Web Change Monitor -Een oogje op het web

Door: Toon van Daele | 02 januari 2020 16:34

Afbeelding van een man en een monitor
Review

Of je nou wilt weten of de prijs van een product is gewijzigd of wanneer een bepaald registratieformulier online staat, of je een melding wilt zodra de inhoud van een webpagina is gewijzigd: Web Change Monitor ligt voor jou op de loer en geeft je een notificatie zodra het een (specifieke) wijziging op de gevraagde webpagina’s detecteert.

WebChangeMonitor

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows en Linux
Website
www.tiny.cc/wchmon
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Specifieke html-tags monitoren
  • Minpunten
  • Intervallen alleen globaal
  • Geen eigen vergelijkingsfunctie

Web Change Monitor is een portable openbrontool die zich verrassend eenvoudig laat bedienen, althans wanneer je webpagina’s in hun geheel met elkaar wilt vergelijken. Bij de eerste opstart is het programmavenster nog compleet leeg. Logisch, want je wilt natuurlijk wel zelf aangeven welke url’s de tool moet afspeuren naar mogelijke wijzigingen.

Configuratie

De neiging is groot om maar meteen enkele url’s toe te voegen, maar je doet er goed aan eerst het configuratievenster te doorlopen. Hier kun je namelijk aangeven met welke frequentie het monitoren moet gebeuren (in minuten, uren of dagen) en wanneer de eerste controle moet worden uitgevoerd.

Aangezien je waarschijnlijk verschillende paginaversies wilt vergelijken, doe je er ook goed aan een tool toe te voegen die zo’n vergelijking mogelijk maakt. Standaard zit die namelijk niet in Web Change Monitor. WinMerge lijkt ons hiervoor een geschikte kandidaat. De regel <pad>\WinMerge %1 %2 volstaat dan om zo’n vergelijking uit te kunnen voeren. Verder kun je hier onder meer nog aangeven of er bepaalde tags of patronen op de webpagina’s zijn die de tool mag negeren.

Web Change Monitor
De interface van Web Change Monitor oogt erg eenvoudig.

Monitoring

Heb je alles naar wens ingesteld, dan kun je naar hartenlust url’s toevoegen. Het volstaat de url in te tikken en een beschrijving mee te geven. Je kunt hier tevens instellen of de ‘negeerpatronen’ uit het configuratiebestand hier ook van toepassing moeten zijn.

Je kunt echter ook heel specifiek aangeven welke html-content de tool op de pagina moet monitoren, bijvoorbeeld alles tussen de tags <script> en </script>.

Via pictogramindicaties maakt Web Change Monitor duidelijk bij elke pagina’s er wijzigingen werden vastgesteld. Met een muisklik kun je de twee versies dan ter studie aan de (externe) vergelijkingstool doorspelen.

Handig is ook dat je een overzichtstabel van de uitgevoerde controles naar een csv-bestand kunt exporteren.

Conclusie

Wie graag op regelmatige tijden de inhoud van een of meer webpagina’s controleert, heeft een uitstekende tool aan Web Change Monitor. Je stelt alles naar wens in en je hebt er verder nauwelijks omkijken naar. Wel jammer dat er geen interne vergelijkingstool zit ingebouwd.

item's content
Je kunt ook alleen specifieke onderdelen van een webpagina laten monitoren.

0 Reactie(s) op: Web Change Monitor -Een oogje op het web

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.