Weekendkrabbels: 'Van alle markten thuis'

Door: Daan Doedens Daan Doedens | 01 augustus 2015 09:50

Apps & Software

Elke zaterdag pakt Daan een nieuwsitem en schrijft hij zijn frustratie, blijdschap of pure woede van zich af. Deze week: Windows 10, Windows 7 en natuurlijk Windows XP. 'Ik hoop van harte dat Microsoft eindelijk weer eens een klapper maakt.'

Ik heb niets met merken. Dat wil zeggen: het interesseert me weinig welk logo er op mijn device staat, welk besturingssysteem het draait of welke BN'er er in het openbaar mee gezien is. Mijn eerste laptop was een MacBook. Ik heb een Apple-smartphone en een Android-tablet. Mijn pc draait Windows 8 en Linux naast elkaar. De kleur van de sticker die erop zit, maakt me echt niet uit. Als het maar werkt. Lees ook: Zo installeer je Windows 10.

Oranje geschreeuw

Windows 10 is een begrip geworden. Na eindeloos veel (publieke) testversies heeft Microsoft eindelijk de laatste build vrijgegeven. Ik wacht nog even met upgraden - daar hebben we andere redacteuren voor - maar ik ben werkelijk benieuwd. Sterker nog: ik hoop van harte dat Microsoft eindelijk weer eens een klapper maakt!

De laatste Windows-versie die ik echt met plezier heb gebruikt, was XP. De kleurrijke looks, het gigantische rode kruis in vergelijking tot het grijze, bijna onzichtbare hokje van zijn voorganger, het oranje geschreeuw in de taakbalk als iemand op MSN weer eens een nieuw bericht had gestuurd, ik vond het prachtig. Daarna is het nooit meer goed gekomen.

Never change...

Windows Vista heb ik volledig langs me heen laten gaan. XP werkte als een tierelier, dus waarom zou ik? Don't fix it if it ain't broken. Never change a winning team. Dat werk. Om me heen hoorde ik het klagende geroezemoes over het trage, logge systeem opwellen, terwijl ik me verkneukelde over de fleurige, supersnelle XP-omgeving.

XP, waarom heb je ons verlaten...

Windows 7 ging ik pas gebruiken toen ik me in het werkende leven moest gaan storten, en het moet gezegd: het was een prima systeem, en dat is het nog steeds. Geen zichzelf respecterend bedrijf ter wereld haalt het in het hoofd het bureaublad en zijn pictogrammen in te ruilen voor de straattegels van Windows 8. Maar daar zit hem meteen de kneep: bedrijven, toch geen klein deel van Microsofts doelgroep, bleven hangen bij Windows 7. En Windows 7 lijkt op Windows Vista, Vista leek op XP, en XP is hopeloos verouderd.

Schaakbord

Windows 8 leek de oplossing, maar de verandering was veel te rigoureus. In de visie van Microsoft zouden we anno 2015 allemaal met een enorme Surface-tablet op onze schoot zitten, of in elk geval met een ander soort hybride. Het liep net even anders. Laptops en desktops worden nog steeds veel gebruikt, en het schaakbord van Windows 8 werkt er nog steeds voor geen meter op. Hoog tijd voor verandering, dus...

Tegels, schaakbord... noem het hoe je wil, het was behoorlijk wennen.

Ik hoop dat Microsoft het met Windows 10 wel bij het rechte eind heeft. Dat het de ultieme combinatie is van het overzicht en de regelmaat van Windows 7 (XP!) en de frivoliteit en cross-platform-mogelijkheden van Windows 8. Dan kan ik straks met recht zeggen dat ik me werkelijk niets aantrek van een merk of een logo: mijn smartphone loopt op iOS, mijn tablet op Android, en mijn pc draait Linux net zo vaak als Windows. Dan ben ik pas écht van alle markten thuis.

Vorige Weekendkrabbel lezen? Hier vind je hem. Een overzicht van alle Weekendkrabbels kun je hier vinden.

1 Reactie(s) op: Weekendkrabbels: 'Van alle markten thuis'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 2 augustus 2015 21:11 MarkS90
    Ja. XP. Daar heb ik 10 jaar mee gewerkt en geen spijt van gehad. Begonnen met 128 Mb geheugen dat elke jaar groeide tot 3 Gb. Het moest wel anders liep het niet meer, zo vol had Microsoft het gestopt.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.