Weet wat je deelt met GlassWire

Door: robbin-ooijevaar | 15 augustus 2017 10:19

How To

Ooit maakten veel mensen zich zorgen over programma’s die verbinding maken met internet. Tegenwoordig hoor je hier weinig over, maar het probleem is alleen maar erger geworden. Vrijwel elk programma op je computer ‘belt naar huis’ en maakt op de een of andere manier verbinding met een server. GlassWire maakt dit inzichtelijk en biedt de mogelijkheid om hier een stokje voor te steken.

Naar huis bellen

Er zijn twee situaties waarbij een programma zelf verbinding moet maken met internet: om te updaten of voor een licentiecontrole. Alle overige redenen zijn zacht uitgedrukt ‘eng’ te noemen, omdat je niet weet welke informatie er wordt uitgewisseld. GlassWire heeft veel weg van een firewall, maar is eerder een monitor die je firewall kan aansturen. Standaard wordt er dus niets geblokkeerd en je krijgt geen lastige technische vragen of een actie geoorloofd is of niet. Wel kun je uitstekend zien wat er allemaal op je ‘internetlijn’ gebeurt en welke programma’s verbinding maken. Vervolgens kun je zelf aangeven of je dit wilt toestaan of blokkeren.

Het blijft een raadsel welke gegevens programma’s automatisch versturen.

GlassWire

Download en installeer GlassWire. In het tabblad Graph zie je een tijdverloop van alle apps die verbinding maken met internet. Een label New geeft aan dat deze actie voor de eerste keer wordt waargenomen. Klik op Apps voor een overzichtelijke lijstweergave. Bij Traffic zie live je bandbreedteverbruik per app. Spoor de apps op die de meeste bandbreedte opslokken via Usage en kijk bijvoorbeeld naar de afgelopen 24 uur, week of maand.

GlassWire toont ook het dataverbruik van apps, zodat je ziet welke programma’s een zware wissel trekken op je internetverbinding.

Blokkeren

Als je apps wilt blokkeren moet je bij Firewall zijn. Je krijgt een lijst met alle apps die verbinding maken en gemaakt hebben. Klik op het vlam-icoontje en GlassWire geeft Windows Firewall opdracht om het verkeer niet langer toe te staan. Op dezelfde manier maak je de aanpassing weer ongedaan. Let op: sommige programma’s vereisen een internetverbinding, anders werkt de licentie (na een tijdje) niet meer of worden essentiële updates niet langer opgehaald.

Als je programma’s wilt blokken met GlassWire, moet Windows Firewall actief zijn. Veel complete beveiligingsprogramma’s werken met een eigen firewall. In dit geval kan GlassWire geen blokkades voor je opwerpen, maar het alsnog uitstekende monitoring en bewustwording van internetgebruik in de achtergrond.

Klik op het vlammetje om de internettoegang van een programma te blokkeren.

0 Reactie(s) op: Weet wat je deelt met GlassWire

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.