Welke apps gebruiken mijn webcam?

Door: dirk-schoofs | 09 december 2019 06:15

Webcam
How To

Sinds de Windows 10-update 1903 kun je eenvoudig zien welke apps je webcam op dit moment gebruiken. Bovendien kun je achterhalen welke toepassingen de camera hebben aangesproken en je leest het precieze tijdstip wanneer dat voor het laatst is gebeurd.

Stap 1: Privacy

In oudere versies van Windows moest je jezelf een weg banen door actieve processen en informatie over je apparaten om na te gaan welke applicaties je via de webcam in de gaten houden. Vanaf de fameuze Windows-update 1903 zit de controle over de apps die de webcam aanspreken, vervat in de standaard privacy-instellingen. Deze nieuwe functie werkt zowel voor usb-webcams als voor camera’s die zijn ingebouwd in laptops en tablets. Je gaat naar Instellingen en vandaar naar het onderdeel Privacy. Hier zie je meteen of de toegang tot de camera überhaupt is toegestaan op dit apparaat. Wil je dat niet, dan klik je op Wijzigen zodat je de toegang kunt afsluiten.

Camera
In de privacy-instellingen kun je de toegang tot de webcam uitsluiten.

Stap 2: Toegang voor apps

Als je de toegang uitzet, kunnen de applicaties de camera niet langer gebruiken, maar hackers kunnen dit verbod omzeilen. De webcam loskoppelen, een webcamcover gebruiken of de lens tijdelijk afplakken blijft daarom een drastische maar meer veilige oplossing. Met malware zoals Ratten kunnen hackers zich vanop afstand toegang tot je computer en de webcam verschaffen. Een Remote Access Trojan (Rat) komt zonder je medeweten op je computer en vertraagt het systeem eigenlijk niet. Legitieme software die samenwerkt met de cam krijg je in dit panel wel te zien. Scrol naar beneden en bekijk de toepassingen die toegang krijgen tot je camera. Hier krijg je twee lijsten: één voor Microsoft Store-apps en één voor de traditionele desktop-apps. Je kunt de toegang tot de webcam per toepassing aan- en uitzetten.

Stap 3: Geschiedenis

Wanneer een app op dat ogenblik toegang heeft tot je webcam, zul je dat hier lezen in rode tekst: Momenteel in gebruik. Als je wilt weten welke toepassingen recent toegang hebben gehad tot de webcam dan merk je dat hier in het grijs bij Laatst geopend op. Je leest de naam van applicatie die webcam heeft gebruikt en krijgt het tijdstip te zien wanneer de webcam actief was.

Bureaublad apps
De webcam werd laatst gebruikt door Chrome en is nu in gebruik door Firefox.

0 Reactie(s) op: Welke apps gebruiken mijn webcam?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.