Wat moet je doen als je Windows profiel corrupt is?

Door: Chwhynny Overbeeke | 25 december 2015 09:35

How To

Het kan gebeuren dat je Windows profiel corrupt raakt. Hier leggen we uit hoe je het probleem kunt oplossen.

Als je bij het aanmelden een melding krijgt dat je gebruikersprofiel mogelijk beschadigd is. Een gebruikersprofiel kan bijvoorbeeld beschadigd raken als antivirussoftware van derden je computer aan het scannen is terwijl je je probeert aan te melden, maar er zijn ook andere oorzaken. Lees ook: Programma's standaard starten in Admin-modus.

Als je een dergelijke melding krijgt, kun je twee dingen doen. Je kunt het profiel proberen te repareren, of je kunt een nieuw profiel aanmaken en alles uit het beschadigde profiel naar het nieuwe profiel overzetten.

Let op: De onderstaande methode kan resulteren in dataverlies, dus zorg dat je je bestanden back-upt voordat je verder gaat.

Je beschadigde profiel repareren

Soms werkt je profiel gewoon weer naar behoren nadat je de computer opnieuw hebt opgestart.

Als je dat geluk niet hebt, zul je de computer in de veilige modus op moeten starten door op F8 te drukken voordat het Windows logo wordt weergegeven, en in het scherm Geavanceerde opstartopties de optie Veilige modus te kiezen.

Nadat de computer in de veilige modus is opgestart, moet je in de zoekbalk regedit typen en op Enter drukken. Vervolgens wordt de Register-editor geladen, waarin je naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList moet navigeren.

Je kunt achterhalen op welke gebruikersaccount de mappen in de lijst betrekking hebben door erop te klikken en te dubbelklikken op ProfileImagePath.

Als je de map van het corrupte profiel gevonden hebt, moet je dubbelklikken op RefCount en de Waardegegevens op 0 zetten. Klik vervolgens op OK. Dubbelklik op State, zet de Waardegegevens op 0 als dit niet het geval is en klik op OK.

De Register-editor in Windows 10.

Je kunt nu de Register-editor sluiten en de computer opnieuw opstarten. De kans is groot dat je nu wel weer gewoon kunt inloggen op je gebruikersprofiel.

Een nieuw profiel aanmaken

Als je meer dan één profiel op je computer hebt, kun je mogelijk een ander profiel gebruiken om een nieuw gebruikersprofiel aan te maken.

Heb je slechts één profiel, dan kun je de verborgen administrator account inschakelen door in de zoekbalk cmd te typen en met de rechtermuisknop op Opdrachtprompt te klikken en Als administrator uitvoeren te selecteren. Typ in het Opdrachtprompt het commando net user administrator /active:yes en druk op Enter. Als je je computer opnieuw opstart krijg je een Administrator account te zien.

Log in op deze account en ga naar Configuratiescherm > Gebruikersaccounts en klik op Gebruikersaccounts. Klik op Een andere account beheren en voer indien nodig het wachtwoord in. Klik op Een nieuwe gebruiker toevoegen in Pc-instellingen en maak een nieuwe account aan met een naam die verschilt van die van het corrupte profiel. Je kunt deze naam later wijzigen. Start vervolgens de computer opnieuw op.

Nu is het tijd om de bestanden van het corrupte profiel naar het nieuwe profiel te kopiëren. Log in als Administrator en ga in de Verkenner naar C:\Users en open de map van het corrupte profiel. Kopieer de inhoud van de map Documenten en alle andere dingen die je wilt bewaren naar de corresponderende mappen in de map van het nieuwe profiel.

Je kunt nu de computer opnieuw opstarten en inloggen op het nieuwe profiel.

Zorg dat je het corrupte profiel pas verwijdert als je 100 procent zeker weet dat je alles wat je wilt bewaren naar de map van het nieuwe profiel gekopieerd hebt of op een andere manier geback-upt is.

2 Reactie(s) op: Wat moet je doen als je Windows profiel corrupt is?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 december 2015 22:08 Anoniem
  Of als je in de veilige modus zit flikker je het programma wat er achter (zou kunnen) zit(ten) er af :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2020 08:59 GerJHM
  Simpeler methode:
  Maak zodra je een nieuwe gebruiker hebt aangemaakt met behulp van Regedit een export van registersleutel ProfileList .
  Doet het probleem zich dan voor:
  zoek het opgeslagen bestandje ProfileList.reg en dubbelklik erop:
  Het register wordt nu hersteld met de oorspronkelijke gebruikers.
  Computer herstarten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.