Website maken met Google Sites & Drive

© PXimport

Website maken met Google Sites & Drive

Geplaatst: 26 april 2018 - 04:48

Aangepast: 16 november 2022 - 10:36

Toon van Daele

Je ziet op evenementen, opendagen en sportevenementen weleens schermen met grafische informatie of tekstboodschappen die regelmatig worden ververst. Waarom zou je voor je eigen club of vereniging niet een paar infoschermen opzetten? Met een slimme combinatie van Google Sites en Google Drive kun je een website maken in een handomdraai.

Tip 01: Site maken

Het vullen van het scherm doen we via een webpagina. En die maken we met behulp van het gratis Google Sites. Surf naar https://sites.google.com, meld je aan en druk op de knop Maken. Er verschijnen twee keuzes: in de klassieke versie van Sites en in de nieuwe versie van Sites. Toegegeven, deze laatste oogt fraaier, maar in deze versie ontbreken vooralsnog wat functies die we voor onze opzet goed kunnen gebruiken, zoals een aantal gadgets en een granulair machtigingenbeleid. We kiezen dus voor in de klassieke versie van Sites.

Vervolgens klik je direct naast de voorbeelden op In de galerij bladeren om een geschikt sjabloon voor jouw schermpresentatie te zoeken. Vind je niet meteen iets naar je zin, dan kun je ook uitgaan van een lege template, dat doen we in dit artikel ook. Selecteer het gewenste sjabloon of kies voor Lege template en geef je site een naam. Let wel, standaard wordt deze naam ook voor de url van je webpagina gebruikt (iets als https://sites.google.com/site/<sitenaam>). Je kunt bij Een thema selecteren ook nog een leuk thema aanduiden. Plaats een vinkje bij Ik ben geen robot en bevestig met Maken.

Tip 01 De klassieke versie van Google Sites biedt functies aan die we (nog) niet in de nieuwe versie terugvinden.

© PXimport

Klik op het potloodpictogram rechtsboven om de pagina te bewerken

-

Tip 02: Webpagina bewerken

Je krijgt nu je (nog lege) webpagina te zien. Klik rechtsboven op het tandwielpictogram en selecteer in het menu Site beheren, waarna je allerlei wijzigingen kunt doorvoeren. Zo bijvoorbeeld pas je het uitzicht van je site helemaal aan met Thema’s, kleuren en lettertypen. De snelste en meest ingrijpende aanpassing voer je uit door een ander thema te kiezen uit de uitklaplijst onder Basisthema, maar je kunt ook zelf de bijhorende onderdelen selectief wijzigen om bijvoorbeeld bepaalde elementen in de clubkleuren van je vereniging te zetten. Is alles naar wens bevestig dan met Opslaan. Klik linksboven op de naam van je site om terug te keren naar de hoofdweergave.

Klik op het potloodpictogram rechtsboven om de pagina te bewerken. We willen het bewust eenvoudig houden en voegen een tabel toe waarin we zowel een diapresentatie als een videoclip naast elkaar willen opnemen. Dat past bij ons op het breedbeeldscherm. Positioneer je cursor op de gewenste plek en klik bovenaan op Tabel / Tabel invoegen / 2x1. Je kunt de tabelranden hierna met de muis vastpakken en verslepen om de tabelcellen wat groter te maken. Bevestig met Opslaan.

Tip 02 We voegen een tabel toe, om daar de mediabestanden in onder te brengen.

© PXimport

Tip 03: Video invoegen

We hebben nu een tabel met twee cellen. Die cellen willen we opvullen met een videoclip en een diapresentatie, dat gaat door gadgets toe te voegen. Klik opnieuw op het podloodpictogram. Klik de eerste tabelcel aan en Kies Invoegen / Meer gadgets / Algemeen toegankelijk. Er verschijnt nu een aantal gadgets, waaronder Google Agenda, RSS Feed, Datum en tijd en Memo; allemaal items die best wel nuttig kunnen zijn voor een schermpresentatie.

Wij kiezen hier voor Embed gadget en bevestigen met Selecteren. Het is nu de bedoeling dat we de embedcode in het paneel Embedding snippet plakken. Dat kan bijvoorbeeld de code zijn van een (promotioneel) filmpje dat we eerder op YouTube hadden gepost. Deze code vind je op YouTube als volgt: open het filmpje en klik onder de video op Delen / Insluiten. De code verschijnt en breng je via Kopiëren over naar het klembord van Windows. Met Ctrl+V plak je die in het paneel. Je wilt er natuurlijk wel voor zorgen dat de video automatisch begint met afspelen zodra je webpagina wordt getoond, en dat er geen verwante video’s worden getoond op het einde. Dat vereist een kleine aanpassing van de code: het volstaat de parameters ?rel=0&autoplay=1 in te tikken achter de video-url, net voor het afsluitende dubbele aanhalingsteken. In de code lees je ook de breedte en hoogte van de video af: je doet er goed aan die waarden over te nemen, onderaan bij Weergave. Helemaal onderaan verwijder je ook de vinkjes bij Rand rond een gadget plaatsen en Titel weergeven op gadget. Klik op Voorbeeld van gadget en controleer of alles er goed uitziet – en of de video automatisch begint af te spelen. Klik op Terug naar configuratie en bevestig met OK.

Tip 03 Google Sites biedt heel wat nuttige gadgets voor je site aan.

© PXimport

Google Sites is vooral handig voor wie via zo’n site data uit Googles eigen stal wil delen

-

Tip 04: Diapresentatie creëren

Het is je intussen wellicht al opgevallen: Google Sites blijkt vooral aantrekkelijk voor wie via zo’n site data uit Googles eigen stal wil delen, zoals Google Apps, Agenda, Documenten, Formulieren, Maps, Drive enzovoort. We tonen je hier hoe je een diapresentatie in je site opneemt die je vooraf in Google Presentaties hebt aangemaakt. Surf naar https://drive.google.com, meld je bij Google aan en klik op Nieuw / Google Presentaties. Linksboven klik je op Naamloze presentaties en geef je de presentatie een geschikte naam. Vervolgens stel je je presentatie samen – via de knop Presentatie bekijken kun je het resultaat tussentijds evalueren. Er kleeft wel een vervelend nadeel aan Google Presentaties: standaard wordt elke dia (slechts) drie seconden getoond. Een mogelijke uitweg is dat je een dia een paar keer dupliceert tot je (met alle duplicaten samen) alsnog een geschikte weergavetijd krijgt. Dat doe je eenvoudigweg door je dia in het overzichtspaneel met de rechtermuisknop aan te klikken en Dia dupliceren te kiezen.

Tip 04 Desnoods dupliceer je dia’s voor een langere weergavetijd.

© PXimport

Tip 05: Diapresentatie invoegen

Terug naar Google Sites, waar je via Mijn sites de naam van de site aanklikt waar je mee bezig bent. Om je diapresentatie toe te kunnen voegen, moet je logischerwijs weer in de ontwerpmodus zijn – het potloodicoon dus weer. Klik de lege tabelcel aan en kies vervolgens Invoegen / Drive / Presentatie. Klik op de gewenste presentatie en bevestig met Selecteren. Er verschijnt een dialoogvenster met enkele opties. Net zoals bij de videoclip mag je ook hier de vinkjes verwijderen bij Rand plaatsen […] en Titel toevoegen. Wel doe je er goed aan een vinkje te zetten bij de onderste twee opties: Diavoorstelling starten zodra de speler is geladen en Diavoorstelling opnieuw starten na de laatste dia, zodat je presentatie automatisch (her)start. Het optimale formaat van je presentatie moet je even uitzoeken door wat te proberen, vaak blijkt Middelgroot (555 px) wel geschikt te zijn. Bevestig je keuzes met Opslaan.

Tip 05 Een presentatie die je in Google Presentaties hebt gemaakt, voeg je met een paar muisklikken aan je site toe.

© PXimport

Het optimale formaat van je presentatie moet je even uitzoeken door wat te proberen

-

Tip 06: Pagina verversen

Mooi, je hebt nu dus al een website met een videoclip, een diapresentatie en wellicht ook nog wat tekst, een klok of een andere geplaatste gadget. Het is nu de bedoeling dat je die website op een of meer schermen toont, tijdens een of ander evenement. Dat is niet zo lastig: je hoeft alleen de browser te openen en te surfen naar de url van je site.

Je hebt er weliswaar voor gezorgd dat zowel je videoclip als je diapresentatie automatisch (her)opstarten, maar het blijft wel vervelend dat aanpassingen die je naderhand nog in de ‘backend’ (lees: in de ontwerpmodus van Google Sites) uitvoert, niet automatisch op de schermen worden weergegeven. Dat komt omdat die webpagina niet zomaar ververst wordt. En laat dat nu net wél onze bedoeling zijn. Gelukkig is daar weer een uitweg voor, in de vorm van een gadget.

Ga weer naar de bewerkmodus van je webpagina, en klik ergens onderaan op de pagina. Kies Invoegen / Meer gadgets en zoek op url redirector, waarna je het gadget Url Redirector Modified selecteert. Bij Page To plak je de url van je webpagina (dus iets als https://sites.google.com/site/<sitenaam>/). Standaard staat Timeout ingesteld op 10 seconden. Dat betekent dat de pagina zich om de 10 seconden automatisch zal verversen. Dat is te kort, want je filmpje en diapresentatie duren waarschijnlijk wel langer. Stel dus een tijd (in secondes) in die afgestemd is op de duurtijd van je videoclip of je diapresentatie. De afmetingen kun je gerust klein houden, iets van 100x30 pixels bijvoorbeeld en een rand of titel zijn wederom nergens voor nodig. Bevestig met OK en met Opslaan.

Tip 06 De gadget zorgt ervoor dat de pagina ververst wordt, en dat wijzigingen dus automatisch zichtbaar worden.

© PXimport

Tip 07: Machtigingen instellen

Je kunt natuurlijk ook meerdere webpagina’s creëren en bijvoorbeeld elke pagina op een ander scherm tonen. Zo kun je bijvoorbeeld op het scherm in de vergaderzaal altijd de diapresentatie laten zien, en in het scherm in de kantine de komende sportwedstrijden (door een Agenda-gadget te gebruiken).

Het kan dan handig zijn dat je per pagina een medewerker hebt die mee de pagina-inhoud mag beheren en updaten. Dat is perfect mogelijk met de oude versie van Google Sites. Open een webpagina en klik rechtsboven het tandwielpictogram aan, waarna je Delen en rechten selecteert. Allereerst moet je de beoogde personen aan je site toevoegen, daarvoor klik je helemaal rechtsboven op Rechten op paginaniveau inschakelen (2x). Vervolgens klik je op Site - <naam> in het middenpaneel en op Wijzigen. Stip de optie Uit – Specifieke mensen aan en bevestig met Opslaan. Daarna klik je het potloodicoon aan en kies je mag weergeven, waarna je de namen of e-mailadressen invult van de personen die je toegang wilt geven tot je site. Ben je hiermee klaar, klik dan de naam van de subpagina in het middenpaneel aan en druk op de knop Wijzigen. Stip Aangepaste rechten gebruiken aan en eventueel ook Aangepaste rechten: aan deze pagina geen nieuwe gebruikers toevoegen. Druk op de knop Opslaan. Nu stel de je machtigingen van de gelukkige gebruiker in op mag bewerken en bevestig je met Wijzigingen opslaan.

Tip 07 Je beslist zelf wie er medebeheerder wordt van welke pagina’s.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000