Wegwijs in Snapchat: zo maak je wegwerpfoto's

Door: Martin Gijzemijter | 01 augustus 2017 10:27

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Herinneringen

14 Bewaar je snaps voor later

Een betrekkelijk nieuwe optie binnen Snapchat is Herinneringen. Dit is bedoeld om een brug te slaan tussen het vluchtige en zelfvernietigende karakter van Snapchat en de behoefte om sommige dingen tóch te bewaren. Nu kun je je eigen snaps ook gemakkelijk in je Filmrol van je telefoon opslaan … Herinneringen biedt een handige extra mogelijkheid: om foto’s uit het overzicht af te schermen.

15 Foto’s toevoegen aan Herinneringen

In de instellingen van Snapchat kun je aangeven of je wilt dat een snap alleen wordt opgeslagen in de app Foto’s op je smartphone of ook moet worden opgenomen in Herinneringen. Daarnaast kun je bestaande foto’s die je gemaakt hebt met Snapchat en alleen op je telefoon hebt opgeslagen, importeren in Herinneringen. Je doet dit door naar boven te vegen vanuit het beginscherm en te kiezen voor Importeren. Snapchat plukt de foto’s van je smartphone die met Snapchat zijn gemaakt (indien aanwezig). Selecteer de gewenste foto’s en klik onderin op Importeer *x* Snaps. Ze worden nu opgenomen op de pagina Herinneringen.

15 Importeer gemaakte snaps om ze aan Herinneringen toe te voegen.

16 Herinneringen privé maken

Andere Snapchat-gebruikers kunnen jouw herinneringen niet zien, het is echt een onderdeel in jóuw account. Maar als je fysiek bij andere mensen bent en je Herinneringen wilt laten zien, dan wil moeten dat natuurlijk alleen foto’s zijn die je ook echt wilt laten zien. Dat hoeft trouwens niet eens om een schunnige reden te zijn, er zijn genoeg andere redenen te bedenken (foto’s waar je niet al te florissant op staat). Daar heeft Snapchat over nagedacht: je kunt aangeven dat Snapchat foto’s die in Herinneringen worden opgeslagen, standaard privé maakt. Je doet dit door in de Instellingen (in het hoofdscherm naar beneden vegen / het tandwiel) te drukken op Herinneringen en vervolgens op de optie Standaard opslaan in Alleen voor mij. Je moet dan een pincode opgeven, waarmee foto’s die worden opgeslagen in Alleen voor mij kunnen worden afgeschermd. Zo kun je anderen zonder problemen je Herinneringen laten zien.

Wil je niet al je foto’s privé maken maar alleen een paar specifieke, dan kan dat ook. Houd je vinger een paar seconden ingedrukt op de betreffende foto en kies voor Verplaats naar Alleen voor mij. Als je nog geen code had ingesteld, krijg je nu de vraag om dat te doen. Vanuit het tabblad Alleen voor mij kun je de beelden – alleen met de juiste code – terugvinden.

17 Code vergeten?

17 Te vaak de verkeerde code ingevoegd? Dan kun je er even niet meer bij.

Zonder code kan de inhoud van het tabblad Alleen voor mij niet bekeken worden. Tot voor kort kon je ook écht niet meer bij de inhoud van dit tabblad zonder de code. Inmiddels is dat aangepast: als je de code bent vergeten, kun je rechtsonder drukken op Opties en aangeven dat je je code bent vergeten. Met je accountwachtwoord van Snapchat kun je een nieuwe code instellen. Je raakt nu wel alle inhoud in Alleen voor mij kwijt. Overigens, als de verkeerde code vijf keer wordt ingetoetst, wordt Alleen voor mij een minuut uitgeschakeld, en bij elke mislukte poging daarna iets langer.

Shazam

De mogelijkheid Shazam te gebruiken, is een optie die werkelijk helemaal niets te maken heeft met waar Snapchat voor bedoeld is, maar we vinden het wel leuk dat het is ingebouwd (verborgen opties zijn immers het leukst). Ben je aan het Snapchatten en hoor je ergens een liedje, maar weet je niet hoe het heet? Druk dan in het beginscherm een paar seconden op het scherm (niet op de opnameknop). Eerst zal je gezicht gescand worden (als dat in beeld is) en daarna zal er een pop-up komen van Shazam die je laat zien welk nummer je hoort. Via Instellingen / Shazam kun je zien welke nummers Snapchat al voor je heeft herkend.

18 Een dag in het leven van …

18 In een verhaal kun je zien wat je contacten gedurende de dag hebben toegevoegd.

Sociale media draaien doorgaans om de waan van het moment. Je maakt iets mee en je deelt het. Dat is leuk, maar dat maakt het ook heel vluchtig, niets hangt met elkaar samen. Maar kun je dan alleen een snap versturen of chatten? Nee, Snapchat heeft ook een functie toegevoegd waarmee je iets meer kunt vertellen, genaamd Verhalen. Inmiddels hebben overigens ook andere socialmedia-apps deze functie van Snapchat gekopieerd.

De leukste snaps die je gedurende de dag maakt, voeg je toe aan je verhaal. Waar ‘normale’ snaps na een paar seconden verdwenen zijn, blijft een verhaal (waaraan je je snaps dus toevoegt) 24 uur lang beschikbaar. Op die manier krijg je een leuk kijkje in hoe iemand z’n dag verloopt, waardoor je meer betrokken raakt bij mensen die je volgt. En dat is uiteraard iets waar een socialmedia-bedrijf als Snapchat blij van wordt.

19 Verhalen bekijken

Om te zien hoe een verhaal precies in elkaar zit, kunnen we het beste even kijken naar de verhalen van anderen. Je doet dit door vanuit het beginscherm naar links te vegen. Helemaal bovenin zie je het kopje Mijn verhaal en direct daaronder zie je het kopje Recente updates. Daar zie je de namen van personen die verhalen hebben toegevoegd (bij weinig Snapchat-vrienden kan het leeg zijn, omdat dan niemand een verhaal heeft geüpload). Zie je wel een naam, druk hier dan op. Het verhaal zal direct afspelen. Of het verhaal nu bestaat uit foto’s, video’s of een combinatie van beide, alles zal achter elkaar getoond worden. Om snel door te gaan naar de volgende foto/video druk je op de rechterkant van het scherm, wil je een foto/video terug dan druk je op de linkerkant. Door naar beneden te vegen, sluit je het verhaal.

20 Een verhaal maken

Hoe maak je zelf zo’n verhaal? Dat kan op twee manieren: via het beginscherm of via het scherm Verhalen. We gaan voor de eerste optie. Een verhaal begint simpelweg met een snap. Is de snap uitsluitend bedoeld voor je verhaal, dan druk je op het vierkantje met het plusteken. Wil je de snap toevoegen aan je verhaal én rechtstreeks versturen naar een of meer van je Snapchat-vrienden, druk dan op het witte pijltje in de blauwe cirkel rechtsonder en selecteer in het scherm Versturen Naar zowel Mijn verhaal als de personen aan wie je de snap wilt sturen. De beelden die je gedurende de dag toevoegt, kunnen je vrienden nu allemaal achter elkaar afspelen.

20 Weet je zeker dat je dit beeld wilt toevoegen aan je verhaal?

21 Discover

Achter het concept Verhalen schuilt meer dan Snapchat die een leuke ervaring voor z’n gebruikers creëert. Het bedrijf heeft namelijk allerlei deals gesloten met contentproviders, waaronder MTV, People Magazine, Mashable, National Geographic. Die partijen zorgen vervolgens voor vermakelijke of informatieve verhalen waar je op dezelfde manier doorheen kunt bladeren als door de verhalen van je vrienden. Een deel van deze verhalen vind je onder het kopje Uitgelicht (onder het kopje Recente updates). Wil je ze allemaal zien, dan veeg je vanuit het beginscherm twee keer naar links. Je komt dan in het scherm Discover, waar je alle verhalen van commerciële partijen vindt. Dit kan erg vermakelijk en verslavend zijn!

22 Waar worden foto’s bewaard?

Dat Snapchat anders werkt dan de meeste sociale netwerken, heb je inmiddels wel in de gaten. Niet alleen is dat soms lastig, het brengt ook risico’s met zich mee omdat je als gebruiker niet altijd in de gaten hebt waar je foto’s bewaard worden. Snapchat is een service voor wegwerpfoto’s. Ze worden na een paar seconden of in elk geval na 24 uur verwijderd. Maar het idee dat foto’s op Snapchat niet worden opgeslagen, geeft mensen vaak onterecht een veilig gevoel. Er zijn namelijk meer dan genoeg manieren om een foto die op Snapchat gemaakt wordt, toch op te slaan. Zo zijn er apps zoals SnapBox waarmee foto’s permanent kunnen worden opgeslagen en natuurlijk is het ook altijd mogelijk om een screenshot te maken van het scherm. Wanneer iemand een screenshot maakt, krijg je daar overigens wel een melding van, maar dan is het kwaad dus al geschied.

22 Er bestaat een app, SnapBox, die toch al die tijdelijke snaps bewaart.

23 Tweestapsverificatie

Aangezien Snapchat doorgaans een flinke hoeveelheid persoonlijke foto’s bevat, niet in de laatste plaats foto’s met gekke bekken en maskers die de rest van de wereld niet per definitie hoeft te zien, is het zeer verstandig om je account extra te beschermen. Net als vele andere sociale netwerken biedt ook Snapchat de mogelijkheid voor tweestapsverificatie. Je schakelt deze functie in door in Instellingen te drukken op Inlogverificatie. Als je op een ‘onbekend’ toestel probeert in te loggen op Snapchat, dan heb je naast je wachtwoord een code nodig, die wordt verzonden naar het telefoonnummer dat aan je Snapchat-account is gekoppeld.

Gerichte advertenties

Je betaalt niets voor je account, maar uiteraard wil Snapchat wel ergens geld aan verdienen. Dat gebeurt aan de hand van advertenties die gebaseerd zijn op je internetgedrag. Dus stel dat je een site van een artiest hebt bezocht, dan kan het zijn dat Snapchat je advertenties van deze artiest laat zien (dit gebeurt allemaal aan de hand van cookies). Het is een effectieve manier van adverteren en zorgt ervoor dat je alleen advertenties ziet die relevant voor je zijn. Voel je je daar niet prettig bij? Dan kun je deze gerichte advertenties eenvoudig uitschakelen. Ga naar het menu Instellingen en druk op Voorkeuren / Voorkeuren advertenties. Schakel nu de optie Snap Doelgroepmatch uit en je zult geen persoonlijke advertenties meer te zien krijgen. Uiteraard zie je nog wel gewone advertenties.

Bepaal zelf of je gerichte advertenties wilt.

24 Toestemmingen

Binnen de instellingen vind je ook het onderdeel Voorkeuren updaten / Toestemmingen. Daar kun je niets aan aanpassen, maar het helpt je wel bewust te worden van welke informatie Snapchat van je kan gebruiken. Het is bewonderenswaardig dat Snapchat dit overzicht toont, de meeste apps laten niet zo uitgebreid zien tot welke onderdelen van je smartphone ze toegang hebben. De toestemming intrekken tot bepaalde onderdelen kan hier niet, daarvoor moet je bij de instellingen zijn van je smartphone.

25 Meldingen beheren

Gelukkig kun je ook in Snapchat beheren welke meldingen je wilt ontvangen. Ga naar Instellingen / Meldingen. Je kunt hier aangeven of je meldingen wilt ontvangen van Iedereen of alleen van je Vrienden, en of dat gepaard mag gaan met geluid of liever niet. Daarnaast kun je aangeven of je wilt dat je telefoon rinkelt wanneer iemand een audio- of videogesprek met je probeert te starten.

25 Welke meldingen mogen er wel en niet verstuurd worden?

26 Account wissen

Ieder sociaal netwerk is anders en iedereen heeft zo z’n eigen voorkeuren. Misschien heb je na een tijdje ondervonden dat Snapchat niets voor jou is, en wil je graag je account verwijderen. Dat kan, alleen maakt Snapchat je dat eigenlijk nét een stap te moeilijk. Je moet namelijk hier naar toe (dat kan overigens ook gewoon op je smartphone), waar je inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord en aangeeft dat je geen robot bent. Hierna zal je account permanent worden verwijderd.

0 Reactie(s) op: Wegwijs in Snapchat: zo maak je wegwerpfoto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.