Weg met nieuwe apps!

Door: kristian-van-tuil | 22 augustus 2014 17:30

Column

Mijn oog viel donderdag op een artikel van ZDnet dat onderzoekend kopte: 'Hebben smartphone-gebruikers hun honger naar nieuwe apps verloren?' In mijn beleving een retorische kop, aangezien ik volmondig 'ja' kan antwoorden op deze vraag.

Het is al even geleden dat ik voor het eerst een smartphone in bezit kreeg. Het was niet de eerste iPhone, maar de Nokia N73 die me toestond om apps te installeren die ik als Java-pakketje van het mobiele app te downloaden.

Dat deed ik alleen niet. Omdat er nauwelijks apps te vinden waren, ik de toepassingen van apps nog niet zag of begreep en het installeren lastig was en eenmaal geïnstalleerd, de apps zich in een ver weg gegleden submenu bevonden.

Los gegaan met apps

Medio 2008 kreeg ik dan toch een iPhone in bezit, een iPhone 3G nog wel. Voor het eerst een toestel waarbij apps centraal stonden, niet in de laatste plaats omdat het beginscherm van de iPhone standaard niet helemaal vol stond met apps, waardoor het vanzelf erg aanlokkelijk werd om dat scherm gewoon vol te maken. (Maar ik heb geen last van OCD hoor... *kuch*)

Met name de eerste jaren met een smartphone - en later ook de tablet - ben ik helemaal los gegaan met apps. Elke dag kijken of er nog nieuwe gratis apps te downloaden waren en op basis van recensies de beste games en apps aanschaffen. In vergelijking met wat ik in mijn leven aan pc-, PlayStation- en Xbox-games heb uitgegeven bedraagt het totaal maar een schijntje, maar toch heb ik er zeker enkele tientallen euro's aan besteed.

Waarom geen apps meer

Waarom deed ik dat? Gratis apps kennen vaak hun beperkingen en alhoewel sommige apps soms tijdelijk gratis worden, wilde ik toch zo snel mogelijk van de volledige functionaliteit of het complete spel gebruikmaken.

Inmiddels ben ik honderden apps rijker en een paar devices verder, maar kijk ik nauwelijks nog in de applicatiewinkels naar apps. Dat heeft een aantal redenen. Dit zijn de voornaamste, waarvan ik denk dat ze voor meerdere mensen gelden:

1. Alles lijkt al uitgevonden. Bijna geen enkele app kan iets wat nog niet eerder is gedaan. Echte innovatie is ver te zoeken en dat heeft er mede mee te maken dat smartphonefabrikanten al enkele jaren niet meer in staat zijn hun devices uit te rusten met echt vernieuwende functionaliteit.

2. Alles lijkt op elkaar. Zoek binnen Google Play of de App Store op een bepaald concept en je krijgt tientallen, zo niet honderden resultaten te zien. Beproefde concepten worden tot in den treuren uitgemolken. Misschien zijn er wel te veel apps in de stores te vinden.

3. Ik heb alles al. Op mijn telefoon heb ik 8 apps voor het weer, 12 voor reisinformatie, 15 voor productiviteit en 6 apps om foto's mee te bewerken. Ook in andere behoeften ben ik ruimschoots voorzien. Een app moet nu wel van hele goeden huize komen om iets te bieden waarin mijn bestaande apps nog niet voorzien.

Deloitte, het bureau dat het onderzoek deed waarop ZDnet zijn artikel baseerde, stelt dat er twee grote redenen zijn waarom het aantal downloads binnen de applicatiewinkels afneemt. Zo zouden er weinig nieuwe appgebruikers zijn en dat bestaande apps al goed genoeg zijn.

Ik verbaas me daar niet over. In mijn ogen kan alleen echte innovatie in smartphones en tablets ervoor zorgen dat nieuwe apps weer interessant worden. Of zouden ontwikkelaars gewoon beter hun best moeten doen, wat denk jij?

4 Reactie(s) op: Weg met nieuwe apps!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 augustus 2014 18:41 darknessblade
  ik gebruik vooral een chinese videoplayer (kachend)
  de reden is omdat deze 1 van de enige is de bepaalde flash video's kan afspelen zonder extra codec's te instaleren.

  verder heb ik ook 4 app stores die non-local japanse games kan downloaden die je normaal niet kan krijgen door de locatie-lock (ironisch gebruik ik geen vpn en kan de games toch spelen)

  ik heb 3 comic reader apps, dit zijn de enige die overweg kunnen met .rar files met ongeveer 300-600 files

  ik gebruik ook nooit crome en de standaard browser, ik gebruik maxthon, deze heeft cloud functionaliteit ingebouwd waarvoor je bij crome een add-on zou moeten gebruiken
  enkele voorbeelden:
  cloud push
  cloud sync
  cloud data (upload en download van alle platformen zonder problemen)
  !!!!!!!!!!!!!!!!AES256 ENCRYPTIE die niet cloud based is maar ge decrypt word in de browser zelf, dus nog veiliger ook!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  en nog vele andere fijne opties


  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 augustus 2014 19:38 Anoniem
  De app stores zijn niet interessant omdat er van iedere app 1000 versies zijn.
  En geen enkele werkt 100%
  Geen browser, geen camera en geen tekst app enz.
  Als je torrents gebruikt hebben anderen al een voorkeuze gemaakt.
  Scheelt een hoop werk.
  En met Kitkat wordt het allemaal nutteloos door de sd card uitsluiting.
  WEG MET GOOGLE!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 augustus 2014 16:01 Anoniem
  Ben ik even blij dat ik zo nog gene prul heb want meer is dit nog niet. Ik wacht dat er een exemplaar uitkomt die alles heeft wat het nodig heeft en vooral duurzaam is door onkrasbaar omhulsel, dun, super licht, geen schadelijke straling meer uitzend, …en wie weet welke praktische toepassingen ze nog zullen uitvinden…
  Zegt al gneoeg dat men er een paar verslijt op een paar jaar. In mijn ogen pure rommel en zelfs de gsm staat hier 99.9% uit. Nergens voor nodig wanneer ik thuis ben en laat staan als al die geruchten waar zijn over die straling. Nou, zo'n ding wil ik niet de hele tijd mee slepen maar ja wie is er nog bezig met 'ware' gezondheid en verstandig leven als men zich steeds verliest in technische snufjes die een mens zo dul maken als wat? Bijvoorbeeld geen enkele app is precies duidelijk of het hiern u gaat regenen of niet. Of je er nu 2 of 20 hebt maakt geen zier uit. Zelf heb ik hier een stuk of 10 websites op de pc en die zitten er nog geregeld langs en foto's is al helemaal zo dood als wat. Wat heb je daar nu aan? Een levendig moment geplakt op een dood scherm? En reisinformatie is alleen interessant wanneer men op reis gaat en meestal komt men vermoeider terug van een reis dan dat men er heen gaat en zo blijft de poppenkast voortdraaien…
  Veel succes met de apps!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 augustus 2014 11:35 Anoniem
  App dit app dat als je maar betaalt voor de meest lullige dingen.
  9 van de tien apps zijn totaal overbodig, compleet waardeloos.
  Net als b.v. buienradar…nou als het de hele dag bewolkt en winderig is weet ik zelf ook wel dat ik een paraplu nodig heb. Daar heb ik geen app voor nodig.
  De gratis apps werken even tot een bepaald niveau en dan…wilt u meer en sneller? Kan hoor…trek je portemonnee maar even…rot op met die zooi.
  De consument is het zat om overal voor te dokken en vaak tegen belachelijke prijzen ook nog.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.