Wat zit er in mijn computer?

© PXimport

Wat zit er in mijn computer?

Geplaatst: 11 november 2017 - 06:29

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Ronald Smit

Windows heeft een praktisch tooltje aan boord om snel een overzicht te krijgen wat er zoal aan hardware in je computer zit. Laat die schroevendraaier dus maar in de gereedschapskist.

Met name bij laptops is het niet altijd even simpel om een - letterlijke - blik onder de motorkap te nemen. Voordat je het ding hebt opengeschroefd ben je heel wat clips, schroefjes en andere Chinese puzzels verder. Om toch eens te kijken wat er zoal aan hardware aanwezig is in dergelijke wat moeilijker toegankelijke apparaten kan je gebruik maken van de Windowstool Systeeminformatie. Je vindt dit programma in Windows 10 in het menu Start onder Windows Systeembeheer. Direct na het starten beland je in een venster met daarin een systeemoverzicht. Eigenlijk betreft het hier in eerste instantie vooral een software-overzicht. Maar je kunt hier wel al direct zien hoeveel RAM is ingebouwd. Handig voor als je net een nieuwe pc of laptop hebt aangeschaft en wilt controleren of de beloofde hoeveelheid geheugen daadwerkelijk is afgeleverd. Ook zie je in dit lijstje wat voor soort type bios het systeem gebruikt, tegenwoordig zou dat UEFI moeten zijn. Is dat niet het geval, dan draai je de tool ofwel op een oude computer of staat er iets niet goed ingesteld in de bios.

Hardware

Klik in het menu links op het plusje voor Onderdelen. Hier valt per hardware-onderdeel extra informatie te achterhalen. Bijvoorbeeld merk en type dvd-speler, of meer informatie over je harde schijven. Interessant is het item Probleemapparaten. Daaronder hoort uiteraard niets te vinden te zijn. Kom je hier een dwarsliggend stuk hardware tegen, dan is het in eerste instantie zaak om te controleren of de drivers correct zijn geïnstalleerd. Of download de meest recente drivers en installeer deze. Het ontkoppelen, even wachten en weer koppelen van USB-randapparatuur helpt soms prima om een probleem op te lossen. Blijven er problemen getoond, ook na volledig uit- en weer aanzetten van je computer, dan is er mogelijk iets mis met de betreffende hardware.

Snelle check

De tool Systeeminformatie is vooral praktisch voor een snelle check. Verwacht geen diepgravende hardwareinformatie over zaken als bijvoorbeeld de timing van geheugenmodules en dergelijke. Het is een beetje 'quick and dirty'. Maar zonder meer praktisch om basale systeemgegevens even mee na te lopen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten