© PXimport

Webconverger 11.2

Geplaatst: 7 maart 2012 - 06:21

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Koen Vervloesem

Houdt u van de aanpak van Googles besturingssysteem Chrome OS, dat u enkel een webbrowser op uw computer aanbiedt en niets meer? Dan is Webconverger ook het uitproberen waard, dat in tegenstelling tot Chrome OS een web-only besturingssysteem is met Firefox. Dus ook geschikt voor als u geen liefhebber bent van Google.

Webconverger 11.2 is een live-cd die gebaseerd is op het besturingssysteem Debian (waarop ook de populaire Linux-distributie Ubuntu gebaseerd is). Brand het ISO-bestand op een cd of schrijf het naar een usb-stick, waarna u er uw computer mee opstart. In plaats van een bureaublad en de mogelijkheid om allerlei toepassingen te draaien, krijgt u na slechts enkele seconden Firefox 10 te zien. Dat maakt Webconverger heel handig en vooral veilig voor wie vooral webgebaseerde toepassingen gebruikt. Ook de browser plug-in Adobe Flash is aanwezig en u kunt zelfs extra Firefox-extensies installeren.

© PXimport

Webconverger start uw computer rechtstreeks op in Firefox, zonder alle franjes eromheen.

Een groot voordeel ten opzichte van Chrome OS is de hardware-ondersteuning: Googles besturingssysteem is toegespitst op de door Samsung ontwikkelde Chromebook, terwijl Webconverger op alle hardware werkt die door Linux ondersteund wordt en dat omvat heel wat, ook oudere pc's. Webconverger is bovendien veilig: het werkt read-only en heeft geen harde schijf nodig, waardoor malware het besturingssysteem niet kan aantasten. Een handige tool dus om veilig te internetbankieren.

Beperkingen

Helaas zorgt dit read-only aspect voor heel wat beperkingen. Zo is het vruchteloos zoeken naar instellingen. Een configuratiecentrum of iets dergelijks biedt Webconverger niet aan. In plaats hiervan moet u instellingen zoals de taal (waaronder Nederlands) opgeven als kernelopties in het bootmenu, wat helemaal niet gebruiksvriendelijk is en waarvoor u in de spartaanse online documentatie moet duiken. Dit betekent ook dat u zelfs het ESSID en de sleutel van uw draadloos netwerk in het bootmenu moet opgeven als u draadloos surft. Enkel wie een bekabeld netwerk heeft, hoeft niets speciaals in te stellen. De ontwikkelaar van Webconverger biedt tegen betaling gepersonaliseerde versies van zijn kiosk live-cd aan, maar richt zich hiermee vooral op bedrijven.

Door de beperkingen en de omslachtige manier om instellingen aan te passen, komt Webconverger vooral tot zijn recht in een zogenaamde kiosk-opstelling: als u op een publieke computer webtoegang wil aanbieden, bijvoorbeeld op een open dag of als service aan klanten in uw winkel. Voor thuisgebruik draait Webconverger zijn hand ook niet om, maar is het om de aangehaalde redenen niet ideaal. Niemand wil elke keer bij het opstarten enkele cryptische configuratieopties intypen.

© PXimport

Webconverger 11.2

Freeware (opensource)

Taal Nederlands

Download 257 MB

OS n.v.t.

Systeemeisen Pentium III

Maker Webconverger Ltd.

Oordeel 6/10

Pluspunten

Veel ondersteunde hardware

Veilig

Start bliksemsnel op

Minpunten

Lastig te configureren

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten