Webdesign-pakketten

Door: evi-maquoi | 05 januari 2011 14:17

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Wilt u een eigen website? Voor uw sportclub, gezin, hobby, passie of eigen zaak? Het is echt niet zo moeilijk meer als dat het tien jaar geleden was. Dankzij WYSIWYG-software, hoeft u helemaal geen HTML-kennis te hebben om een mooie, dynamische website in elkaar te knutselen. Wij bespreken drie offline programma’s en drie online diensten.

Dit artikel bestaat uit drie pagina’s:

Programma’s

Pagina 1: Adobe Dreamweaver CS5; Heel wat nieuwigheden;

Pagina 2: MAGIX Website Maker 4

Online toepassingen

Pagina 3: Strato MultiWeb;

Pagina 4: Wix; Conclusie.

U kunt vandaag de dag voor het bouwen van een website niet enkel ­gebruikmaken van een softwarepakket maar ook van een online applicatie. Wij hebben een selectie gemaakt van drie goede offline programma’s die volledig in het Nederlands beschikbaar zijn en drie uit de kluiten gewassen online diensten. Het resultaat is een mix van webdesignpakketten voor beginners én gevorderden, voor ieders budget; van een gevestigde waarde als Adobe Dreamweaver CS5 tot de vrij nieuwe gratis online applicatie Wix. De verschillen tussen de programma’s en diensten zijn op sommige vlakken ontzettend groot. We hebben voor deze test voornamelijk gekeken naar de mogelijkheden, de gebruiksvriendelijkheid, de moeilijkheidsgraad, de taal, de handleiding, het aantal kant-en-klare sjablonen en natuurlijk de prijs.

Uiteraard bestaan er nog veel meer programma’s en diensten waarmee u een behoorlijke website in elkaar kunt knutselen, maar we denken dat er bij deze selectie voor iedereen wel wat tussen zit. Eén ding hebben de geteste programma’s en toepassingen allemaal gemeen; beginners kunnen gebruik maken van een kant-en-klaar sjabloon terwijl creatievelingen met een maagdelijk witte webpagina kunnen starten om volledig hun eigen weg te gaan.

Tips voor het aanmaken van een website

Maakt u voor het eerst een website? Dan is het aanbevolen om rekening te houden met enkele tips. De eenvoudigste manier om een eerste website te maken is aan de hand van een kant-en-klaar sjabloon. De vormgeving, hyperlinks, knoppen, lettertypes en andere webelementen zijn allemaal klaar. Het enige dat u hoeft te doen is ze aan te passen aan uw persoonlijke voorkeuren. Hiermee voorkomt u fouten in uw website. Wilt u toch zelf aanpassingen maken? Probeer uw website dan rust uit te laten stralen en kies niet voor een kakofonie van schreeuwerige kleuren, oplichtende knoppen en een overdosis pop-ups. Neem de papieren of digitale handleiding rustig door en neem de tijd om uw website te optimaliseren. Klaar? Controleer dan of alles goed werkt voordat u alles online gooit. Bezoekers keren nu eenmaal niet graag terug naar websites die vol bugs staan.

Programma’s

Adobe Dreamweaver CS5

Dreamweaver is al jaren het paradepaardje op gebied van webdesignsoftware. Het pakket is zowel voor semiprofessionele als professionele webdesigners dé standaard. U kunt namelijk niet enkel statische HTML-sites maken maar ook dynamische websites met ASP, ColdFusion, JPS en PHP. Het programma kan nu ook overweg met de open source CMS-systemen WordPress, Joomla en Drupal.

Beginners lieten Dreamweaver in het verleden vaak liggen vanwege de prijs en moeilijkheidsgraad. Het prijskaartje ligt in vergelijking met de andere besproken programma’s nog altijd heel hoog, maar aan de gebruiksvriendelijkheid is ontzettend hard gewerkt. Wanneer u het programma opstart kunt u onmiddellijk aan de slag met behulp van de ‘starter templates’, een reeks vooraf gedefinieerde sjablonen. De verschillende vakken op zo’n sjabloon zijn trouwens niet meer opgevuld met onbegrijpelijke Lorum Ipsum-tekst maar met instructies die het maken van een website vereenvoudigen. U moet simpelweg de instructieteksten vervangen door uw eigen teksten. Ook in de code zijn aanwijzingen toegevoegd.

Links ziet u de html-code, rechts het sjabloon met instructieteksten.

Heel wat nieuwigheden

Het aanmaken van een nieuw project is ook een stuk eenvoudiger geworden. In tegenstelling tot Dreamweaver CS4 is het niet meer nodig om een hele boterham informatie in te voeren voordat u daadwerkelijk van start kunt gaan. Nadat u de naam en locatie van het project hebt opgegeven, kunt u onmiddellijk starten met het ontwerpen van uw website. Als Dreamweaver extra informatie nodig heeft, bijvoorbeeld een testserver voor het bekijken van uw pagina in Live View, dan kunt u dat dan alsnog invoeren.

Een andere vernieuwing is de code-aanvulling voor PHP. Wanneer u slechts een deel van de code invoert, krijgt u verschillende suggesties voorgeschoteld. Hiermee kunt u behoorlijk wat tijd en werk besparen. Daarnaast is de browserfunctie van Dreamweaver CS5 ook onder handen genomen. Het is nu ontzettend eenvoudig om een bestaande site volledig te ontleden en zo nieuwe dingen van andere webdesigners bij te leren.

Bent u klaar met ontwerpen? Dan kunt u via BrowserLab controleren hoe uw website er in verschillende webbrowsers op verschillende platformen uit zal zien.

Dreamweaver CS5 is het meest uitgebreide, geavanceerde en complete pakket dat er op de markt is, maar het is niet weggelegd voor iedereen. Het is zo goed als onmogelijk om zonder voorkennis alle mogelijkheden van het programma te kunnen benutten en hierdoor is het pakket eigenlijk uitsluitend interessant voor professionele webdesigners.

Dankzij de browserfunctie kunt u bestaande websites volledig ontleden.

Adobe Dreamweaver CS5

Prijs € 570 (upgrade vanaf € 296)

Taal Nederlands

OS Windows XP SP2/Vista SP1/7, Mac OS X 10.5.7

Systeemeisen Pentium IV, 512 MB RAM, 1 GB harde-schijfruimte

Oordeel 9/10

Pluspunten

Professioneel pakket

Gebruiksvriendelijker dan CS4

Ontzettend veel

mogelijkheden

Nu ook voor WordPress, Joomla en Drupal

Minpunten

Prijs

Geschikter voor pro’s dan voor beginners

Webruimte en domeinnaam

Als u een website online wilt zetten, hebt u niet enkel een softwarepakket maar ook webruimte en een domeinnaam nodig. Heel wat internetproviders geven enkele megabytes gratis webruimte, maar indien dat niet volstaat voor uw website moet u beroep doen op een zogenoemde hostingprovider om webruimte te huren. Populaire hostingproviders zijn One, Combell, Your Hosting en Go Daddy. Vergelijk de verschillende aanbieders voordat u webruimte aankoopt. In de meeste gevallen betaalt u de huur voor webruimte maandelijks of jaarlijks. Sommige providers geven u een gratis domeinnaam wanneer u webruimte aankoopt. Een domeinnaam - in de vorm van www.uwwebsite.nl of www.uwwebsite.com - huurt u eveneens per jaar. Ook hier geldt dat u de prijzen moet vergelijken en aanbiedingen in de gaten moet houden.

3 Reactie(s) op: Webdesign-pakketten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juli 2015 10:45 Anoniem
  Een website maken kost idd niet veel geld echter is het wel erg tijdrovend en heeft niet iedereen zin om een nieuw vak te leren. Bij Studio webdigi bouwen we goedkope webdesign in Wordpress al vanaf 139,- hiernaast verzorgen wij ook de SEO van uw webpagina's meer weten bezoek dan snel onze website www.studio-webdigi.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 september 2015 14:52 Anoniem
  Ik mis programma's als Joomla en WordPress. Ook daarmee kun je, wel met een beetje studie, ook heel mooie websites bouwen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 september 2016 16:53 WebsolExperts
  Best web designing & web development company
  Your Complete Web Solution
  Expert Web Developers and expert Web Designers

  www.websolexperts.com

  Professional Web Development, Web Designing, eCommerce Services, SEO, Web Hosting Domain Registration & Branding Company
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.