Waterfox - Privacyvriendelijk Firefox-alternatief

Door: Maikel Dijkhuizen | 05 maart 2018 09:10

Review

Hoewel de bekende browsers tegenwoordig boordevol functies zitten, belooft Waterfox nóg meer vrijheid aan zijn gebruikers. Zo verzamelt dit programma naar eigen zeggen geen gebruikersgegevens en is het mogelijk om onofficiële add-ons te installeren. Vormt Waterfox een bedreiging voor de gevestigde orde?

Waterfox

Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10, macOS, Linux, Android
Website
www.waterfoxproject.org
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Brede ondersteuning extensies
 • Verzamelt geen gebruikersgegevens
 • Minpunten
 • Weinig onderscheidend
 • Trager dan Firefox

Waterfox profiteerde jarenlang van het feit dat Mozilla maar geen 64bit-versie van Firefox beschikbaar stelde. In 2011 was het dan ook een van de eerste 64bit-browsers, waarna het programma al snel een trouwe groep gebruikers aan zich wist te binden. Zij roemden deze alternatieve browser vooral om zijn snelheid. Sinds eind 2015 bestaat er echter ook een 64bit-versie van Firefox. Bovendien heeft Mozilla’s paradepaardje onlangs een flinke snelheidsboost ondergaan. Waterfox moet zich dus op een andere manier zien te onderscheiden. Makkelijker gezegd dan gedaan!

Beter dan Firefox?

Windows-gebruikers hebben de keuze uit een installatieversie of portable variant. Verder werkt de browser ook onder macOS en Linux. Voor Android is er een apart apk-bestand beschikbaar. De gebruikersomgeving is standaard Engelstalig, maar dat wijzig je in de instellingen eenvoudig naar het Nederlands. Waterfox is gebaseerd op het opensource-platform van Mozilla, dus vanzelfsprekend zijn er grote overeenkomsten met Firefox. Zo komen het menu, de werkbalk en de beschikbare functies nagenoeg exact overeen met een vroegere editie van Mozilla’s browser. Voorheen stond Waterfox bekend als pijlsnelle browser. We zijn benieuwd hoe het daar tegenwoordig mee staat. De benchmark Speedometer 2.0 laat zien dat Waterfox tegenwoordig mijlenver achterloopt op Firefox. Ook als we kijken naar het geheugengebruik valt de systeembelasting bij de alternatieve browser fors hoger uit.

Op het gebied van snelheid verliest Waterfox (links) het ruim van zijn bekende concurrent.

Zoek de verschillen

Zijn er dan eigenlijk wel verschillen met (de oude) Firefox? Eigenlijk nauwelijks, al accepteert Waterfox in tegenstelling tot zijn grote broer wel onofficiële uitbreidingen. Bovendien werken zowel nieuwe als oude add-ons prima. De maker belooft verder plechtig om geen gebruikersgegevens te verzamelen. Deze browser profileert zich dan ook als privacyvriendelijker alternatief voor Firefox. Tot slot verschijnen de zoekresultaten standaard in Ecosia. Deze ethische zoekmachine gebruikt ruim tachtig procent van zijn inkomsten om nieuwe bomen te planten. In de instellingen wijs je eventueel Google aan als zoekmachine.

Conclusie

Waterfox bevalt als browser prima, al lopen de prestaties wel achter op die van Firefox en Chrome. Verder biedt dit alternatief nogal weinig redenen om over te stappen. Waterfox is namelijk alleen interessant voor wie privacy hoog in het vaandel heeft staan of onofficiële extensies wil installeren.

De zoekresultaten verschijnen standaard in de ethische zoekmachine van Ecosia.

1 Reactie(s) op: Waterfox - Privacyvriendelijk Firefox-alternatief

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 maart 2018 16:27 Vissertje
  Ik heb zojuist de test gedaan met waterfox. Ik kom op 58.6, vergelijkbaar dus met firefox!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.