Wat zijn die bestanden die beginnen met ~$?

Door: Martin Gijzemijter | 31 december 2013 09:00

Apps & Software

Alles dat we op het beeldscherm van onze computer zien gebeuren, is nog geen fractie van wat er op de achtergrond gebeurt. Zo kan het voorkomen dat je soms dingen voorbij ziet komen die je niet begrijpt. Zoals bestanden die beginnen met ~$. Wat zijn dat voor bestanden en waar heb je ze voor nodig.

Wat zijn het?

Bestanden die met dergelijke onlogische tekens beginnen, zijn doorgaans tijdelijke bestanden. Ze hebben dan ook niet voor niets van die rare tekens aan het begin, op die manier kun je ze heel duidelijk ontkennen. Zo'n bestand ontstaat bijvoorbeeld wanneer je een Word-document maakt in een map en dit opslaat. Word slaat na verloop van tijd een tijdelijke versie op van dit bestand (voor als Word crasht bijvoorbeeld) en dat bestand krijgt dus de dubieuze naam.

Wat kun je met het bestand?

Eigenlijk kun je met het bestand helemaal niets. Het is opgeslagen op een manier dat Word er iets mee kan, maar het is niet zo dat je er op kunt dubbelklikken en dat je dan ineens het document voor je neus heb staan. Waarom het bestand er dan nog staat als je het Word-document al lang en breed gesloten hebt? Omdat Windows niet perfect is en er zo af en toe wel iets blijft hangen.

Maar betekent dat dan dat je dit soort bestanden zondermeer kunt weggooien? In principe is het antwoord daarop ja, maar natuurlijk alleen als je zeker weet dat het een tijdelijk bestand is dat geen functie meer heeft. Nu zal het ook niet makkelijk zijn om een tijdelijk bestand weg te gooien dat in gebruik is, omdat het dan doorgaans is vergrendeld. Maar in principe hebben dergelijke tijdelijke bestanden geen bestaansrecht als, bijvoorbeeld, Word gesloten is. Als ze dan blijven staan kun je ze net zo goed handmatig even verwijderen.

4 Reactie(s) op: Wat zijn die bestanden die beginnen met ~$?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 december 2013 09:28 Anoniem
  Wel handig dat je ze heel gemakkelijk kunt ontkennen. "Ze zijn er niet, echt niet!" :P
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 december 2013 09:33 Anoniem
  Bestanden in de ontkenningsfase ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 december 2013 11:03 Anoniem
  Deze Word-document? Wat is Nederlands tog moejluk, hè?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2014 15:17 Oscar
  Wanneer je bij het afsluiten van je pc/laptop/ultra book/ regelmatig (vanwege haastige omstandigheden) de optie geforceerd afsluiten gebruikt, ontstaan er situaties onder de motorkap, dat (tijdelijke) bestanden niet goed, of onvoldoende worden verwerkt, en er daardoor allerlei onbegrijpelijke data rommel achterblijft, die bij normaal (standaard) afsluiten goed wordt verwijderd. Bij het standaard afsluiten van pc/laptop/ultra book krijgt het systeem voldoende gelegenheid om gewijzigde instellingen en van bestanden e.d goed te verwerken. Regelmatig geforceerd afsluiten van je pc/laptop/ultra book, (oké de mogelijkheid is er), maar echt bevorderlijk voor je systeem is het niet, en kan op den duur bij regelmatig toepassen, (vanwege haast) foutmeldingen en andere storingen veroorzaken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.