tweedeling tussen de instellingen die je in het startmenu vindt of in de desktopomgeving, blijft wel nog steeds bestaan.

Of Windows 8.1 de ingestorte computermarkt nieuw leven inblaast, valt nog te bezien. Het blijft een besturingssysteem dat aanraakbesturing op de eerste plaats zet, terwijl er op de markt (die overschaduwd wordt door de crisis) nog niet veel Windows-apparaten met een touchscreen zijn.

In de tabletmarkt zal het ook een uitdaging zijn. Het is moeilijk om te concurreren met iOS en Android omdat beide besturingssystemen een zeer groot applicatieaanbod hebben. Die van Windows 8 blijft achter, wat op zich niet heel gek is, gezien de leeftijd van het besturingssysteem. De aankondiging van een Facebook- en Flipboard-app is goed om te horen, maar het verandert nog niet zoveel aan de grootte van het applicatieaanbod. Bovendien heeft Windows RT niet veel fabrikanten (en gebruikers) overtuigd. Het is nog maar de vraag of dat überhaupt gaat gebeuren.

Maar alle moeilijke omstandigheden terzijde: Microsoft heeft Windows 8 met de update naar 8.1 wel degelijk verbeterd. Er zijn alleen maar positieve veranderingen te melden en je hebt meer keuzevrijheid om alles naar wens in te stellen. Maak je al gebruik van Windows 8, dan zal je deze update hoogstwaarschijnlijk zeer waarderen. Microsoft zal Windows 8.1 op 18 oktober wereldwijd beschikbaar stellen.

13 Reactie(s) op: Wat kan je verwachten van Windows 8.1?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 oktober 2013 10:38 Anoniem
  Ik heb Windows 8.1 Professional al. Het is een goeie verbetring op windows 8. Ik heb nu ook voor het eerst de microsoft account sync gebruikt. Het werkt goed. Echter mis ik wel een ding. het afsluiten bij de gebruiker in het nieuwe start menu.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 oktober 2013 18:17 Anoniem
  ik
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2013 09:40 Anoniem
  Voor mij zelf is Windows 8 al een flop , En nu een 8.1 update dat buiten een paar klein veranderingen enkel maar een service pack is.
  Zelf heb ik hier de 7 van Windows ook staan en werkt zowel voor elke PC beter dan de 8 en is rustiger dan de 8 . Er is maar een mam die het mooi vind .en werkt bij Microsoft. verder had men de 7 moeten houden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2013 10:15 Anoniem
  Windows 8 is zeker geen flop. De performance is een stuk beter dan met Windows 7. Als je het metro scherm puur gebruikt voor een plek waar je via je 'snelkoppelingen' je programma's opstart en de apps links laat liggen, werkt het allemaal prima.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2013 14:00 Anoniem
  WIndows 8 is een totale flop. Als je geen nerd bent, maar naast je baan weleens van de computer gebruikt maakt, is het een onbestuurbaar besturingsprogramma. Dit is echt het laatste product wat ik van Microsoft gekocht heb, wat een troep.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 oktober 2013 14:21 Anoniem
  Ik ben echt een fan van W8 geworden , gebruik hier twee zeer zware machines voor HD videoprodukties , en de preformance is enorm toegenomen , sneller starten en een veel beter geheugen beheer, samen met een SSD schijf werkt het top . Ok het menu is even wennen maar na een tijdje weet je niet beter, zet gewoon al je veel gebruikte programma's in de taakbalk en met 1 klik ben je er.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2013 18:45 Anoniem
  Ik hoop dat de updates eens wat sneller gaan. Dat is een kriem in Windows 8!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 oktober 2013 20:03 Anoniem
  Snap niet waar iedereen zich zo druk over maakt.
  Geen start menu? als je even op google gaat vindt je makkelijk
  een programma en heb je het stat menu terug. ikzelf gebruik start8
  en werkt perfect. zie geen verschil. lijkt als ik windows 7 heb maar dan
  veel beter en sneller! en als ik wil heb ik ook nog het metro scherm.
  dus kan beide kiezen wat ik wil.
  zo eenvoudig als je de wegen maar kent. en windows 8 is top!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 oktober 2013 02:32 Anoniem
  Ik begrijp werkelijk niet dat mensen over windows 8.1 iets positiefs kunnen schrijven. Ik had em er net opstaan, en zag dat mij legale Norton niet meer werkte. Dus dacht ik, deze ga ik updaten. Nou dat had ik dus beter niet kunnen doen. Een en al blauwe schermen en kwam werkelijk wat ik ook deed niet meer terug naar de gewone dekstop. Ik kreeg steeds de mededeling dat er een onherstelbare fout was opgetreden. Ik heb ICT gedaan en heb een klein beetje verstand van computers. Het enige wat mij restte was, via Acronis de eerste versie van Windows 8 er weer opzetten.
  Mijn vriend belde mij op had ook net Windows 8.1 er op gezet en bij hem waren er andere problemen opgetreden en had ook geen een andere mogelijkheid om terug te gaan naar W8.
  Nee niet denken dat wij oude computers hebben. W8.1 is troep, bagger, rotzoot, nep.
  Download en installeer het rustig en concludeer zelf dat Microbrain nog steeds hetzelfde principe toepast van goed en dan slecht.
  W95 (goed) - W98 (redelijk) - Windows millennium ellende (bagger) - Windows XP (goed) - Windows Vista (slecht) - Windows 7 (goed) - Windows 8 (mwah) - windows 8.1 (faillissement!!!!!!)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 oktober 2013 13:42 Anoniem
  Na de update gisteren van Windows 8 naar Windows 8.1 start mijn (net nieuwe ) computer niet meer op. Hoe kan ik hem weer aan de praat krijgen?
  Ik heb geen schijf want het was een voorgeïnstalleerde versie Windows 8.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 oktober 2013 23:18 Anoniem
  Vragen of er een vriend met een W8.1 pc een recovery-disc kan maken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2013 10:07 Anoniem
  Ik heb een laptop met daaraan twee schermen. Laptop zelf blijf dicht geklapt.
  Is het mogelijk de Metro interface over beide schermen te verdelen ??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 15:48 Anoniem
  Over elk nieuw besturingssysteem-versie, zover ik weet al vóór Vista, hebben aan ''het vorige-systeem-vertrouwde gebruikers'' wel een storm van kritiek. En als de volgende versie komt is dus de oude altijd beter , want vertrouwder, dan de nieuwe. Maar er vindt wel degelijk ontwikkeling plaats in het systeem. Maar daar moet je voor open staan, en niet meteen als iets te ingewikkeld lijkt ''de deur dichtgooien''. Want dan sluit je je af van de poging tot verbetering.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.